رساله هاى خطى فقهى

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] رساله ‏هاى خطى فقهى، مجموعه ای از آثار خطی فقهی به زبان عربی و فارسی است که نویسندگان و فقیهان متعددی (مانند قطب راوندی، خواجه نصیرالدین طوسی، ملا عبدالله شوشتری، شیخ حسین بن عبدالصمد عاملی پدر شیخ بهایی و...) آنها را در موضوعات گوناگون مانند نماز، روزه، زکات، ارث، بیع، احکام جهاد دفاعی و دعوتی و... نوشته اند.
آقای تقوی در مقدمه اش – که تاریخ و مکان نگارشش را مشخص نکرده - تأکید کرده است: «این کتاب مجموعه رساله های خطی فقهی است که در طول سالیان گذشته در شماره های مختلف فصلنامه فقه اهل بیت(ع) منتشر شده است... هرکدام از این رساله ها از جهتی و برخی نیز از جهات متعددی دارای اهمیت و شایسته نشر است: برخی از آنها حاوی نکات بدیع و تحلیل دقیق در یک فرع فقهی است که در کتب تفصیلی فقه دیده نمی شود، برخی دیگر از این رساله ها نوشته شخصیت های طراز اول علمی و فلسفی است که وجهه فقهی آنان ناشناخته مانده یا دست کم تحت الشعاع شهرت فلسفی ایشان بوده است؛ مانند رساله جواهر الفرائض از خواجه نصیرالدین طوسی در باب ارث و رساله شارع النجاة از میرداماد که رساله عملیه وی به فارسی بوده و مانند بسیاری از آثار این فقیه و فیلسوف نامدار، ناتمام مانده است و... تحقیق و تصحیح نسخ خطی این رساله ها با همت فضلای گرامی حجج اسلام آقایان: سید مهدی رجائی، سید محمدجواد جلالی، شیخ خالد غفوری، سیدحسن فاطمی، سید مهدی طباطبایی و خانم زهرا رجایی انجام گرفته است» .
اثر حاضر از مقدمه آقای سید مرتضی تقوی و متن اصلی (شامل 20 رساله) تشکیل شده است.
با نگرشی اجمالی به این اثر می توان گفت که موضوع و محتوای رساله های موجود در آن به ترتیب چنین است:
جالب است که نویسنده بعد از پایان بحث و بررسی چنین افزوده است: آنچه ذکر شد تنها در مقام بحث و نظر بود، ولى در مقام فتوا و عمل، من نیز همان عقیده مؤلف کتاب نجاة العباد در مسئله «غساله» را دارم و در عمل از مطلق متنجّس اجتناب می ‏کنم .

پیشنهاد کاربران

بپرس