ربا و بانک داری اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ربا و بانک داری اسلامی (کتاب). کتاب « ربا و بانک داری اسلامی» محصول سلسله درس های آیت الله ناصر مکارم شیرازی در باره ربای قرض و مسائل بانک داری است که در تابستان ۱۳۷۶ در مشهد مقدس ایراد شده است. این دروس توسط ابو القاسم علیان نژادی تقریر و تدوین شده است.
ایشان در سال ۱۳۴۵ هجری قمری در شهر شیراز در میان یک خانواده مذهبی که به فضائل نفسانی و مکارم اخلاقی معروفند دیده به جهان گشود.معظم له تحصیلات ابتدایی و دبیرستانی خود را در شیراز به پایان رسانید. هوش و حافظه قوی و استعداد سرشار، وی را در محیط مدرسه در ردیف شاگردان بسیار ممتاز قرار داده بود و چه بسا در یک سال، دو کلاس را طی می نمود. شرایط آن روز ایجاب می کرد که این نوجوان با چنین نبوغ و استعداد فوق العاده، راه دانشگاه را پیش گیرد و اندوخته های علمی خود را در طریق کسب درجات ظاهری به کار اندازد، ولی دست تقدیر و عنایات پروردگار جهان و تمایلات باطنی ایشان به شناسایی عمیق معارف و حقایق اسلام، توجه این نابغه نورس را به سوی علوم اسلامی معطوف ساخت- بخصوص که پس از شهریور سال ۱۳۲۰ شرایط دگرگون گردید و مدارس و معارف اسلامی از نو رونق گرفت.ایشان در حدود ۱۴ سالگی رسما دروس دینی را در( مدرسه آقا باباخان شیراز) آغاز کردند و در مدت اندکی نیازهای خود را از علوم: صرف، نحو، منطق، بیان و بدیع تأمین نمودند. سپس توجه خود را به رشته فقه و اصول معطوف ساختند و به خاطر نبوغ فوق العاده ای که داشتند مجموع دروس مقدماتی و سطح متوسط و عالی را در مدتی نزدیک به چهار سال به پایان رساندند. معظم له برای آشنایی با نظرات و افکار اساتید بزرگ حوزه های عظیم شیعه در سال ۱۳۶۹ ه . ق وارد حوزه علمیه نجف اشرف گردید و در آنجا در دروس اساتید عالی مقام و بزرگی همچون آیات عظام: آقای حکیم و آقای خوئی و آقای عبدالهادی شیرازی و اساتید برجسته دیگر- قدس الله اسرارهم- شرکت جستند. معظم له در سن ۲۴ سالگی به اخذ اجازه اجتهاد مطلق از محضر دو نفر از آیات بزرگ نجف نائل شدند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی بعد از بازگشت به ایران به تدریس سطوح عالی و سپس خارج اصول و فقه پرداختند و قریب ۲۸ سال است که حوزه گرم درس خارج ایشان مورد استقبال طلاب و بسیاری از کتب مهم فقهی را پس از تدریس به رشته تحریر درآورده اند. در حال حاضر حوزه درس خارج ایشان یکی از پرجمعیت ترین دروس حوزه علمیه شیعه است و قریب به دو هزار نفر از طلاب و فضلای عالیقدر از محضر ایشان استفاده می کنند.
ساختار کتاب
این کتاب بدون مقدمه، وارد مسائل مربوط به ربا و بانک داری شده و در ضمن ۱۵ بخش مسائل و مباحث مختلف فقهی و اجتماعی و روایی این موضوع را پی گیری کرده است.
گزارش محتوا
← ادله حرمت ربا در اسلام
...

[ویکی نور] «ربا و بانک داری اسلامی» محصول سلسله درس های آیت الله ناصر مکارم شیرازی در باره ربای قرض و مسائل بانک داری است که در تابستان 1376 در مشهد مقدس ایراد شده است.
این دروس توسط ابو القاسم علیان نژادی تقریر و تدوین شده است.
این کتاب بدون مقدمه، وارد مسائل مربوط به ربا و بانک داری شده و در ضمن 15 بخش مسائل و مباحث مختلف فقهی و اجتماعی و روایی این موضوع را پی گیری کرده است.
نویسنده، ابتدا ادلّه قرآنی و روایی حرمت ربا را شرح و تفسیر کرده، سپس به اجماع و دلیل عقلی پرداخته است.
وی ادله حرمت ربا را به قدری قوی می داند که آن را از ضروریات دین شمرده است. ربا و رباخواری از آن جا که از مصادیق بارز ظلم به مردم و جامعه است از نظر عقلی امری زشت و حرام است زیرا قبح ظلم از مستقلات عقلیه است.

پیشنهاد کاربران

بپرس