رابطه علم کلام با علوم دیگر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «علم کلام» دانشی است که به استنباط، تنظیم و تبیین معارف و مفاهیم دینی پرداخته و بر اساس شیوه های مختلف استدلال اعم از برهان، جدل، خطابه و... گزاره های اعتقادی را اثبات و توجیه می کند و به اعتراض و شبهات مخالفان دین پاسخ می دهد.
رابطه علم کلام با علوم دیگر را می توان به دو صورت کلی ترسیم کرد:۱. علومی که در علم کلام تاثیر می گذارند، یا بدین صورت که علم کلام از آن ها استفاده می کند، و یا بدین صورت که با طرح پاره ای پرسش ها یا اشکالات علم کلام را به پاسخگویی آن پرسش ها و اشکالات برمی انگیزد و موجب نوعی تحول در علم کلام می گردد.۲. علومی که از علم کلام کمک می گیرند. طبعاً چنین علومی، علوم دینی خواهند بود مانند تفسیر و فقه، چنان که توضیح آن خواهد آمد.
علوم مؤثر در علم کلام
علومی که بر علم کلام تاثیر می گذارند دو گونه اند: دسته نخست علومی اند که از مبادی علم کلام به شمار می روند مانند منطق و معرفت شناسی، و دسته دوم علومی اند که از مبادی آن نیستند، ولی از طریق تایید یا تعارضی بر علم کلام تاثیر می گذارند.
← منطق و علم کلام
در عین حال گاهی علم و دانش تجربی، موضع مخالف گرفته و به گونه ای با کلام و متکلم ناهماهنگی نشان می دهد، تعارض علم با دین و مدافع آن یعنی کلام، صورت های گوناگونی دارد که باید از یکدیگر جدا نمود؛ گاهی این تعارض میان علم با دین خاصی مانند مسیحیت است، خصومت مزبور که از رنسانس آغاز شد علل گوناگونی داشته است که دو عامل زیر از آن جمله است:الف. سخت گیری هایی که از طرف کلیسا نسبت به دانشمندان اعمال می شد.ب. نارسایی مفاهیم دینی مسیحیت.
← تبیین ناصحیح مفاهیم دینی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس