روزنامه وقایع اتفاقیه

دانشنامه آزاد فارسی

روزنامۀ وقایع اتفاقیه
نخستین نشریۀ فارسی زبان ایران. در عهد ناصرالدین شاه قاجار، شمارۀ اول آن با عنوان روزنامۀ اخبار دارالخلافۀ طهران، در ۵ ربیع الثانی ۱۲۶۷ق، و از شمارۀ دوم تا شمارۀ ۴۷۰، با نام روزنامۀ وقایع اتفاقیه منتشر شد. شمارۀ ۴۷۱ روزنامۀ وقایع نام گرفت که، در ۲۸ محرم ۱۲۷۷ق، با چاپ سنگی منتشر شد. از شمارۀ ۴۷۲، به کلی به روزنامۀ دولت علّیۀ ایران تغییر نام داد. بنیادگذار نشریه میرزا تقی خان امیرکبیر، و جبار ناظم المهام خویی، ادوارد برجیس (بورجس)، عبدالله نامی خلجستانی و علی نائینی (صفاالسلطنه) گردانندگانش بودند.

پیشنهاد کاربران

روزنامهٔ وقایع اتفاقیه نام دومین نشریهٔ فارسی زبان و روی هم رفته، پس از کاغذ اخبار و روزنامهٔ آشوری زبانِ زهریری د بهرا، سومین نشریهٔ ایران است. این هفته نامه به دستور میرزا تقی خان امیرکبیر در تهران در دوران ناصرالدین شاه منتشر می شد. نخستین شمارهٔ این نشریهٔ هفتگی در ۵ ربیع الثانی سال ۱۲۶۷ هجری قمری ( برابر ۱۸ بهمن ۱۲۲۹ خورشیدی و ۷ فوریهٔ ۱۸۵۱ میلادی ) ( سال سوم پادشاهی ناصرالدین شاه ) به چاپ رسید. در این شماره، تصویر شیر و خورشید با عبارتِ «یا اسداللهِ الغالب» به شیوه ای خاص طراحی شده بود که واژهٔ الله بالای شیر قرار گیرد. «یا اسداللهِ الغالب» و همچنین عبارت «روزنامهٔ اخبار دارالخلافهٔ طهران»، در فضای گرافیکیِ ویژه ای به صورت غیرمتداول خوش نویسی رایج سامان داده شده بود. تأثیرپذیری خط و خوش نویسی نستعلیق از نوآوری های دورهٔ قاجار، در روزنامهٔ وقایع اتفاقیه نیز به نحو چشمگیرتری نمود پیدا می کند. این روزنامه با چاپ سنگی چاپ می شد و شماره های آن هم اکنون در کتابخانه ملی و کتابخانه مجلس موجود است. انتشار این روزنامه در راستای اهداف امیرکبیر برای انجام تغییراتی بنیادین در ایران به منظور گام برداشتن در مسیر پیشرفت آن کشور تلقی می شود. اما او اندکی بعد ( در سال ۱۲۶۸ ه‍. ق ) کشته می شود؛ و سرانجام، پس از آنکه ادارهٔ این روزنامه سال ها در دست کسان دیگری افتاد، ادارهٔ روزنامه در ۱۲۸۸ قمری، به محمدحسن خان صنیع الدوله ( اعتمادالسلطنه ) ، مترجم دربار، رئیس تازهٔ ادارهٔ انطباعات ناصرالدین شاه، و فرزند حاج علی خان حاجب الدوله ( قاتل امیرکبیر ) ، سپرده شد. او هم در عمل، روزنامهٔ جدیدش ـ روزنامهٔ ایران ـ را جایگزین این روزنامه که البته آن زمان نامش دیگر وقایع اتفاقیه هم نبود، کرد. به جز اعتمادالسلطنه، بقیهٔ دست اندرکاران و گردانندگان روزنامه، پیوسته در تغییر بودند.
...
[مشاهده متن کامل]

این روزنامه که از شماره دوم به اسم روزنامهٔ وقایع اتفاقیه چاپ می شد در هر هفته تا شماره شانزدهم مورخ ۲۱ ماه رجب ۱۲۶۷ در روزهای جمعه و از آن به بعد روزهای پنج شنبه در چهار و گاهی شش الی هشت صفحه انتشار یافت و از این تاریخ تا سال ۱۳۲۴ قمری به مدت ۵۷ سال انتشار یافت. از شمارهٔ ۴۷۱ به بعد، این روزنامه با نام روزنامهٔ دولت علیهٔ ایران به چاپ رسید. تعداد صفحه های این روزنامه از چهار تا دوازده در نوسان بود.

روزنامه وقایع اتفاقیه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/روزنامه_وقایع_اتفاقیه

بپرس