روزنامه ثریا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ثریا، روزنامه، نشریه ای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به فارسی که نخست در قاهره، سپس در تهران و پس از آن در کاشان منتشر می شد.
روزنامة ثریا را میرزاعلی محمدخان کاشانی و سید فرج الله حسینی، تاجر کاشانی مقیم مصر، در ۱۳۱۶ در قاهره تاسیس کردند. کاشانی نگارنده و صاحب امتیاز اصلی روزنامه به شمار می رفت و بیشتر مقالات به قلم او بود.
← اختلاف موسسان روزنامه
از آن تاریخ به بعد روزنامة ثریا به مدیریت و صاحب امتیازی سید فرج الله حسینی کاشانی همچنان در مصر انتشار یافت، ولی اهمیت سابق را نداشت و پس از انتشار نوزده شمارة دیگر، در ۱۳۱۸ تعطیل شد و مدیر آن به ایران آمد. در نخستین شمارة ثریا (تاریخ انتشار: ۱۴ جمادی الاخرة ۱۳۱۶)، کاشانی هدف از تاسیس روزنامة ثریا را خدمت به وطن ذکر کرده و گفته است که از دیدگاه فرنگیان، نشر روزنامه معیاری برای تمدن و ترقی هر کشور است؛ بنابراین، از راه قدرت قلم می توان برای هم وطنان مفید بود. همچنین اشاره کرده که دلیل انتشار این روزنامه در مصر، رواج آزادی قلم و انتشار اخبار درست در این کشور و نزدیکی آن به ایران است. («سبب نگارش این روزنامه» ) مقالة افتتاحی نخستین شماره، با عنوان «خطبه»، پس از حمد و ثنای پروردگار، اطاعت از دو پادشاه عادل را ــ که ظاهرا مقصود، شاه ایران و خدیو مصر بوده ــ بر عموم مسلمانانواجب شمرده است.
زمان توزیع و محتویات روزنامه
ثریا شنبه ها و یکشنبه ها توزیع می شد و هر شمارة آن دارای شانزده صفحه به ضمیمة دو تا چهار صفحه آگهی و اعلان داشت. در صفحة اول هر شماره علاوه بر عنوان، فهرست مندرجات، قیمت اشتراک و نشانی روزنامه به زبان فارسی، و اسم صاحب امتیاز و مدیر مسئول روزنامه به زبان های فارسی، انگلیسی و فرانسه درج می گشت. ذیل عنوان، که به خط نستعلیق درشت نوشته می شد، به سیاسی، علمی و ادبی بودن روزنامه اشاره، و از ارسال مقالات به نفع دولت و ملت ایران استقبال شده بود.
ویژگی این روزنامه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس