رسائل حجابیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] رسائل حجابیه (شصت سال تلاش علمی در برابر بدعت کشف حجاب) مجموعه 33 رساله و کتاب است که از سال 1290 تا 1348ش درباره حجاب نوشته شده و توسط جناب آقای رسول جعفریان و به زبان فارسی گرد آمده است.
به دلیل طرح کشف حجاب که پس از مشروطیت اوج گرفت، بسیاری از علما و دانشمندان اسلامی به دفاع از حجاب پرداختند و آثار زیادی در این باب تدوین شد. مؤلف، این آثار را از منابع مختلف گردآوری و ضمن تحقیق و تصحیح، آنها را به چاپ رسانده است.
رساله ها و کتاب های این مجموعه دو جلدی مختلف است. برخی رساله ها به جنبه های اجتماعی حجاب پرداخته اند و تعدادی از آنها نیز به مباحث علمی و فقهی اختصاص دارند.
مؤلف، بر این باور است که بحث حجاب هم چنان بحثی رایج و مهم است که گاه تحت عناوینی مانند دفاع از حقوق زنان و نهضت آزادی زنان مورد هجمه قرار می گیرد. حجاب، امروزه در میان زنان کشورهای در حال توسعه که روزگاری کمتر زمینه مقبولیت داشته، مورد استقبال مجدد قرار گرفته است و حتی خود غرب نیز به نوعی با روی کرد جدید زنان به حجاب مواجه است.
مؤلف، ضمن آن که برخی از دیدگاه های مطرح شده در این آثار را افراطی می داند، طرح چنین دیدگاه هایی را به دو دلیل مفید و سازنده خوانده است: نشان دادن تلاش مدافعان سنت دینی در برابر بدعت ها (از جمله بدحجابی) و آشنایی محققان با دیدگاه های متفاوتی که در این باره مطرح شده است.

[ویکی فقه] رسائل حجابیه (کتاب). « رسائل حجابیه( شصت سال تلاش علمی در برابر بدعت کشف حجاب)» مجموعه ۳۳ رساله و کتاب است که از سال ۱۲۹۰ تا ۱۳۴۸ ش درباره حجاب نوشته شده و توسط جناب آقای رسول جعفریان و به زبان فارسی گرد آمده است.
به دلیل طرح کشف حجاب که پس از مشروطیت اوج گرفت، بسیاری از علما و دانشمندان اسلامی به دفاع از حجاب پرداختند و آثار زیادی در این باب تدوین شد. مؤلف، این آثار را از منابع مختلف گردآوری و ضمن تحقیق و تصحیح، آنها را به چاپ رسانده است. رساله ها و کتاب های این مجموعه دو جلدی مختلف است. برخی رساله ها به جنبه های اجتماعی حجاب پرداخته اند و تعدادی از آنها نیز به مباحث علمی و فقهی اختصاص دارند.
انگیزه تألیف
مؤلف، بر این باور است که بحث حجاب هم چنان بحثی رایج و مهم است که گاه تحت عناوینی مانند دفاع از حقوق زنان و نهضت آزادی زنان مورد هجمه قرار می گیرد. حجاب، امروزه در میان زنان کشورهای در حال توسعه که روزگاری کمتر زمینه مقبولیت داشته، مورد استقبال مجدد قرار گرفته است و حتی خود غرب نیز به نوعی با روی کرد جدید زنان به حجاب مواجه است.مؤلف، ضمن آن که برخی از دیدگاه های مطرح شده در این آثار را افراطی می داند، طرح چنین دیدگاه هایی را به دو دلیل مفید و سازنده خوانده است: نشان دادن تلاش مدافعان سنت دینی در برابر بدعت ها( از جمله بدحجابی) و آشنایی محققان با دیدگاه های متفاوتی که در این باره مطرح شده است.
ساختار و گزارش محتوا
مؤلف، ضمن مأخذ یابی منابع این رساله ها، در ابتدای هر رساله مقدمه ای در شرح حال نویسنده و ارائه برخی از دیدگاه های وی تدوین کرده است. رساله ها به ترتیب تاریخی تنظیم شده و تعداد ۲۸ رساله در جلد اول و پنج رساله باقی مانده در جلد دوم درج شده است. مؤلف، در مقدمه مفصلی که بر این رساله ها نگاشته است به نخستین برخوردها با پدیده بی حجابی اشاره می کند. وی معتقد است رساله ناصریه ، رساله میزان الملل و رساله اتحاد اسلام از جمله اولین آثاری است که در زمینه مبارزه با بی حجابی به نگارش درآمده است.هم چنین به روش بحث و استدلالی که در این رساله ها آمده است اشاره می کند. به اعتقاد وی در نگارش این رساله ها نوعی از عقل گرایی در قضایای کلامی و فقهی و تاریخی مشهود است و این روی کرد به دلیل ورود تجدد به ایران بوده. علمای این دوره برای پاسخ گویی به اشکالات نسل جدید متأثر از تجدد، جهت گیری استدلال های فقهی خود را متناسب با این فضا تغییر دادند و در کنار استدلال به قرآن و حدیث، از تفهیم عقلایی و بیان فلسفه حجاب نیز بهره گرفتند.در پایان جلد دوم، مؤلف با اشاره به برخی از کتاب شناسی هایی که در باره حجاب وجود داشته است، خود به تدوین یک کتاب شناسی اقدام کرده و پس از آن تصاویر برخی از رساله های حجابیه را ضمیمه نموده است.
← عناوین رساله ها
...

پیشنهاد کاربران

بپرس