رشد شخصیت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رشد شخصیت، که در واقع مجموعه سازمان یافته ای از خصوصیات و جنبه های مختلف وجودی انسان است برایش عواملی از جمله فطریات ، وراثت ، محیط و... ذکر شده است.
شخصیت، مجموعه سازمان یافته ای از خصوصیات جنبه های مختلف وجودی انسان (بدنی، عقلی، عاطفی اخلاقی، اجتماعی و دینی) است. البته تجارب شخصی، تفاوت های فردی و برخی عوامل دیگر باعث می شود که افراد نسبت به هم متمایز باشند.
عوامل تحریک شخصیت
عوامل تحریک و تکوُّن شخصیت: عوامل مؤثر در شکل گیری و تحول شخصیت فرد به شرح ذیل است: ۱. فطریات (ادراکات) شناخت های فطری که شامل تحریکات و گرایش های فطری، میل های غریزی (جنبه حیوانی انسانی) و فطری (جنبه انسانی انسان) است. ۲. وراثت و غدد درون ریز و هورمون ها؛ ۳. محیط و تربیت و تغذیه (محیط جغرافیایی، محیط زندگی و معاشرتی، محیط آموزشی، محیط مذهبی)؛ ۴. گذشت زمان (سن)؛ ۵. اختیار و اراده آزاد (که مهم ترین جزء به حساب می آید).
توصیه اسلام به تعادل
یکی از مزایایی که در تعالیم مقدس اسلام از اهمیت و ارزش خاصی برخوردار است و می توان آن را به عنوان یک شعار و شاخص برجسته و نمایی برای این آئین آسمانی تلقی کرد، مسئلة توصیه به تعادل، توازن و اقتصاد و میانه روی در تمام امور است و این امر مورد تایید و تاکید قرآن، احادیث و گفتارهای فرزانگان دین و دانش است که با واژه های قسط، عدل، وسط، اقتصاد، وزن و استقامت در روایات و آیات ما آمده است و عدم تعادل شخصیت، رشد سرطانی یک بعد شخصیت را به همراه دارد.عامل اصلی عدم تعادل شخصیت و نابهنجاری رفتاری بیگانگی از خود فطری (ملکوتی) و تمرکز قوای روحی و عقلی برای اشباع و ارضاء تمایلات غریزی (ناسوتی، نفس اماره) می باشد.
تربیت و پرورش در اسلام
...

پیشنهاد کاربران

بپرس