روت۱۳

دانشنامه عمومی

روت۱۳ ( به انگلیسی: ROT13 ) [ پ ۱] یک روش ساده برای به رمز درآوردن حروف الفباست. این روش از نوع رمزنگاری جانشینی است. در این روش، هر حرف، با سیزدهمین حرف بعد از خود در حروف الفبا جایگزین می شود. ROT13 نمونه ای از رمز سزار است که در روم باستان به وجود آمده است.
در الفبای مقدماتی لاتین، ROT13 به صورت خودوارون عمل می کند. به این معنی که برای برگرداندن متن رمزشده به حالت اولیه، از همان الگوریتم استفاده می شود و به این ترتیب می توان از یک عمل یکسان هم برای رمزنگاری و هم برای رمزگشایی استفاده کرد. این الگوریتم عملاً هیچ نوع امنیتی ندارد و اغلب از آن به عنوان مثالی از یک روش رمزنگاری ضعیف و بدون امنیت یاد می شود.
در تالارهای گفتگوی اینترنتی، از ROT13 به عنوان وسیله ای برای پنهان کردن افشاسازها، شاه بیت ها، راه حل مسائل و معماها و مطالب تعرض آمیز استفاده می شود تا جلوی دید اتفاقی را بگیرد. در نشریات و مجلات، عموماً برای پنهان کردن پاسخ معماها، آن ها را به صورت وارون چاپ می کنند تا خواننده در حالت عادی قادر به خواندن پاسخ نباشد و مجبور باشد برای دیدن پاسخ، کاغذ را بچرخاند. از الگوریتم ROT13، به عنوان «برابر یوزنتی این روش» یاد شده است. [ ۱] ROT13 الهام بخش انواع گوناگونی از بازی های نامه ای آنلاین بوده است و در گفتگوهای گروه های خبری به طور مکرر به آن اشاره می شود.
برای اعمال کردن الگوریتم ROT13 بر روی یک متن انگلیسی، کافیست هر یک از حروف با سیزدهمین حرف مابعد خود در الفبای انگلیسی جایگزین شود و در صورت نیاز، عمل جایگزینی از ابتدای فهرست صورت گیرد. [ ۲] برای راحتی کار، می توان کلیهٔ حروف الفبای زبان انگلیسی را به صورت ساعت گرد و دایره وار بر روی یک تکه کاغذ نوشت و سپس برای جایگزین کردن هر حرف، انگشت دست را بر روی آن حرف گذاشته و ۱۳ مکان به صورت ساعت گرد حرکت کرده و سپس حرفی که انگشت دست بر روی آن قرار گرفته را بنویسیم. با این کار، حرف A به حرف N تبدیل می شود، B به حرف O[ پ ۲] تبدیل می شود و به همین ترتیب تا حرف M که به Z تبدیل می شود. سپس این دنباله از ابتدای حروف الفبا آغاز می شود، حرف N به A تبدیل می شود، O به B تبدیل می شود و به همین ترتیب تا حرف Z که به M تبدیل می شود. تنها حروفی که در الفبای انگلیسی قرار دارند تحت تأثیر قرار می گیرند، اعداد، نمادها و علائم، حروف فاصله و تمام حروف های دیگر، بدون تغییر رها می شوند. از آنجا که حروف الفبای انگلیسی بیست و شش حرف دارد و ۲۶ = ۲ × ۱۳، تابع ROT13 یک تابع خودوارون است. به عبارتی دیگر، برای هر متن x که با الفبای لاتین ساده نوشته شده است، داریم:
عکس روت۱۳
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس