روحی علی بن ابی عبدالله

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «ابوالحسن علی بن ابی عبدالله محمد بن ابی السرور بن عبدالرحمن الروحی» از نویسندگان تونسی است. شرح حال این نویسنده در کتب تراجم ذکر نشده است و چیز زیادی از تاریخ زندگی و وفاتش نمی دانیم. کلمه «الروحی» نسبت او را به شهر «روحه» از شهرهای قیروان تونس نشان می دهد که یاقوت آن را در معجم ذکر کرده است. جدش اباالسرور در روحه متولد گردیده و از رجال حدیث بوده است. پدرش ابوعبدالله نیز از علمای حدیث بوده و شاگردانی داشته، اما برخلاف ابالسرور، در اسکندریه متولد و در آن جا رشد یافته است. پس از وفاتش، ورثه اش به کتاب های او اهتمام چندانی نداشته اند و چه بسا فرزندش ابوالحسن در هنگام وفاتش کودک بوده است.
لازم به ذکر است که سه شخصیت به «روحی» مشهور بوده اند: 1- علی بن مبارک بن سلیمان روحی، 2- ابراهیم بن ابی بکر ازدینی روحی، 3- روحی فاضل افندی که کتابی مشهور به «تاریخ روحی» دارد؛ لذا لازم است که در این مورد دقت شود.
در یکی از نسخ کتاب «بلغة الظرفاء فی تاریخ الخلفاء» که از آثار مشهور اوست، در چند مورد ذکر شده که روحی تألیف این کتاب را در سال 559ق1162/م آغاز کرده است؛ البته این مطلب تنها در این نسخه ذکر شده است و در نسخ دوم ذکر نشده و نسخه سوم نیز پیش از فقرات مورد نظر کتاب به اتمام رسیده است.
از فقره ای از کلام وی در کتاب مذکور به دست می آید که او با قاضی اسکندریه ابوطالب احمد بن عبدالمجید بن حدید، که در سال 556ق در قاهره وفات یافته و خانواده اش او را برای دفن به اسکندریه حمل کرده اند، معاصر بوده است. چه بسا روحی بر جنازه او حاضر شده و بر او نمازگزارده است. از این مطلب می توان مطمئن شد که روحی بیشتر زندگیش را در قرن ششم گذرانده و در در دهه شصت یا هفتاد این قرن وفات یافته است. به هر حال عمر او تا ابتدای قرن هفتم ادامه نیافته است.
1- بلغة الظرفاء فی تاریخ الخلفاء
بلغة الظرفاء فی تاریخ الخلفاء / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

پیشنهاد کاربران

بپرس