روابط ایران و یمن

پیشنهاد کاربران

روابط ایران و یمن پیش از اسلام و در زمان ساسانیان شروع شد. بعد از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ایران با توجه به این که اکثر مردم این کشور شیعه بوده اند، همواره مورد توجه مقامات ایران به حساب می آمده است. حکومت آل بویه در ایران در آغاز حکومتی زیدی از نوع شیعیان یمن بود شیعیان یمن نیز پس از انقلاب، تحت تأثیر انقلاب اسلامی ایران قرار گرفته بودند به طرف ایران کشیده شدند.
...
[مشاهده متن کامل]

همچنین یمن در گذشته در بسیاری از دوره ها مانند دوره ساسانی تحت نفوذ حکومت ایران بوده و گاهی حاکم یمن از طرف پادشاه ایران بایستی حکم حکومتی دریافت می کرد.
روابط ایران و یمن همواره متأثر از وضعیت بین المللی و منطقه ای بوده است. قبل از انقلاب اسلامی در ایران، پهلوی دوم از زیدیه حمایت نظامی می کرد تا در مقابل جنبش سوسیالیس ناصریست یمن جنوبی مقاومت کنند که حداقل یک جنگنده فانتوم ایرانی توسط یمن جنوبی ساقط شده است ( خاطرات علم، جلد ششم )
بعد از انقلاب اسلامی ایران، یمن جنوبی به رهبری علی ناصر محمد در کنار ایران قرار گرفت و روابط گسترده ای با ایران برقرار کرد. با آغاز جنگ ایران و عراق، یمن شمالی به رهبری علی عبدالله صالح، در کنار کشورهای حوزه خلیج فارس و یمن جنوبی به رهبری علی ناصر محمد در کنار ایران قرار گرفتند؛ و به این ترتیب روابط ایران با یمن جنوبی گسترش پیدا کرد در حالی که روابط با یمن شمالی تحت تأثیر موضع گیری های شورای همکاری خلیج فارس قرار داشت به طوری که در زمان جنگ ایران و عراق، علی عبدالله صالح از صدام حسین حمایت می کرد.
پس از پایان جنگ ایران و عراق روابط دو کشور تعریف مشخصی نداشت و با اتحاد دو یمن شمالی و جنوبی در سال ۱۹۹۰ میلادی روابط ایران و یمن همچنان تحت تأثیر سیاست های کشورهای شورای همکاری خلیج فارس قرار داشت. مدتی بعد دوره جدیدی از روابط ایران و یمن شروع شد و رو به بهبود گذاشت. تعداد زیادی موافقتنامه در زمینه های گوناگون بین دو کشور به امضاء رسید. علی عبدالله صالح در سال ۲۰۰۰ به تهران سفر کرد سپس در سال ۲۰۰۳ محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران به صنعاء سفر کرد.
حوثی ها از شیعیان زیدی هستند که از نظر اعتقادی به شیعیان دوزاده امامی در ایران، عراق و لبنان نزدیک هستند، این گروه نام خود را از یکی از رهبران خود بنام بدرالدین الحوثی گرفته است و در حال حاضر نیز فرزند این فرد رهبری سیاسی حوثی ها را بعهده دارد. زیدی ها بیش از هزار سال در یمن قدرت سیاسی را بدست داشتند تا اینکه در کودتای سال ۱۳۴۰ علیه حکومت زیدیه در معرض خطر جدی نابودی قرار گرفتند به طوری که بخش زیادی از زیدیان یمن به مذهب سنی گرویدند. بعد از انقلاب اسلامی ایران این اقلیت شیعه در یمن جان گرفت و عصام العماد یکی از مفتیان سابق سنی که به شیعه گرویده، گفته است که اگر انقلاب اسلامی ایران نبود مذهب زیدی در یمن از بین می رفت.

روابط ایران و یمن
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/روابط_ایران_و_یمن

بپرس