رابغ

لغت نامه دهخدا

رابغ. [ ب ِ ] ( ع ص ) آنکه مقیم باشد بر امری که قدرت دارد بر آن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || عیش رابغ؛ زیست با ناز و نعمت. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || ربیع رابغ؛ بهار با ارزانی و فراخی. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ).

رابغ. [ ب ِ ] ( اِخ ) وادی بین بزواء و جحفه را گویند پایین عزور که حاجیان آن را طی میکنند و در شعر کثیر نیز آمده است. ابن سکیت گفته است : رابغ بین جحفه و ودان است و در جای دیگر گفته است رابغ وادییست که در پایین جحفه است که راه حاجیان آن را قطع میکند پایین عزور. حازمی گفته است بطن رابغ و ادییست از جحفه که در جنگها و ایام عرب ذکر آن آمده است. واقدی گفته است در ده میلی جحفه واقع است مابین ابواء و جحفه. کثیر گفته است :
ونحن منعنا یوم مرّ و رابغ
من الناس ان یغزی و ان یتکنّف.
( از معجم البلدان ج 4 ص 202 ).
عبداﷲبن عمرخدای از او خشنود باد گفت : ابی بن خلف در بطن رابغ مرد. من مدتی از شب را در بطن رابغ سیر میکنم. ( امتاع ج 1 ص 140 ). و رجوع به نزهةالقلوب مقاله ثالثه ص 169 شود. و در این محل است که یکی از غزوات پیغمبر در ماه هفتم سال اول هجرت روی داده است. رجوع به تاریخ طبری و تاریخ اسلام فیاض ص 70 شود.

رابغ. [ ب ِ ] ( اِخ ) ابن یحیی منهاجی دمشقی از متأخرین است و وی و پسرش محمدبن رابغ روایت حدیث دارند. ( آنندراج ) ( منتهی الارب ).

فرهنگ فارسی

ابن یحیی منهاجی دمشقی از متاخرین است و وی و پسرش محمد بن رابغ روایت حدیث دارند .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رابغ وادی ای نزدیک جحفه است و از آن در باب حج نام برده اند.
رابغ از سمت مدینه به مکّه در فاصله کمی قبل از میقات جُحفه است.
احرام از نابغ
احرام باید از میقات یا محاذی آن بسته شود و احرام بستن قبل از میقات جز با نذر صحیح نیست. از این رو، کسی که از مسیر مدینه به مکّه می رود، نمی تواند در رابغ مُحرم شود؛ زیرا رابغ از میقات ها به شمار نمی رود. محاذات آن با میقات جحفه نیز معلوم نیست. احرام از رابغ تنها با نذر بدین جهت که قبل از جحفه واقع شده، صحیح است.

پیشنهاد کاربران

بپرس