رساله نفس

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کتاب«رساله نفس» که به نام های رسالة فی ماهیة النفس و سعادتها و شقاوتها فی النشئة الاخری، رسالة فی النفس للشیخ الرئیس ابی علی الحسین بن عبد الله بن سینا اعلی الله درجته، رساله در نفوس، رساله در معرفت و فلسفه مزایای نفس، رسالة الفصول، النفس الناطقة الانسانیة و ماهیت نفس، نیز آمده است، رساله ای است فلسفی که بو علی سینا آن را به زبان فارسی، بنا به درخواست علاء الدوله دیلمی، ترجمه کرده است، زیرا این کتاب، در اصل به زبان عربی و به نام کتاب المعاد، بوده است.
کتاب، دارای شانزده باب می باشد.
باب اول، در بیان حد نفس و انواع قوایی که در موجودات وجود دارد، است. شیخ الرئیس، در این باب، قوای نباتی را از قوای حیوانی و نفس فلکی را از نفس حیوانی، تفکیک نموده و وجه مشترک میان آنها را طریقی برای شناخت نفس قرار داده است.
باب دوم، در توضیح قوای نفس است. وی، نخست، نفس را به سه گونه نباتی، حیوانی و نفسانی تقسیم نموده که هر کدام دارای قوایی می باشند؛ مثلا قوای نفس انسانی، عبارتند از: عقل عملی و عقل نظری.
باب سوم، در ادراکات نفس است. هر کدام از ادراک حسی و ادراک خیالی، مقداری از تجرد را دارا هستند، هم چنین قوه وهم و قوه عقلی نیز مجرداتی هستند که به هنگام تصور، به صورت مجرد تصور می کنند.

پیشنهاد کاربران

بپرس