رجال خاقانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] ابوالحسن شیخ علی بن شیخ حسین بن شیخ عباس بن محمدعلی بن شیخ سالم خاقانی.(م 1334 ق)
وی در زهد و تقوا از نوادر روزگار بود و از محضر بزرگانی چون: شیخ اعظم انصاری و سید حسن شیرازی مدتی طولانی به تحصیل معارف و علم پرداخت. او یکی از ممتازترین و مقرب ترین شاگردان شیخ انصاری بود و بدین جهت است که تقریرات درس حضرت شیخ را به صورت کامل نوشت.
ملا علی بن میرزا خلیل تهرانی رازی نجفی در اجازه نقل حدیثی که به وی داده است، اجتهاد وی را در اصول، فقه، رجال، درایه و علوم دیگر تصدیق نموده و از مراتب عالی تزکیه نفس و زهد و تقوای ایشان خبر داده است. همچنین می فرماید، قبل از اجازه استخاره نمودم و در استخاره نیز به مقام عالی وی اشاره شده بود. ملا علی رازی در آخر اجازه نامه سوگند یاد می کند که علم و عمل وی باعث تقویت دین و مکتب شده است.
شیخ انصاری، سید حسن شیرازی (معروف به میرزای شیرازی)، شیخ راضی آل شیخ خضر، شیخ ولی ملا علی خلیلی.
فرزندانش شیخ حسین، شیخ حسن...
رسالة فی الدعوی بلامعارض، شرح المهمة الدمشقیة، تعلیقه بر معالم الاصول، رساله در اراضی، رساله در نکاح، رساله در طلاق، رساله در ارث، رساله در احکام رضاع، رساله در اصول لفظی و...
از خصوصیات این کتاب این است که بر شانزده فایده مترتب گردیده است و هر کدام رکن رکین و اساس در رجال به شمار می آیند. مؤلف هر کدام از این فواید را به تفصیل توضیح داده و اقوال بزرگان این فن را به صورت کامل بیان کرده است؛ مثلاً مؤلف در فایده ششم به طور مفصل راجع به جرح و تعدیل بحث کرده است؛ اول تعریف جامعی از این اصطلاح کرده، آن گاه به این مسئله مهم پرداخته است که جرح و تعدیل به چه چیز اثبات می شود و در مقام تعارض آیا جرح مقدم است یا تعدیل و در این میان به تفصیل از دلایل مسئله و اقوال دیگر سخن گفته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس