روز معلم

دانشنامه عمومی

در سطح بین المللی، به پیشنهاد یونسکو روز ۵ اکتبر ( ۱۳ مهر ) هر سال به عنوان روز جهانی معلم نامگذاری شده است. [ ۱] با این حال در بسیاری از کشورها از جمله ایران در روز متفاوتی جشن گرفته می شود.
در ایران روز ۱۲ اردیبهشت روز معلم نامیده می شود.
سابقهٔ نام گذاری روز معلم در ۱۲ اردیبهشت به قبل از انقلاب ۵۷ برمی گردد و مناسبت آن، کشته شدن یکی از معلمان به نام ابوالحسن خانعلی در روز ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ در تجمع اعتراض آمیز معلمان در میدان بهارستان بود. ابوالحسن خانعلی معلمی ساده و معمولی و بدون گرایش حزبی بود. همهٔ احزاب از او تجلیل کرده اند، اما تاکنون هیچ حزبی ادعای وابستگی او را به خود نکرده است. [ ۲]
پس از این واقعه حکومت وقت برای دلجویی از معلمان روز ۱۲ اردیبهشت را به یاد مرگ خانعلی روز معلم نام گذاری کرد.
ماجرا از این قرار بود که «باشگاه مهرگان» یا همان مجمع صنفی معلمان در ۱۸ بهمن ۱۳۳۹ طی قطعنامهای درخواست افزایش حقوق معلمان را مطرح کرد. ریاست این باشگاه با فردی به نام محمد درخشش بود. باشگاه مهرگان در «لاله زار نو»، در خانه ای ۵۰۰ متری قرار داشت.
در این قطعنامه آمده بود: «معلمین می گویند حقوق یک دبیر لیسانسه کمتر از حقوق یک مستخدم جزء در سازمان برنامه یا شرکت ملی نفت است و ما خودمان مکرر نوشتیم که حقوق یک معلم کمتر از حقوق یک راننده دولتی و به مراتب کمتر از یک راننده تاکسی است. یک لیسانسه در وزارت فرهنگ ماهی ۴۰۰ تومان می گیرد ولی لیسانسه دیگر با همان تحصیلات و پایه معلومات در یک سازمان دولتی دیگر ۲۵۰۰ تومان دریافت می کند».
در پی این قطعنامه، معلمان زیادی حمایت خود را از آن اعلام کردند.
دولت وقت در آن زمان به نخست وزیری جعفر شریف امامی تازه تشکیل شده بود. جهانشاه صالح، وزیر فرهنگ وقت، لایحه «اشل حقوقی جدید فرهنگیان» را به مجلس برده بود، اما این لایحه مورد موافقت معلمان نبود.
بنابراین، بنا به درخواست باشگاه مهرگان، معلمان از روز ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۰ دست به اعتصاب زدند و مدارس را تعطیل کردند و برای اعتراض مقابل مجلس در میدان بهارستان تجمع کردند.
مأموران نظامی شاهنشاهی برای متفرق کردن معلمان از ماشین آب پاش استفاده کردند، اما معلمان با اینکه خیس شده بودند، در جای خود ماندند. گفته می شود ردیف اول که معلمان زن بودند، بیشتر در معرض خیس شدن بودند. بنا به روایتی، در این میان، عده ای از معلمان برای اینکه جلوی خیس شدن همکاران خود را بگیرند، تلاش کردند، مسیر شلنگ های آب پاش را منحرف کنند. به این ترتیب درگیری بین معلمان و مأموران شدت گرفت. مأموران با تیراندازی هوایی و استفاده از باتوم می خواستند معلمان را متفرق کنند، اما در این وقت، سرگرد ناصر شهرستانی، رئیس کلانتری بهارستان با شلیک تیر مستقیم، موجب تحولات بیشتری در آن ایام شد. سه نفر در اثر تیراندازی مأموران و حمله با سرنیزه یا چاقو مجروح شدند و یکی از گلوله های شهرستانی به پیشانی معلم جوانی به نام ابوالحسن خانعلی نشست.
عکس روز معلم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

روز معلّم
روز معلّم
از مناسبت های تاریخی ـ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. به منظور تکریم مقام معلم، دولت ایران روز ۱۲ اردیبهشت را، که مصادف با سالگرد شهادت آیت الله مرتضی مطهری توسط گروه فرقان در ۱۳۵۸ش است، «روز معلم» نامید. در این روز در سراسر کشور از مقام معلم تجلیل و معلمان نمونه، معرفی و جوایزی به آن ها اهدا می شود. این روز مقارن با حادثۀ دیگری در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۰ش نیز است. در این روز معلمان تهران برای اعتراض به لایحۀ مربوط به حقوق معلمان در میدان بهارستان تجمع کرده بودند که ناگهان با تیراندازی سرگرد ناصر شهرستانی رئیس کلانتری ۲ بهارستان، ابوالحسن خانعلی دبیر آموزش و پرورش به شهادت رسید. این حادثه موجب اعتصاب معلمان به مدت ۱۱ روز و منشأ برخی تغییرات در سطح دستگاه حاکم شد که نهایتاً منجربه سقوط دولت شریف امامی گردید.

پیشنهاد کاربران

بپرس