رستمیان

لغت نامه دهخدا

رستمیان. [ رُ ت َ ] ( اِخ ) نام جماعتی است منسوب به جد آنان رستم ، و از آنان است ابوسعد اسدبن احمدبن عبداﷲ هروی رستمی متوفی 337 هَ. ق. از محدثان ، و ابوعلی حسن بن عباس بن علی بن حسن رستم اصفهانی. ( یادداشت مؤلف ).

فرهنگ فارسی

نام جماعتی است منسوب به جد آنان رستم و از آنان است ابو سعد اسد بن احمد بن عبد الله هروی رستمی متوفی از محدثان و ابو علی حسن بن عباس بن علی بن حسن رستمی اصفهان .

دانشنامه آزاد فارسی

رُستمیان
(یا: بنی رُسْتم) سلسلۀ حکومتگر اباضی مذهب (← اباضیّه)، در تاهِرْت در مغربِ الجزایر (قرن ۳ق). پس از فتح قیروان به دست اعراب اهل سنت، گروهی از اباضِیّان، به رهبری عبدالله بن رستم، به الجزیرۀ غربی گریختند و شهر تاهِرْت (تیارَه) را تأسیس کردند. در ۱۶۰ق عبدالله، به امامت اباضِیّه در شمال افریقا رسید و از آن جا که با جوامع اباضی تونس جنوبی ارتباط داشت، رفته رفته امامان رستمی، به عنوان پیشوایان روحانی پذیرفته شدند. رستمیان چون در غرب از سوی ادریسیان شیعی مذهب و در شرق از جانب اغالبۀ سنی مذهب در محاصره بودند، درپی اتحاد با امویان اندلس برآمدند و مورد حمایت و یاری آنان قرار گرفتند. ده نفر از این خاندان به حکومت رسیدند. در ۲۹۶ق تاهرت به دست سپاهیان داعی فاطمی افتاد و بسیاری از رستمیان قتل عام شدند و بقیه به سمت جنوب الجزایر گریختند. تاهرت در زمان فرمانروایی رستمیان مرکز علم و تحقیق بود و رونق مادی بسیار یافت و به «عراق کوچک» معروف شد.

پیشنهاد کاربران

رستمیان ( به عربی: الرستمیون ) دودمانی ایرانی تبار از امامان، اباضی مذهب بودند که از سرزمین فعلی عراق به شمال آفریقا مهاجرت و در شمال آفریقا به پایتختی تاهَرت ( امروزه تاقدمت ) الجزایر از ۷۷۷ میلادی تا ۹۰۹ میلادی یک حکومت اسلامی براساس مذهب اباضی برپا نموده و قصد قیام و براندازی عباس طوطون حاکم طرابلس را داشتند رستمیان از حمایت آمازیغ های شمال آفریقا موسوم به نفوسیه برخوردار بودند. نام این دودمان از عبدالرحمن بن رستم بن بهرام بن سام بن کسری گرفته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

تا سال ۷۱۹ م. شاخه ای از خوارج به نام جنبش اباضیه وارد شمال آفریقا شده بود. از پیشاهنگان ایشان سلما ابن سعد، از طرف جماعت اباضیه بصره به شمال آفریقا اعزام شد. در سال ۷۴۰ م. تلاش تبلیغی ایشان در جلب قبیله های بزرگ بربرِ حواره اطراف طرابلس، کوهستان نفوسه و زناته در تریپولیتانیا نتیجه داد. در ۷۵۷ م. ( ۱۴۰ ه‍. ق ) یک گروه چهار نفره از مبلغین بصره که شامل عبدالرحمان بن رستم بود، اعلام امامت اباضی نمود، که خلافت عباسی آن را در ۷۶۱ م. سرکوب کردند. سرانجام در ۷۷۷ م. عبدالرحمان بن رستم در الجزایر به عنوان امام انتخاب شد. عبدالرحمان بن رستم در شمال آفریقا از نیایی ایرانی به دنیا آمده و به اباضیه گرویده بود؛ و بدین سان حکومت در بین فرزندان عبدالرحمان باقی ماند. اباضیه پیشوا ماندن این خاندان را این گونه توجیه می کرد که چون ایشان از هیچ قبیله ای نیستند، به نفع هیچ کدام از قبیله ها تمایل پیدا نمی کنند.
در ۸۱۲ م. رستمی ها با اغلبیان که به خلافت عباسی وابسته بودند جنگیدند. نیای اغلبیان هم از خراسان است، البته عرب و از قبیله بنی تمیم. به هرحال نتیجه این جنگ، رسیدن به حالت تحمل کردن طرف مقابل بود.
پس از عبدالوهاب، رستمیان از نظر نظامی ضعیف شدند و در ۹۰۹ م. فاطمی های اسماعیلی مذهب مصر به راحتی ایشان را برانداختند.
رستمیان، محیط فرهنگی آزادی برای ادیان فراهم نموده بودند که در آن مسیحیان و مسلمانان غیر هم مذهب ایشان به راحتی زندگی می کردند.

رستمیانرستمیانرستمیان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/رستمیان

بپرس