رودوپسین

دانشنامه عمومی

رودوپسین ( به انگلیسی: Rhodopsin ) ، یک رنگدانه زیستی است که در سلول های حساس به نور شبکیه وجود دارد و مسئول نخستین اتفاق در هنگام احساس نور است.
رودوپسین از گروه گیرنده های جفت شونده G پروتئین است. این رنگدانه ارغوانی در غشای یاخته های استوانه ای شبکیه وجود دارد و به نور کم حساس است. این رنگدانه از دو جزء اپسین ( Opsin ) و رتینال ( آلدئیدویتامین آ ) تشکیل شده است. گروه مولکول های رنگی 11 سیس رتینال هنگامی که در معرض نور قرار می گیرند به ایزومر رتینال ترانس تغییر حالت می دهند. از ایزومریزاسیون همین مولکول رودوپسین است که با واسطه اپسین گیرنده G پروتئین فعال شده و سیگنال های محرک به مغز ارسال می شود.
ترکیب های دیگری از این رنگدانه مانند melanopsin در دیگر پستانداران دیده میشود.
رودوپسین ( رنگدانهٔ مسئول دیدن در نور کم ) در شبکیه چشم وجود دارد و از یک پروتئین به نام اوپسین و رتینال ( نوع فعال ویتامین آ ) تشکیل می شود. چون رتینال در واقع فرم الدئیدی ویتامین آ است و از آن تولید می شود، به همین دلیل کمبود ویتامین آ در رژیم غذایی موجب اختلال در ایجاد رودوپسین در چشم و نهایتاً شب کوری می شود.
عکس رودوپسینعکس رودوپسینعکس رودوپسین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رودوپْسین (Rhodopsin)
(یا: ارغوان بینایی) پروتئین رنگی موجود در گیرنده های استوانه ای نور در شبکیه چشم. به رنگ قرمز ارغوانی است. بر اثر تابش نور دچار تغییر شیمیایی می شود و رنگش به زرد تغییر می یابد. این تغییر شیمیایی باعث تحریک گیرندۀ نور می شود. قرار گرفتن در تاریکی باعث بازگشت رودوپسین به حالت اولیه اش می شود. مولکول رودوپسین از دو قسمت تشکیل شده است: بخش رنگدانه ای، و بخش پروتئینی. بخش رنگدانه ای رودوپسین متشکل از رتینال است که از اکسیداسیون ویتامین آ موجود در غذا ساخته می شود. بخش پروتئینی آن اوپسین نام دارد. این دو جزء براثر تابش نور از یکدیگر جدا و در تاریکی به یکدیگر متصل می شوند.

پیشنهاد کاربران

بپرس