روضه ششم و هفتم از خلد برین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] روضه ششم و هفتم از خلد برین (تاریخ تیموریان و ترکمانان). روضه ششم و هفتم از خلد برین (تاریخ تیموریان و ترکمانان)، اثر محمدیوسف واله اصفهانی قزوینی، دو بخش از هشت بخش کتاب خلد برین اوست که به کوشش میرهاشم محدث مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است.
کتاب‎ خلد برین یک تاریخ عمومی است؛ یعنی مؤلف‎ تاریخ خود را از زمان هبوط حضرت آدم شروع کرده و به‎ حوادث زمان خود پایان بخشیده است.
میرهاشم محدث درباره تاریخ تألیف کتاب می‎گوید: تاریخ تألیف خلد برین، سال 1078 است، اما نمی‎دانم چرا علامه فقید شیخ آقابزرگ طهرانی در اثر ماندنی و عظیم خود «الذریعة»، تألیف این کتاب را در دو مورد سال‎های 1071 و 1101 دانسته‎اند. در جای دیگر از همان کتاب آن را از محمدطاهر وحید قزوینی دانسته‎اند. احتمالاً تألیف این کتاب تا سال 1091 نیز ادامه داشته است؛ چون واله در صفحه 655 همین جلد به آن اشاره می‎کند.
کتاب با مقدمه پرفسور ویلم فلور و پیشگفتار محقق آغاز شده است و به دنبال آن دو روضه ششم و هفتم از کتاب خلد برین آمده که روضه هفتم آن از دو چمن و چمن اول آن از دو قطعه تشکیل شده است.
زیر هر دو روضه، عناوینی آمده که ابتدای آن با لفظ «ذکر» آغاز شده است. لازم به ذکر است که مطالب روضه ششم، بخش اعظم این اثر را در بر می‎گیرد.
کتاب خلد برین مانند دیگر تواریخی که در عهد صفوی نوشته شده از کتاب‎های قبل از خود تأثیر پذیرفته، به‎خصوص از عالم‎آرای عباسی، فتوحات امینی، صفوةالصفا و نفحات الأنس، حبیب السیر و أحسن التواریخ.

پیشنهاد کاربران

بپرس