راوی دانای کل

دانشنامه آزاد فارسی

اصطلاحی در ادبیات به ویژه داستان نویسی که در آن ناقل یا راوی داستان در نقل ماجرا دیدگاه گسترده و امکانات نامحدودی دارد. او بیرون از صحنۀ داستان و در جایگاهی برتر از همه قرار می گیرد تا ـ به صیغۀ سوم شخص ـ واقعیت ها را بازگوید، یا به تعبیر و تفسیر آن ها بپردازد و حتی به ذهن شخصیت ها راه یابد و افکار آن ها را شرح دهد. اگر آگاهی های راوی دربارۀ همه کس و همه چیز باشد، دانای کلِ نامحدود است و اگر دانسته هایش محدود به نظرگاه یک شخصیت باشد، دانای کل محدود نامیده می شود. این نوع از روایت در داستان مدرن جای خود را به روایت عینی یا ذهنی ِ محدود یک شخصیت داده است.

پیشنهاد کاربران

راوی دانای کل ( Omniscient Narrator ) اصطلاحی در روایت شناسی و نظریه ی ادبی است که به نوعی "راوی" با آگاهی کامل از تمامی جنبه های داستان اشاره دارد؛ راوی دانای کل، می تواند به اندیشه ها، عواطف و انگیزه های شخصیت ها دسترسی داشته باشد و رخدادها را از هر زاویه ای روایت کند.
...
[مشاهده متن کامل]

دانای کل معمولاً به دو نوع اصلی تقسیم می شود:
1. دانای کل نامحدود: این نوع راوی به تمامی رخدادها، شخصیت ها، افکار، و مکان ها بدون هیچ محدودیتی دسترسی دارد و می تواند به طور کامل هر بخش از داستان را روایت کند. چنین راوی ای اغلب فراتر از زمان و مکان عمل کرده و دیدگاهی فراگیر ارائه می دهد.
2. دانای کل محدود: این راوی گرچه از ویژگی دانای کل برخوردار است، روایت خود را به یک یا چند شخصیت، یا بخشی خاص از داستان محدود می کند؛ دانای کل محدود، معمولاً افکار و دیدگاه برخی شخصیت های مهم را اولویت قرار داده و سایر جوانب را از خواننده پنهان نگاه می دارد.
- راوی دانای کل غالباً به صورت بی طرف عمل نموده و به صِرف تشریحی از روند ذهنی شخصیت ها و رویدادهای عینی می پردازد، اما ممکن است با ارائه ی نظرات، تحلیل ها یا قضاوت ها، در روایت مداخله نماید که در این حالت، یک "راوی مداخله گر" خواهد بود.
این شیوه ی روایت در ادبیات کلاسیک و داستان های سنتی بسیار رایج بوده و از ابزارهای متداول به منظور ارائه ی دیدگاهی جامع و کلی نگر در روایت به شمار می رود.

بپرس