رادیواکتیویته

/rAdiyo~aktivite/

برابر پارسی: پرتوزایی

معنی انگلیسی:
radioactivity

لغت نامه دهخدا

( رادیوآکتیویته ) رادیوآکتیویته. [ ی ُ تی ت ِ ] ( فرانسوی ، اِ مرکب ) اجسام رادیوآکتیو. در سال 1897 م. بکرل دانشمند فرانسوی ملاحظه نمود که چون املاحی از اورانیوم را در جعبه فلزی قرار دهیم با وجود آنکه با خارج ارتباطی ندارند املاح اورانیوم اشعه ای از خود بخارج میفرستند که بر روی صفحه حساس عکاسی اثر مینماید بعداً مادام کوری ملاحظه نمود که این خاصیت در توریوم نیز وجود دارد پس از آن بکشف ماده دیگری از سنگ معدن اورانیوم موفق شد موسوم به پشبلاند که فوق العاده فعال تر از اورانیوم خالص میباشد و از آن رو موفق به کشف رادیوم در املاح فوق الذکر گردید. امروزه در حدود 30 عنصر نظیر اورانیوم کشف شده است. این اجسام را رادیوآکتیو نامند و خاصیتی در این اجسام وجود دارد که این اجسام میتوانند بخودی خود اشعه ای خارج نمایند که به رادیوآکتیویته موسوم است. باید دانست که رادیوآکتیویته از خواص اتم میباشد و آزمایش نشان داده که این اشعه در اثر تجزیه هسته مرکزی اتم بوجود می آید. مهمترین عناصر رادیوآکتیو عبارتند از اورانیوم ، توریم ، رادیوم ، آکتینیوم .
تشعشع اجسام رادیوآکتیو - از تأثیر یک حوزه مغناطیسی بر روی اشعه ایجادشده توسطیک جسم رادیوآکتیو معلوم شده که اجسام رادیوآکتیو دارای سه نوع اشعه میباشند. 1- اشعه a ( آلفا ) که از ذراتی تشکیل شده اند که دارای الکتریسته مثبت میباشنداین ذرات از هسته مرکزی اتم هلیوم ( هلیون ) تشکیل شده اند این اشعه بطرف چپ حوزه مغناطیسی H منحرف میشوند این اشعه هوا را یونیزه مینمایند. قابلیت نفوذ آنها خیلی کم است بطوریکه یک صفحه کاغذ مانع عبور آنها میگردد. 2- اشعه b ( بتا ) که از ذراتیکه دارای الکتریسته منفی میباشند تشکیل شده و با سرعت زیادی پرتاب میشوند و این ذرات که از الکترن تشکیل شده با سرعت 290000 کیلومتر در ثانیه حرکت مینمایند. این اشعه b نظیر اشعه کاتودیک میباشند ولیکن سرعت و قابلیت نفوذشان بیشتر است و بطرف راست حوزه مغناطیسی H منحرف میشوند. 3- اشعه g ( گاما ) که از اشعه X با طول موج فوق العاده کوتاه تشکیل شده اند و بهیچوجه حوزه مغناطیسی بر روی آنها اثر نداشته و بطور مستقیم خارج میشوند چون طول موج آنها کوتاه و در حدود 0/01 انگسترن میباشد قابلیت نفوذ این اشعه فوق العاده است. بطوریکه بعضی از انواع اشعه g حاصل از رادیوم میتوانند از ورقه سرب به ضخامت چندین سانتیمتر عبور نمایند امروزه فرض میکنند که اشعه X از برخورد اشعه b با اتمهای اجسام رادیوآکتیو حاصل میشوند. تشعشع اجسام رادیوآکتیو با آزاد شدن مقداری انرژی بشکل حرارت همراه است مادام کوری با قرار دادن رادیوم در یک کالریمتر ملاحظه نمود که یک گرم رادیوم در یک کالریمتر پس از یک ساعت 135 کالری حرارت تولید میکند.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( رادیو آکتیویته ) ( اسم ) تشعشع و انتشار خود به خود اشعه از جانب بعضی مواد شیمیایی مانند اکتینیوم اورانیوم پلونیوم توریوم رادیوم و غیره .

فرهنگ عمید

تجزیۀ عناصری مانندِ رادیوم، اورانیوم، و پلونیوم که تشعشعات آلفا، بتا، و گاما ایجاد می کنند.

دانشنامه آزاد فارسی

مترادف ها

radioactivity (اسم)
رادیو اکتیویته، پرتو افشانی

پیشنهاد کاربران

بپرس