رابینسون کروزوئه

دانشنامه عمومی

رابینسون کروزوئه یا رابینسون کروسو ( به انگلیسی: Robinson Crusoe ) ( منتشر شده در سال ۱۷۱۹ ) مشهورترین رمان نویسنده انگلیسی دانیل دِفو است. این کتاب یک خودزندگینامه منحصربه فرد روحانی و خیالی است که لقب «پدر رمان انگلیسی» را برای خالقش به ارمغان آورد. قهرمان داستان، که نام او بر این رمان نهاده شده، زندگی مرفه خود در بریتانیا را برای مسافرت در دریاها رها می کند. پس از اینکه از یک کشتی شکستگی جان سالم به در می برد، ۲۸ سال را در یک جزیره و اغلب به تنهایی به گذران زندگی می پردازد تا آنکه زندگی یک بومی وحشی آن جزیره را نجات داده و نام «جمعه» بر وی می نهد. این دو مرد سرانجام آن جزیره را به مقصد بریتانیا ترک می کنند. دفو شاید بخشی از کتابش را بر اساس تجارب واقعی یک ملوان اسکاتلندی به نام الکساندر سِلکرک نگاشته باشد که به سال ۱۷۰۴ پس از ستیز با ناخدای کشتی، وی را به درخواست خودش در ساحل جزیره ای خالی از سکنه ( جزیرهٔ رابینسون کروزوئه در نزدیکی شیلی ) رها کردند.
بسیاری از مورخان رابینسون کروزوئه را که از دوران نگارش خود در قرن هجدهم میلادی تاکنون، از پرخواننده ترین و بحث انگیزترین کتاب های عالم بوده، سرآغاز «رمان بورژوایی» یا «رمان مدرن» می دانند و با توجه به ادامه شاخصه های ساختاری، سبکی و محتوائی این کتاب در رمان بعدی اروپای غربی، نظریه مورخانی را که دن کیشوت، اثر سروانتس را سرآغاز رمان می دانند، رد می کنند.
بسیاری از نویسندگان و متفکران بزرگ دنیا از جنبه های مختلف به تحلیل این اثر پرداخته اند. ژان ژاک روسو، فیلسوف فرانسوی با تحسین این رمان در کتاب خود «امیل»، آرزو می کند که رابینسون کروزوئه را «همه جوانان بخوانند تا زندگی در آزادگی و سادگی و سازندگی را بیاموزند».
کارل مارکس، جزیره رابینسون کروزوئه را چون «مدل اقتصاد مدرن فردگرای جامعه بورژوازی» تحلیل می کند و معتقد است قهرمان کتاب، را «نماد بورژوازی» در نخستین دوره سرمایه داری و نماد استعمارگرانی است که در جستجوی مواد اولیه، بازار و نیروی کار ارزان، بخشی مهمی از جهان را فتح کرده اند و با صدور مناسبات اقتصادی اجتماعی خود، این مناطق را به مستعمره خود تبدیل می کنند. در رمان مشاهده می شود که رابینسون کروزوئه جزیره را به سبک استعمارگران بریتانیایی فتح کرده و به تملک خود درمی آورد. در آن خانه و قلعه و سلاح می سازد، یکی از بومیان را نجات می دهد، او را نامگذاری می کند، مفهوم پول و مبادله را به او یاد می دهد، او را به خدمت می گیرد و بر او فرمان می راند. به این ترتیب رابینسون کروزوئه طبیعت را به ابزار و کالا و آدمیان را به نیروی کار بدل می کند.
عکس رابینسون کروزوئهعکس رابینسون کروزوئهعکس رابینسون کروزوئه

رابینسون کروزوئه (فیلم ۱۹۰۲). رابینسون کروزوئه ( فرانسوی: Les aventures de Robinson Crusoë ) فیلمی به کارگردانی ژرژ ملی یس است که در سال ۱۹۰۲ منتشر شد.
عکس رابینسون کروزوئه (فیلم ۱۹۰۲)

رابینسون کروزوئه (فیلم ۱۹۵۴). رابینسون کروزوئه ( انگلیسی: Robinson Crusoe ) فیلمی به کارگردانی لوئیس بونوئل بر اساس رمان رابینسون کروزوئه اثر دانیل دفو است که در سال ۱۹۵۴ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به دن اوهرلیهی اشاره کرد.
عکس رابینسون کروزوئه (فیلم ۱۹۵۴)

رابینسون کروزوئه (فیلم ۱۹۹۷). رابینسون کروزوئه ( انگلیسی: Robinson Crusoe ) فیلمی به کارگردانی راد هاردی است که در سال ۱۹۹۷ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به پیرس برازنان و یان هارت اشاره کرد.
عکس رابینسون کروزوئه (فیلم ۱۹۹۷)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس