رابرت چارلز زینر

پیشنهاد کاربران

رابرت چارلز زنر ( به انگلیسی: Robert Charles Zaehner ) ( زادهٔ ۸ آوریل ۱۹۱۳ – مرگ ۲۴ نوامبر ۱۹۷۴ ) متخصص و پژوهشگر ادیان شرقی بریتانیایی بود. او همچنین یک افسر عضو سازمان های اطلاعاتی بریتانیا بود و در دهه ۱۹۵۰ میلادی در ایران در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ نقش داشت.
...
[مشاهده متن کامل]

زنر که سویسی تبار بود زبان هایی چون پارسی، یونانی، لاتین و اوستایی را آموخته بود. او که پهلوی هم می دانست بر روی جستار زروان کار کرده بود. زنر در آینده برای مطالعهٔ متن های هندو سانسکریت را فراگرفت و نیز برای درک با بوداگرایی و اسلام زبان پالی و عربی را آموخت.
او در ۱۹۴۳ و در گیرودار جنگ جهانی دوم افسر سازمان ام آی ۶ بریتانیا در سفارت این کشور در تهران بود. او که به لهجه های بومی ایرانی آشنایی داشت در هنگام رساندن تدارکات به روسیه از راه آهن ایران می کوشید تا جلوی خرابکاری آلمان ها یا هوادارانشان در ایران را برای نگهداشتن این یاری رسانی بگیرد. او تا ۱۹۴۷ به بازی نقش دیپلماتیک در ایران پرداخت.
در بازگشت به انگلستان به پژوهش های پیشین خود پرداخت ولی همچنان کارمند ام آی ۶ ماند. در ۱۹۴۹ در جزیره مالت به آموزش نیروهای ضدکمونیستی پرداخت. در ۱۹۵۰ آموزندهٔ ادبیات فارسی در دانشگاه آکسفورد گردید. در ۱۹۵۱ هم در پی مأموریتی سفری کوتاه به ایران داشت. مأموریت او به رویدادهای نهضت ملی شدن صنعت نفت به رهبری محمد مصدق بازمی گشت. او پس از این مأموریت به بریتانیا بازگشت و پژوهش های پیشینش را از سرگرفت.
بیشتر پژوهش های زنر به زرتشتی گری بازمی گشت و کتابش دربارهٔ زروانی گری سرشناس است. او همچنین دربارهٔ انحرافات دینی خشن در روزگار ساسانی پژوهش هایی دارد. او در ۱۹۶۲ طلوع و غروب زرتشتی گری را نگاشت.
او نگارش هایی هم دربارهٔ صوفی گری دارد و می نماید که خودش هم از آیین کاتولیک به گونه ای عرفان در حال گردش بوده است. زنر به تصوف هندو پرداخت و گونه های متفاوت تصوف را در این آیین نمایاند.
او همانندی قابل توجه میان زرتشتی گری و کاتولیسیسم را هوم و عشای ربانی البته با مراسمی ناهمانند می دانست.

رابرت چارلز زینر
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/رابرت_چارلز_زینر

بپرس