رساله الهارونیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «الرسالة الهارونیة»، نگاشته مسیح بن حکم دمشقی، معاصر هارون الرشید عباسی، دربرگیرنده مباحث مختلف پزشکی به زبان عربی است. کتاب، در قرن دوم هجری نوشته شده است. مؤلف، چون میل شدید هارون الرشید را در احیای علوم دین و علم طب مشاهده نموده و در حدیث معروفی که علم را منحصر در علم ادیان و علم ابدان می داند، تأمل کرده و به اهمیت علم طب واقف گردیده، این رساله را به نام هارون الرشید تدوین کرده است.
کتاب «الرسالة الهارونیة»، از قدیمی ترین نگاشته های طبی است که پس از اسلام نگاشته شده و به دست ما رسیده و از این جهت حائز اهمیت است.
کتاب، در دو جلد تنظیم گردیده است. مطالب جلد اول، در ذیل 14 و مطالب جلد دوم در ذیل 10 عنوان کلی که هرکدام خود مشتمل بر چندین عنوان جزیی تر هستند، عرضه شده است.
بنا بر اظهار مؤلف، این کتاب گنجینه ای است از آراء طبی بقراط، جالینوس و فلطیس هندی.
محتوای کتاب، مشتمل است بر شناخت طبایع و اقسام آنها، جایگاه آنها در بدن، داروهای مختلف گیاهی، معدنی و حیوانی، عوامل مولد فراموشی و داروهای افزایش دهنده عقل و حافظه، ایارجات، لوغادیات و داروی معروف به مغیث هارونی، فصد و حجامت، ساختمان بدن انسان، پوشاک و مسکن و حمام، تأثیر کواکب و بادها بر بدن ها، شناخت زمان و نکته های دیگر.

پیشنهاد کاربران

بپرس