رساله فی التحسین و التقبیح العقلیین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] "رسالة فی التحسین و التقبیح العقلیین" از آثار آیت الله جعفر سبحانی است که در آن به تبیین و بررسی قاعده حسن و قبح عقلی پرداخته است. این کتاب به زبان عربی نگارش یافته است. در این کتاب رساله دیگری نیز به نام "رسالة فی فلسفة الاخلاق و المذاهب الاخلاقیة" دیده می شود که پنجاه صفحه آخر کتاب را به خود اختصاص داده است.
نویسنده در مقدمه کتاب به آنچه سبب نگارش این اثر شده است، اشاره می کند:" ازتباط قاعده حسن و قبح عقلی با تمامی علوم اسلامی و بویژه علم کلام و اخلاق و فقه موجب اشتغال بسیاری از متفکرین از عصرهای گذشته تا کنون به آن شده است به گونه ای که به ندرت می توان محقق علوم اسلامی را یافت که به آن اشاره نکرده باشد" وی سپس به بیان اهمیت ویژه ای که این بحث در عصر جدید یافته می پردازد و متذکر می شود که غربی ها قائل به نسبیت اخلاق شده و با ایجاد شک و شبهه پیرامون این قاعده در مسائل کلامی و اخلاقی و "قوانین و احکام شرعی" تشکیک می کنند.
این کتاب مشتمل بر دو رساله است که رساله اول در ضمن پانزده فصل تنظیم شده است که عناوین فصل ها را در فهرست می توان مشاهده نمود. در رساله دوم ابتدا تعریفی از فلسفه اخلاق ارائه شده و سپس به بررسی و تبیین هفت مذهب اخلاقی و از جمله مذهب اخلاقی اسلام پرداخته است.
در ابتدای کتاب به بیان تاریخچه این قاعده پرداخته شده است و کسانی مانند معلم ثانی فارابی که حکمت را به نظری و عملی تقسیم کرده اند، مبتکر این قاعده می داند.
پیرامون این قاعده پنج نظریه وجود دارد. این نظریات عبارت است از:

پیشنهاد کاربران

بپرس