روش تصمیم گیری پیامبر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مساله ی تصمیم گیری در بسیاری از امور چه شخصی و چه غیر شخصی (جامعه) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اهمیت زمانی بروز می یابد که شخص تصمیم گیرنده در جایگاه یک مدیر قرار داشته باشد. در سیره ی مدیریتی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) موارد متعددی وجود دارد که نشان می دهد، ایشان نیز چنین بود.
مساله ی تصمیم گیری در بسیاری از امور چه شخصی و چه غیر شخصی (جامعه) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اهمیت زمانی بروز می یابد که شخص تصمیم گیرنده در جایگاه یک مدیر قرار داشته باشد. در این موقعیت است که نقش تصمیم گیری در نتایج امور نمایان خواهد شد.
کسب اطلاعات برای تصمیم گیری
اتخاذ یک تصمیم صحیح، مستلزم یک سری اطلاعات کافی و درست در زمینه ی موضوع مورد بررسی است و هیچ گونه اقدامی بدون شناخت درست از زوایای مختلف مساله، میسر نخواهد بود.نیز در همین زمینه خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: «ولاتقف ما لیس لک به علم؛
اسراء/سوره۱۷، آیه۳۶.
یک تصمیم گیری سلیم تصمیمی است که همراه با مشورت از روی عقل و مصلحت اندیشی باشد. یک مدیر باید با افرادی مشورت کند که از صلاحیت کافی در این زمینه برخوردار باشند، در غیر این صورت تصمیم اتخاذ شده دارای نواقص فراوانی خواهد بود. مشورت در سیره ی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. به طوری که ایشان در تصمیم گیری ها هرگز مستبدالرای نبوده و همیشه نظر اصحاب را جویا می شدند. اهمیت این مساله به قدری است که در قرآن کریم سوره ای جداگانه به نام «شوری» وجود دارد و مشورت در آن از مهمترین مسائل شمرده و در کنار استجابت دعا و نماز و انفاق مطرح شده است.خداوند می فرماید: «الذین یجتنبون کبائر الاثم و الفواحش...و اقاموا الصلوة و امرهم شوری بینهم و مما رزقناهم ینفقون...»
شوری/سوره۴۲، آیه۳۷-۳۸.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس