روش تفسیر قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] روش تفسیر قرآن. روش تفسیر قرآن نوشته آقای محمود رجبی کتابی است که مهم ترین محورهای روش تفسیر؛ یعنی قواعد تفسیر، منابع تفسیر، علوم مورد نیاز در تفسیر و شرایط مفسر را داراست.
قواعد تفسیر به ضوابط کلی ای اطلاق می شود که مفسر در تلاش تفسیری خویش باید آن را رعایت کند و در چارچوب آن به تفسیر بپردازد.منابع تفسیر اسناد و مدارکی است که حاوی داده هایی مربوط به موضوعی از موضوعات مطرح شده در آیات است و آگاهی از آن در فهم بهتر آیات اثرگذار است.علوم مورد نیاز به منظومه های معرفتی خاصی اشاره دارد که در بر دارندۀ قواعد و معیارهای ارزیابی منابع و داده های دریافت شده از آنهاست.
و شرایط مفسر ناظر به توانمندیهای فکری و روحی و مهارتها و دیگر ویژگی هایی است که مفسر قرآن باید از آنها برخوردار باشد.
محورهای پنج گانه یاد شده در هفده درس تنظیم شده است:سه درس نخست، که محور اول را پوشش می دهند«مفهوم شناسی تفسیر، بطن و تأویل»،«تفاوت و تمایز تفسیر با بطن و تأویل»،«علل نیازمندی به تفسیر» و «امکان و جواز تفسیر» را مورد بررسی قرار می دهند.
پس از آن از لزوم شناخت قرائت واقعی قرآن که یکی از مبادی قواعد تفسیری است سخن به میان آمده است.درسهای چهارم تا یازدهم که به پنج قاعده اساسی در تفسیر قرآن یعنی «توجه به مفاهیم کلمات در زمان نزول»،«در نظر گرفتن قواعد ادبیات عرب»،«مد نظر قرار دادن مجموعۀ قرائن»،«مبنا قرار دادن علم و علمی» و «در نظر گرفتن انواع دلالتها» می پردازد به محور دوم اختصاص دارد.قواعد یاد شده،ده ها قاعده فرعی دیگر درون خود دارند.

[ویکی فقه] روش تفسیر قرآن (کتاب). «روش تفسیر قرآن» نوشته آقای محمود رجبی کتابی است که مهم ترین محورهای روش تفسیر را داراست.
«روش تفسیر قرآن» نوشته آقای محمود رجبی کتابی است که مهم ترین محورهای روش تفسیر؛ یعنی قواعد تفسیر ، منابع تفسیر، علوم مورد نیاز در تفسیر و شرایط مفسر را داراست.قواعد تفسیر به ضوابط کلی ای اطلاق می شود که مفسر در تلاش تفسیری خویش باید آن را رعایت کند و در چارچوب آن به تفسیر بپردازد. منابع تفسیر اسناد و مدارکی است که حاوی داده هایی مربوط به موضوعی از موضوعات مطرح شده در آیات است و آگاهی از آن در فهم بهتر آیات اثرگذار است. علوم مورد نیاز به منظومه های معرفتی خاصی اشاره دارد که در بر دارنده قواعد و معیارهای ارزیابی منابع و داده های دریافت شده از آنهاست.
← شرایط مفسر
کتاب دارای یک مقدمه و مشتمل بر هفده درس می باشد. در پایان هردرس چکیده مطالب، خودآزمایی و منابعی برای مطالعه بیشتر ارائه شده است.درس اول: تفسیر و تاویل . درس دوم: امکان و جواز تفسیر. درس سوم: شناخت قرائت واقعی قرآن. درس چهارم: توجه به مفاهیم کلمات در زمان نزول. درس پنجم: نقش قواعد ادبیات عرب در تفسیر. درس ششم: سیاق، که به بررسی انواع سیاق، شرایط محقق سیاق، راه های شناخت سیاق و سیاق سوره ها می پردازد. درس هفتم: قرائن پیوسته غیر لفظی فضای نزول. درس هشتم: قرائن پیوسته غیر لفظی فضای سخن. درس نهم: قرائن ناپیوسته: قرآن، روایات و مسلمات دینی. درس دهم: مبنا قرار دادن « علم » و «علمی». درس یازدهم: در نظر گرفتن انواع دلالت ها. درس دوازدهم و سیزدهم: منابع تفسیر. درس چهاردهم تا شانزدهم: علوم مورد نیاز مفسر. درس هفدهم: شرایط مفسر. در پایان، منابع و مآخذ کتاب در اختیار خواننده قرار داده شده است.
ویژگی
این کتاب قرآن پژوهان را با شیوه درست و دقیق و روزآمد فهم قرآن آشنا می سازد و تلاش تفسیری قرآن پژوهان بزرگ را کالبدشکافی و تحلیل می کند و بر درستی آن دلیل می آورد. همچنین لغزشگاهها و نقاط ضعف تلاشهای تفسیری را روشن نموده و راهکارهای شناسایی مغلطه کاریهای تحریف گران آموزه های این کتاب آسمانی را نمایان می سازد.
نسخه شناسی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس