رجال کشی مع تعلیقات المیر داماد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رجال کشی مع تعلیقات المیر داماد (کتاب). «رجال کشی مع تعلیقات المیر داماد»، همان گونه که از نامش پیداست، شرح یا تعلیقه ای است از سید محمد باقر حسینی استرآبادی، معروف به میر داماد، بر کتاب رجالی معروف کشی.
این کتاب در قرن دهم هجری و به زبان عربی نوشته شده و جامعیت شخصیت میر داماد باعث قدر و قیمت مضاعف آن می باشد. با اینکه میر داماد بیشتر به یک فیلسوف و حکیم اشراقی شهرت دارد تا یک فقیه یا رجالی، اما جامعیت وی بیش از این حرف ها بوده و باعث بر جای ماندن آثار مختلفی از وی در علوم و فنون گوناگون شده است که کتاب حاضر یکی از ده ها مورد مذکور است.
ساختار کتاب
کتاب، در دو جلد می باشد که با ذکر چند روایت آغاز شده و با بررسی چند نفر از بزرگان صحابه ادامه یافته، به ذکر اوصاف روات می پردازد. شارح نیز در ذیل مجلات قابل ملاحظه کشی در پاورقی کتاب توضیحات لازم را ارائه نموده است.
گزارش محتوا
اولین عبارت کشی، در سرآغاز کتابش با این جمله شروع می شود که: « حمدویه بن نصیر الکشی، قال: حدثنا محمد بن الحسین بن علی بن ابی الخطاب عن محمد بن سنان عن حذیفة بن منصور عن ابی عبدالله علیه السّلام قال: اعرفوا منازل الرجال منا علی قدر روایاتهم عنا»، همان گونه که ملاحظه می گردد روایتی است از امام صادق -علیه السّلام -راجع به شناخت روات حدیث که کمیت روایات نقل شده از محضر اهل بیت -علیه السّلام -را یکی از راه های شناخت راوی قرار داده است.شارح، بعد از بیان خطبه، نظر خود را راجع به کشی، این چنین بیان می کند: «قول الشیخ الحدیث الحافظ الناقد الروایة ابی عمرو محمد بن عبد العزیز الکشی رحمه الله فی ما اورده شیخ الطائفة فی الکتاب الاختیار من کتابه». لفظ حمدویه، اولین نکته ای است که شارح به تفصیل آن را مورد بررسی قرار داده و به لحاظ لغوی و از دیدگاه لغوی ها به دنبال تبیین آن می باشد. وی سپس لفظ کشی را بررسی کرده و شهر کش را به نقل از فاضل مهندس بیرجندی در کتاب «المعمول فی مساحة الارض و بلدان الاقالیم»، از بلاد ما وراء النهر که شهر بزرگی در ابعاد سه فرسخ در سه فرسخ می باشد، معرفی کرده است که کشی نیر منسوب به این شهر است.محمد بن سنان]]، به عنوان یکی از روات حدیث مذکور، دیگر نکته ای است که شارح در موردش قلم فرسایی نموده است. الختلی، سلیمان الخطابی که شیخ آن را در کتاب الرجال در میان اصحاب امام کاظم -علیه السّلام- آورده و سوید نسائی، دیگر اشخاص مورد بحث شارح در این قسمت می باشند.
← روایت چهارم کشی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس