رادیو

/rAdiyo/

برابر پارسی: آواپَرا

معنی انگلیسی:
radio, wireless, radio-

لغت نامه دهخدا

رادیو. [ ی ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) از «بی سیم - پرتو مجهول » مصدر آن رادیه ، بمعنی شعاع دادن ، شعاع افکندن ، پرتو دادن ، پرتو افکندن که بصورت اسمی و صفتی هر دو بکار رود در صورت صفتی بمعنی مشعشع و نورانی و در صورت اسمی علامت اختصاری رادیوتلگرافی ، رادیوتلفنی ، و رادیوگرافی است. و در فارسی به ابزاری برقی ( الکتریکی )اطلاق شود که صوت را از فواصل دور ضبط و پخش کند و آن عبارت از دستگاه گیرنده ای است که امواج صوت را از مرکز یا استودیوی خاصی پخش میکند و هم اکنون از بزرگترین وسایل تبلیغی و سیاسی و فرهنگی بشمار میرود. در دائرة المعارف بریتانیا آمده است : همچنانکه در سایر موارد پدیده های مهم فیزیکی واقع میشود امواج رادیویی هم از لحاظ تئوری از سالها پیش از آنکه جنبه عملی یابد، شناخته شده بود.
جیمز کلرک ماگزوئل در تئوری الکترومغناطسی نور که بین سالهای 1867 - 1873 م. بسط یافت به تئوری الکترومغناطیسی موج در فضا اشاره کرد اما تا سال 1887که هنریخ هرتس اول دفعه در لابراتوار آن چیزی را که بنام امواج هرتز معروف است ایجاد کرد و بعداً بنام امواج رادیویی شناخته شد و همین امواج ابتدا امواج هرتز و بعد امواج رادیویی نامیده شد تا آن زمان کسی پیدا نکرده بود. هرچند امواج رادیویی از لحاظ فیزیکی از امواج نوری بزرگترند ولی هردوی آنها در فضای آزاد با یک سرعت منتشر میشوند ( cm/sec 10* 2998 ) گرچه از دو زمینه این دو موج باهم اختلاف دارند طول امواج رادیویی بزرگتر از طول امواج نوری است گذشته از این برخلاف امواج نوری امواج رادیویی ساخت بشر همیشه فاز پیوسته هستند و این امر اجازه میدهد که در آنها طنین بکار رود. ( از دایرة المعارف بریتانیکا ).
طیف رادیویی : طول موج رنگ سبز 0/000556 میلیمتر است. اما امواج رادیویی از 6 میلیمتر تا 6 میلیون متر طول دارند و رویهم دارای 7 گروه طیف های مختلف هستند به این ترتیب :
فرکانس کوتاه : از 1000 تا 10000 متر
فرکانس متوسط: از 100 تا 1000 متر
فرکانس بلند: از 10 تا 100 متر
فرکانس بلندتر: از 1 تا10 متر
فرکانس بسیار بلند: از 1 تا10 دسیمتر
فرکانس مافوق بلند: از 1 تا 10 سانتی متر
فرکانس بینهایت بلند: از 1 تا 10میلیمتر
مهندسی رادیو: منظور از مهندسی رادیو، دانش بکار بردن امواج رادیو بعنوان برنده اطلاعات است که اکنون در فرستادن نوشته ، صدا، عکس ، تلگراف ، میکروفون ، دوربین تلویزیونی ( فرستنده تلویزیون ) بکار میرود. بمنظور آنکه آنتن های گیرنده بهتر بتواند امواج الکترومغناطیسی یا رادیوئی را بگیرند و پخش کنند بدستگاه تقویتی موج که آمپلی فایر ( بسط و توسعه دهنده ) نام دارد نیازمند گردیدند.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( اسم ) دستگاه گیرنده که صوت را از فواصل دور ضبط و پخش کند . یا رادیو الکتریکی رادیوی برقی . یا رادیو باتری رادیویی که بوسیله باتری بکار افتد . یا رادیو برقی ( الکتریکی ) رادیوی که بوسیله برق بکار افتد .

فرهنگ معین

(یُ ) [ فر. ] (اِ. ) دستگاه گیرنده که صوت را از فواصل دور ضبط و پخش کند.

فرهنگ عمید

۱. (برق ) دستگاه گیرندۀ امواج صوتی که به وسیلۀ برق یا باتری کار میکند.
۲. مرکز فرستندۀ امواج صوتی.
۳. [مجاز] سازمانی که از طریق مرکز فرستندۀ امواج صوتی به پخش برنامه های مختلف می پردازد.

دانشنامه عمومی

رادیو ( به انگلیسی: Radio ) به سامانه و نیز دستگاهی گفته می شود که صدا، پیام، یا در حالت کلی، یک سیگنال را به وسیله امواج رادیویی منتقل ( ارسال یا دریافت ) می کند. ارتباط رادیویی، ارسال سیگنال ها با استفاده از مدولاسیون امواج الکترومغناطیسی و در فرکانس های رادیویی است. امواج الکترومغناطیسی می توانند از هوا و خلأ بگذرند. اطلاعات ( صدا، تصویر، پیام ) با استفاده از روش های معین و با تغییر بعضی از مشخصه های امواج منتشر شده مانند دامنه، فرکانس، فاز یا پهنای پالس منتقل می شوند. امواج الکترومغناطیسی یا به طور مستقیم از راه بازتاب یا پراش از محیط ( هوا، خلأ ) عبور می کنند. شدت امواج الکترومغناطیسی، با افزایش فاصله از منبع انتشار کم می شود و در بعضی موارد هم انرژی آن ها توسط محیط انتشار جذب می شود ( مانند جذب امواج مایکروویو توسط قطرات باران ) . پارازیت ( تداخل ) عموماً موج منتشر شده را دچار تغییر می کند؛ این تداخل الکترومغناطیسی از سوی منابع طبیعی ( مانند رعد و برق ) یا منابع مصنوعی ( مثل دیگر فرستنده ها و انتشار دهنده های ناگهانی ) ناشی می شود. همچنین در گیرنده، نویز تولید می شود ( نویز را نباید با پارازیت یکی دانست ) . اگر توان نویز یا تداخل به اندازه کافی زیاد باشد، سیگنال مورد نظر دیگر قابل تشخیص و آشکارسازی نیست. این موضوع اساساً باعث محدود شدن گسترهٔ ارتباطات رادیویی می شود.
در سامانه های مخابرات رادیویی، اطلاعات با استفاده از امواج رادیویی در فضا منتقل می شود. در پایان ارسال سازی، اطلاعاتی که باید ارسال شود توسط نوعی مبدل به سیگنال الکتریکی متغیر با زمان به نام سیگنال مدولاسیون تبدیل می شود. [ ۱] [ ۲] سیگنال مدولاسیون ممکن است یک سیگنال صوتی بیان گر صدا از یک میکروفون، یک سیگنال ویدئویی بیانگر تصاویر متحرک از یک دوربین فیلمبرداری، یا یک سیگنال دیجیتال متشکل از دنباله ای از بیت ها بیانگر داده های باینری از یک کامپیوتر باشد. سیگنال مدولاسیون به یک فرستنده رادیویی اعمال می شود. در فرستنده، یک نوسان ساز الکترونیکی یک جریان متناوب نوسانی در فرکانس رادیویی تولید می کند که موج حامل نامیده می شود زیرا برای «حمل» اطلاعات از طریق هوا کار می کند. سیگنال اطلاعات برای مدوله کردن حامل استفاده می شود، برخی از جنبه های موج حامل را تغییر می دهد و اطلاعات را بر روی حامل جایگزین سازی می کند. سامانه های رادیویی مختلف از روش های مدولاسیون مختلفی استفاده می کنند:[ ۳]
عکس رادیوعکس رادیوعکس رادیو

رادیو (فیلم ۲۰۰۳). رادیو ( انگلیسی: Radio ) یک فیلم سینمایی آمریکایی در ژانر فیلم زندگی نامه ای و درام محصول سال ۲۰۰۳ میلادی به کارگردانی مایکل تولین است.
کوبا گودینگ جونیور
اس اپاتا مرکرسون
اد هریس
دبرا وینگر
سارا درو
الفری وودارد
ریلی اسمیت
کریس مالکی
• برنت سکستون
پسر 18 ساله ای به نام جیمز که کمی از لحاظ ذهنی عقب مانده است، توسط یک مربی فوتبال آمریکایی به نام هارولد که جیمز هر روز از کنار زمین تمرین تیم او میگذرد دعوت و پذیرایی می شود. سپس به او یک رادیو هدیه می دهد و به دلیل علاقه زیادی که جیمز به آن رادیو دارد او را با کلمه رادیو صدا میزند ( تقریباً در کل فیلم جیمز ( رادیو ) صدا زده می شود ) . وی با مربی دوست می شود و مربی او را در تمرینات و مسابقات تیمش به عنوان روحیه دهنده یا کسی که برای تیم شانس می آورد شرکت می دهد ( در جایگاه مربیان نه در خود بازی ) . روزی مربی هارولد تصمیم میگیرد رادیو را که به دلیل مشکل عقب ماندگی ذهنی اش به مدرسه نمی رود را وارد مدرسه کند که در این راه به مشکلات و مخالفانی برمیخورد و. . .
عکس رادیو (فیلم ۲۰۰۳)

رادیو (فیلم ۲۰۰۹). «رادیو» ( انگلیسی: Radio ( 2009 film ) ) یک فیلم است که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد.
عکس رادیو (فیلم ۲۰۰۹)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رادیو (radio)
سیستم ارسال و دریافت امواج رادیویی. برای ارسال امواج رادیویی، میکروفون امواج صوتی یا تغییرات فشار هوا را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل می کند و آنتن گیرنده این امواج را دریافت و به بلندگوها منتقل می کند تا مجدداً به امواج صوتی تبدیل شوند. نظریۀ امواج الکترومغناطیسی را جیمز کلارک ماکسوِل، فیزیک دان اسکاتلندی، در ۱۸۶۴ عرضه و در ۱۸۱۸، فیزیک دان آلمانی، هاینریش هرتز، اصول آن را عملاً در آزمایشگاه اثبات کرد. در ۱۲ دسامبر۱۹۰۱، مخترع ایتالیایی، گولیِلمو مارکونی، توانست سیگنال ارسالی از کورنوال انگلستان را در نیوفندلند کانادا دریافت کند و عملاً این نظریه را به کار برد. اوسیلاتور برای انتقال سیگنال الکتریکی موج حاملی با فرکانس بالا تولید می کند. ایستگاه های گوناگون فرستنده نیز فرکانس های حامل متفاوتی دارند. برای انتقال سیگنال مدوله ساز سیگنالی با فرکانس شنیداری را بر موج حامل سوار می کند. این عمل به دو روش صورت می گیرد: مدوله سازی دامنه (اِی اِم) برای پخش امواج رادیویی بلند و متوسطی به کار می رود که در آن ها شدت موج حامل، هماهنگ با سیگنال شنیداری بر حسب زمان نوسان می کند. در مدوله سازی فرکانس (اِف اِم)، که برای پخش امواجی با فرکانس های بسیار بالا به کار می رود، فرکانس حامل نوسان می کند. آنتنِ فرستنده امواج الکترومغناطیسی مدوله شده را در هوا پخش می کند. هنگام دریافت امواج رادیویی، آنتن گیرنده در پاسخ به امواج ارسالی فرستنده ولتاژهایی ناچیز را برمی چیند. مداری تنظیم شده فرکانس خاصی را معمولاً با خازن متغیری که متصل به سیم پیچی است، انتخاب می کند. سپس، وامدوله ساز سیگنال شنیداری را از حامل تفکیک می کند و حامل را، که دیگر عملکردی ندارد، کنار می گذارد. تقویت کننده (آمپلی فایر) سیگنال شنیداری را برای ارسال به بلندگو تقویت می کند. در گیرندۀ سوپرهترودین، سیگنال ورودی با سیگنالی با فرکانس ثابت که در گیرنده تولید می شود مخلوط می گردد تا مدارهای تقویت کننده در حدود فرکانس بهینه کار کنند. در ارسال و دریافت پیام های رادیویی نوسان ساز فرکانس رادیویی سیگنال هایی الکتریکی تولید می کند که به سرعت تغییر می کنند. این سیگنال ها به آنتن فرستنده ارسال می شوند. در آنتن، این سیگنال ها امواج رادیویی (موج حامل) تولید می کنند که با سرعت نور پخش می شوند. مدوله ساز سیگنال صوتی را سوار موج حامل می کند. وقتی امواج رادیویی به آنتن گیرنده می رسند، جریانی الکتریکی در آنتن القا می کنند. جریان الکتریکی به مدار تنظیم شونده ای منتقل می شود که سیگنال ایستگاه فرستندۀ مورد نظر را انتخاب می کند. سپس، وامدوله ساز سیگنال صوتی را از موج حامل جدا و پس از تقویت با بلندگو پخش می کند.

مترادف ها

radio (اسم)
رادیو

wireless (اسم)
رادیو، تلگراف بی سیم، بی سیم

receiving set (اسم)
رادیو، دستگاه گیرنده

فارسی به عربی

رادیو , لاسلکی ، إذاعة

پیشنهاد کاربران

گویانه
گُفتِند:رادیو ( دستگاه ) .
صدا:رادیو ( صدا ) .
رادیو= آوارسان
آواگر
بانگدیس
پسوند دیس میتواند در زبان پارسی واژه بسازد.
نمونه های آن:
ماردیس = قطار
تندیس = مجسمه
.
.
.
واژه ای فرانسیکی ( فرانسوی ) است
به شکل قادیو خوانده میشود
واژه رادیو
معادل ابجد 221
تعداد حروف 5
تلفظ rād[i]yo
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [فرانسوی: radio]
مختصات ( یُ ) [ فر. ] ( اِ. )
آواشناسی rAdiyo
الگوی تکیه WWS
شمارگان هجا 3
...
[مشاهده متن کامل]

منبع لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی عمید
فرهنگ فارسی معین
فرهنگ واژه های سره
فرهنگ فارسی هوشیار

دورشنو /دورشِنُو/
نِدارِس
ندا رسان
شنواک
رادیو:
ندا گر = نداگر
پراوایشparāvāyesh
یا به شکل تک پراوا
رادیو
واژه ها یِ پیشنَهادیِ دیگَر :
شِنآوا : شِن - آوا
شِن بُنِ کارواژه یِ شِنیدَن
آوا = سِدا ، بانگ ، واخت ، واز ، آواز ، اوخت
رادیو = شِنَوه از شنیدن
شینه از شنیدن برای واگویی آسانتر
دورشنو
پَرتانه مانند رایانه
پَرتُوانِه
آواپخش
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٦)

بپرس