رودسر

/rudsar/

لغت نامه دهخدا

رودسر. [ س َ ] ( اِخ ) نام یکی ازبخشهای پنجگانه شهرستان لاهیجان است. این بخش در قسمت شرقی گیلان و یکی از بزرگترین بخشهای استان یکم واقع، و حدود آن بدین قرار است : از طرف شمال و شمال شرقی به دریای خزر و از طرف جنوب به خطالرأس ارتفاعاتی که بین گیلان و شهرستان قزوین قرار دارد محدود است و شهرستان شهسوار در شرق و بخش لنگرود و دیلمان در غرب آن واقع است. قسمت جنوبی بخش کوهستانی خوش آب و هوا و سردسیر، و قسمت شمالی که در ساحل دریای خزر و جلگه واقع است مانند گیلان معتدل و مرطوب است. محصول عمده قسمت جلگه ، برنج و چای و ابریشم و کنف ، و محصول قسمت کوهستانی غلات و فندق است. آب قرای جلگه آن ازرودخانه های پلرود و شلمانرود و خشک رود و سیاهکل رود و سامان رود، و آب دیههای کوهستانی آن از چشمه سار و رودخانه های محلی تأمین میشود. این بخش از یازده دهستان بشرح زیر تشکیل شده است : حومه ، املش ، پلرودبار، رحیم آباد، سیارستاق ، قشلاقی ، سیاهکل رود، اوشیان ، اشکوروسطی ، اشکور پایین ، سیارستاق ییلاقی و سمام. جمع دیههای بخش 402 آبادی بزرگ و کوچک ، و جمع سکنه آن در حدود 87000 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).

رودسر. [ س َ ] ( اِخ ) شهری کوچک و مرکز بخش رودسر از شهرستان لاهیجان است. این شهر در 28هزارگزی شرق لاهیجان و 67هزارگزی غرب شهسوار و در سر راه شوسه ٔکناره قرار دارد و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 50 درجه و 18 دقیقه و عرض 37 درجه و 8 دقیقه و 30 ثانیه. شهر تازه ساز رودسر به امر رضاشاه بنا شده و بناهای دوطبقه و یک طبقه زیبا در طول خیابان شرقی و غربی آن احداث گردیده است. هریک از ادارات بخشداری ، شهرداری ، دارایی ، ثبت اسناد، فرهنگ ، آمار، کشاورزی ، دامپزشکی ، ژاندارمری و شهربانی در یکی از بناهای دولتی واقع است و در حدود 300 باب مغازه و دکان دارد. در این شهر دبیرستان و دبستانهای متعدد و نیز یک باب مدرسه علوم دینی که هزینه آن از طرف انجمن خیریه محلی تأمین میشود، وجود دارد. جمعیت رودسر در حدود 8هزار تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فرهنگ فارسی

۱- شهرستانی است از گیلان (استان یکم ) که در ساحل بحر خزر و بین لنگرود و رامسر قرار گرفته . رودهای شلمان رود شیررود و کیا رود آنرا مشروب میسازد . محصول عمده برنج چای ابریشم و کنف است و در کوهستان غلات و فندق بعمل میاید. ۲- مرکز شهرستان شهر رودسر است که حدود ۷۴۶٠ تن جمعیت دارد.
شهری کوچک و مرکز بخش رودسر از شهرستان لاهیجان است .

پیشنهاد کاربران

شهر رودسر ( به گیلکی: رۊدِسَر ) ، ( نام قدیمی و باستانی: هوسَم و کوتُم ) ، از شهرهای استان گیلان و مرکز شهرستان رودسر است. جمعیت شهری رودسر ۶۷۸'۴۴ نفر می باشد. این شهر در اواخر قرن سوم هجری قمری مرکز حکمرانی علویان طبرستان ( دوران حکومت ناصر کبیر ) بود و در قرون چهارم تا هشتم هجری قمری مرکز حکمرانی علویان هوسم ( موسس:سید ابوجعفر ابیض معروف به ثائر فی الله یا سید ابیض ) بوده است. بانی شهر جدید رودسر سید رضی کیا ( حاکم کیایی ) می باشد. وی در زمانی که شهر هوسم باستانی در قرن هشتم هجری قمری در جریان سوانح طبیعی ویران شده بود، آن را در سال ۸۲۰ هجری قمری ( ابتدای قرن نهم هجری قمری ) بازسازی کرد و از آن پس شهر به دلیل قرار گرفتن در میان دو رود ِ کیارود و شیرارود، رودسر نامیده شد. بانی معماری جدید شهر رودسر در دوران معاصر نیز رضا شاه پهلوی می باشد که بین سال های ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۸ هجری شمسی توانست با ساخت کاخ شاه و بازار جدید ( مجموعه ی مغازه های رضاشاهی که در حدفاصل ِ دور میدان کاخ ( طالقانی فعلی ) تا میدان شهرداری قرار دارند ) و مجموعه میدان شهرداری رودسر ( شامل نه ساختمان دولتی در دور میدان با الگو گرفتن از معماری آلمانی ) ، چهره ی سنتی شهر رودسر را دگرگون نماید.
...
[مشاهده متن کامل]

آنچه در مورد وجه تسمیه این شهر می توان بیان نمود این است که رودسر در قرون گذشته هوسم نامیده می شد و در قرن هشتم هجری قمری در جریان سوانح طبیعی ویران شد و سپس در سال ۸۲۰ هجری قمری ( ابتدای قرن نهم هجری قمری ) توسط سید رضی کیا بازسازی شد و از آن پس به دلیل قرار گرفتن در میان دو رودخانه ی کیارود و شیرارود ، رودسر نامیده شد. ( تاریخ گیلان و دیلمستان، ظهیرالدین مرعشی )
)
مردم رودسر گیلک هستند و به گویش بیه پیش زبان گیلکی سخن می گویند. مهاجرین رودسر را اغلب سادات و علویون تشکیل می دهند که در زمان حکومت آل بویه، به رودسر مهاجرات کردند. سادات مرعشی، سادات کیایی و دیگر سادات شجره نامهٔ سادات از خانواده های میرراضی ، جوانمرد قصاب، میر ریسی، ریسیان و اقوام آنها در دست است. شجره نامه خانوادهٔ طالبزاده نیز موجودست که یک نسخه از ان در قم نگهداری می شود. سادات رودسر از ریشه های حسینی و حسنی و گاهی موسویند. در این میان بر طبق تحقیقات و شواهد خانوادهٔ طالبزاده از سادات حسنی و باقی خاندانها از سادات حسینی بازیابی شده اند. سادات میرکیایی، مشتمل بر خانواده های میرکیایی، کیایی، میرشکار و… از سادات کیایی و بازماندگان حکومت کیا بازیابی شده اند.

رودسررودسررودسررودسررودسر
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/رودسر
رودسر به معنای بالای یک رود
من که زاییده بزرگ شده رودسرم تا عمر داشتم شنیدم همه رودسر زبانشون میگن گیلکی ، جلگه و کوهستان هم لهجه و لغات و زبانشون سر سوزن با هم فرق نمیکنه معلوم نیست افراد که این حرفها میزنن چه هدفی رو دنبال می کنن احتمالا هدفشان تفرقه اندازی و قوم و قبیله سازی بین ملت ایران هست
مردم رودسر از دو طایفه گیلک و گالش هستند. گیلک ها در جلگه رودسر سکونت دارند و به زبان گیلکی صحبت میکنند و گالش ها در در کوهستان رودسر سکونت دارند و به زبان گالشی صحبت میکنند.
رودسر در دوران قدیم محل زندگی دو قوم یعنی قوم دیلم و قوم گیل بود و به رودسر هوسم گفته میشد که گاه بخشی از گیلان بود و گاه بخشی از دیلم بود. رودسر محل زندگی سادات علوی و سادات مرعشی و سادات کیایی نیز بود و علمای زیدی مذهب بسیاری ساکن رودسر بودند.
...
[مشاهده متن کامل]

دوست عزیز که تعصب گیلکی وزبان آن را کشیدید احسنت. واما گالش وگالشی راشغل نامیدید. بایستی دانست که چون اولین بار گالش ها از خانواد بزرگ کاسی، گاو را رام کردند.
به گالش ( رام کنندة گاو ) نامیده شدند.
...
[مشاهده متن کامل]

واما گالش ها وگیل هااز یک خانواده واجداد ونیاکان، برادران وخواهران وفرزندان ونوادگان هم هستند.
ودیگر اینکه بهتر وبجا است بجای واکنش به گالش در مقابل عده ای که مستقیم به گیل توهین کرده اند. در معنی گیل.
شما ازگیل وگیلان دفاع نمایید.
چون هموطن از خارج به تمدن وزبان گیلان واز داخل نیز به فرهنگ گالشی حمله ور است.
زیرا در طی قرنها باحمله با توپ وتفنگ شکست سختی خورده.
متوسل به دسیسه شده و به فرهنگ، زبان، زمین، تمدن گیلان عزیز حمله ور شده.
ومتاسفانه زبان کهن گیلکی که ریشه بسیاری از زبانها از جمله روسی، فرانسه و. . . است در حال سقوط و زوال است.
پس به فرزندان خودمان زبان خود را
یاد دهیم. ودر سرتاسر گیلان وحتی جاهایی که اکثریت گیلانی ند مثل قزوین گیلکی صحبت کنیم . نه عربی عجمی ( بیش از 80 درصد لغات آن ریشه عربی دارد، که اسمش شده فارسی ) .
گیلکی:گیل کی
گیل ( نیرومند، نام قوم ) ، کی ( زمین )
گیلکی ( فرمانروایان زمین )
گیلان، سرزمین گیل ها.
گیلمرد، تنها قومی که نامش بامردانگی همراه است.
گالش ادم، گالش مردای، قومی که نامش با آدمیت وانسانیت سرشته شده ومردانگی.
دیلیمون نام سابق گیلان. احمد معزالدوله دیلمی که اعراب ( حکومت منحوس بنی عباس را از ایران بیرون راند وفاتح بغداد )
کاسان نام گیلان کهن گرفته شده از گالش ها
سرسلسله کاسی تباران دنیا. باتمدن 77هزارساله دریای کاسبین.
تالش، نام دیگر قوم غیرت مند گیلان مخترع زوبین.
وایران که می گویند تا هند بوده میراث کاسی های گالاسی بوده که به هخامنشی رسید وبه تدریج کوچک شد.
وقبل وبعد اسلام دیلمیان برایران وعراق حاکم بوده . گیلها وتالشها مقدونیه را تا می
شئ نی، وی شئ نی ( نام سابق ایروان ) عقبراندند.
وبران می شی نی نام گذ اشتند.
وگالش ها از ساری وگر گان آنان را تاترکمنستان امروزی شکست دادند.
که نشان از غیرت وشکست ناپذیری ابر متمدنین اقوام گیلان دارد.
وغیرت به حرف نیست که عده ای ادعا دارند به عمل است که کار ازآن برآید. گالش ( امارد:شکست ناپذیر ومغلوب نشدنی )
گیل وگالش، تالش دیلم اقوام کاسی نژآد گیلان.
در پایان به زبان شیرین وفرمانروایان سرزمین ها، یعنی با افتخار به زبان نیاکانمان صحبت کنیم زبان وفرهنگ خود رانیز به فرزندان خود بیاموزیم وبه آنان خیانت نکنیم زیرا حق دارند از زبان، فرهنگ، تمدن وتاریخ سراسر افتخار خود آگاهی داشته باشند.
کاسبین. دریای کاسبین.
رودسر یکی دیگر از شهرهای گیلان با مردمانی غیرت مند، بافرهنگ وتمدن وشهری با جنگل های بسیار زیبا مردمانی خونگرم واصیل.
جیر قاسم آباد وجور قاسم آباد. نه سفلی علیا.
کاسبین. دریای کاسبین. دریای همیشه کاسبین.

رودسر که در گیلگی رودِ سَر تلفظ میشه
محلی که رود از آنجا سرچشمه می گیرد
شهرستان رودسر، شهرستانی واقع در شرق گیلان عزیز. که یکی از مناطق گالش نشین بوده واز خانواده بزگ کاسی ( گالش، گیل، تالش، دیلمی ) می باشد.
رودسر نهمین شهر پرجمعیت گیلان، که به زبان گالشی تکلم میکنند.
...
[مشاهده متن کامل]

دارای مردمانی خونگرم، غیرت مند، غیور، با فرهنگ، متمدن، اصیل و. . . می باشد.
گالش ها سر سلسله کاسی تبار ان دنیا با تاریخ کهن 77هزارساله.
دراین منطقه کشاورزی از رونق خوبی بر خوردار بوده واز محصولات عمده این شهرستان، فندق ومرکبات را می توان نام برد.
کاسبین. دریای کاسبین.

بپرس