روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه در سفر دوم فرنگستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه قاجار دست نوشته های خود ناصرالدین شاه قاجار است که در سفر دوم وی به خارج از ایران به زبان فارسی نوشته است و شامل وقایع و رخدادهایی است که برای وی در طول سفر چهار ماه و اندی، برای وی حاصل گردیده است.
علاوه بر متن خاطرات، این کتاب حاوی 106 سند شامل مکاتبات ناصرالدین شاه با رجال طراز اول، چون یحیی خان معتمدالملک «کفیل وزارت خارجه در آن زمان»، میرزا یوسف مستوفی الممالک، فرهاد میرزا معتمدالدوله، کامران میرزا نایب السلطنه و.... و... و همین طور زنان حرم از قبیل انیس الدوله، امین اقدس، شمس الدوله و... و دختران خود ناصرالدین شاه، فخرالدوله و فروغ الدوله، همچنین آغا باشی یا اعتمادالحرم می باشد که از طریق تلگراف و نامه وی را در جریان کلیه اخبار مملکتی قرار می داده اند و وی نیز گاهی به آن ها دستخطهائی ارسال می نموده است.
با مطالعه این کتاب، ملاحظه خواهید فرمود که اوقات ناصرالدین شاه در داخل چگونه می گذشته و در خارج چه چیزهایی او را سرگرم می کرده است. وجه عبرت آمیز این کتاب و کتاب خاطرات سفر اول و سه جلد کتاب مربوط به سفر سوم ناصرالدین شاه به فرنگستان، این است که بنگریم و کاوش کنیم که علل انحطاط فرهنگی و اجتماعی ما چه بوده، و چه کسانی بر ما حکومت می کردند؟
لطف و ارزش این گونه آثار در همین است و امیدواریم، بتوانیم این گونه اسناد عبرت آموز را، در فرصت های دیگر نیز منتشر کنیم.
ناصرالدین شاه قاجار را بهتر است «پادشاه سیّاح» بنامیم، چه همواره در سیر و سفر و گشت و گذار و شکار به سر می برده است.

[ویکی فقه] روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه در سفر دوم فرنگستان (کتاب). روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه قاجار دست نوشته های خود ناصرالدین شاه قاجار است که در سفر دوم وی به خارج از ایران به زبان فارسی نوشته است و شامل وقایع و رخدادهایی است که برای وی در طول سفر چهار ماه و اندی، برای وی حاصل گردیده است.
علاوه بر متن خاطرات، این کتاب حاوی ۱۰۶ سند شامل مکاتبات ناصرالدین شاه با رجال طراز اول، چون یحیی خان معتمدالملک «کفیل وزارت خارجه در آن زمان »، میرزا یوسف مستوفی الممالک، فرهاد میرزا معتمدالدوله، کامران میرزا نایب السلطنه و.... و... و همین طور زنان حرم از قبیل انیس الدوله، امین اقدس، شمس الدوله و... و دختران خود ناصرالدین شاه، فخرالدوله و فروغ الدوله، همچنین آغا باشی یا اعتمادالحرم می باشد که از طریق تلگراف و نامه وی را در جریان کلیه اخبار مملکتی قرار می داده اند و وی نیز گاهی به آن ها دستخطهائی ارسال می نموده است.
گزارش محتوا
با مطالعه این کتاب، ملاحظه خواهید فرمود که اوقات ناصرالدین شاه در داخل چگونه می گذشته و در خارج چه چیزهایی او را سرگرم می کرده است. وجه عبرت آمیز این کتاب و کتاب خاطرات سفر اول و سه جلد کتاب مربوط به سفر سوم ناصرالدین شاه به فرنگستان، این است که بنگریم و کاوش کنیم که علل انحطاط فرهنگی و اجتماعی ما چه بوده، و چه کسانی بر ما حکومت می کردند؟لطف و ارزش این گونه آثار در همین است و امیدواریم، بتوانیم این گونه اسناد عبرت آموز را، در فرصت های دیگر نیز منتشر کنیم.ناصرالدین شاه قاجار را بهتر است «پادشاه سیاح» بنامیم، چه همواره در سیر و سفر و گشت و گذار و شکار به سر می برده است.
← اولین سفر در زمان ولایت عهدی
کتاب حاضر کلا با دستخط شخص ناصرالدین شاه می باشد، بدون هیچ تغییری، ولی متن چاپ سنگی را اعتمادالسلطنه ویرایش، بعضی عبارات را تلخیص و حتی بعضی را حذف و در بعضی عبارات حتی کلمات را تغییر داده است. کتابی که تحت عنوان «سفرنامه فرنگستان نوشته ناصرالدین شاه قاجار (سفر دوم)» با مقدمه دانشمند محترم جناب آقای ایرج افشار در سال ۱۳۶۳، به طبع رسیده است، تصویر همان چاپ سنگی است که در زمان ناصرالدین شاه تدوین یافته است. همین طور در مورد واژه های بکار برده شده، توسط ناصرالدین شاه و نحوه ویرایش سجاوندی بکار برده شده و نوشتن کلمات به شیوه امروزی در این سه سفرنامه، در مقدمه سفر سوم و اول به نکات مورد نیاز اشاره گردید.اما این کتاب همان طور که قبلا اشاره شد، حاوی متن اصل دستخط شخص ناصرالدین شاه می باشد که در سال ۱۳۶۲ ه. ش از اداره کل بیوتات وزارت امور اقتصادی و دارایی به سازمان اسناد ملی ایران منتقل شده و در آلبوم شماره ۸۱ در خزانه اسناد سازمان نگهداری می شود.در این کتاب که کلا از روی متن دستخط بازنویسی شده، در هیچ موردی حذف و اضافه ای صورت نگرفته به استثنای یکی دو مورد که کلماتی مخالف شئون اجتماعی بود و به جای آن ها نقطه گذاشته شد و چون هر جا صفحه ای از دستخط به انتها رسیده در متن کتاب حاضر شماره صفحه اصل سند در کروشه جای داده شده است، رجوع به آن کار مشکلی نخواهد بود.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس