ذیل بشائر اهل الایمان بفتوحات ال عثمان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ذیل بشائر اهل الایمان بفتوحات آل عثمان. ذیل بشائر أهل الإیمان بفتوحات آل عثمان، اثر حسین خوجه (متوفی 1145ق)، با تحقیق طاهر معموری، بخشی از کتاب «بشائر أهل الإیمان بفتوحات آل عثمان» است و در مورد تاریخ تونس و ترجمه علمای آن سرزمین در عهد عثمانی می‎باشد که به زبان عربی و در ابتدای قرن دوازدهم هجری نوشته شده است.
کتاب با دو مقدمه از محمد حبیب و محقق آغاز شده و علما به‎حسب شهرهای خویش، معرفی و شخصیت آنان همراه با ذکر اساتید، شاگردان و جایگاه علمی و فرهنگی آنان تحلیل شده‎ است.
به سبب وضع اجتماعی و سیاسی مضطرب دوران کتابت کتاب، این اثر در دوره فترت و کمبود کتب و منابع تاریخی نوشته شده و نویسنده بیشتر از منابع و کتب مشرق‎زمین که دربردارنده تاریخ دولت عثمانی بوده‎اند، استفاده کرده است. برخی از این منابع، عبارتند از: «سمیر الأصحاب و نزهة ذوی الألباب»، ابوالسرور ابوعبدالله محمد بن احمد بکری؛ «نصرة أهل الإیمان بتاریخ دولة آل عثمان»؛ «الإعلام بأعلام بیت الله الحرام» محمد بن احمد بن محمد قاضی‎خان نهروانی حنفی؛ «المؤنس فی أخبار إفریقیا و تونس» محمد بن ابوالقاسم رعینی قیروانی؛ «قرة العین بنشر فضائل الملک حسین» ابوعبدالله محمد سعاده؛ «الحلل السندسیة فی الأخبار التونسیة» وزیر سراج و «الشهب المخرقة فی من ادعی الاجتهاد لولا انقطاعه من أهل المخرقة» احمد بزناز.
در مقدمه نخست، به موضوع کتاب اشاره شده و در مقدمه دوم، ابتدا به منابع و مصادری که می‎توان زندگی‎نامه نویسنده را در آن یافت، اشاره گردیده و سپس ضمن تشریح اوضاع سیاسی و اجتماعی تونس از زمان استقرار ترک‎ها در آن تا زمان پادشاهی حسین بن علی، زندگی‎نامه مفصلی از نویسنده، ارائه گردیده و اطلاعات مفید و جامعی پیرامون کتاب و نسخ خطی آن، در اختیار خواننده قرار گرفته است.
اثر حاضر در واقع بخشی است از کتاب دیگر نویسنده، تحت عنوان «بشائر أهل الإیمان بفتوحات آل عثمان». کتاب «بشائر»، تاریخ سلاطین آل عثمان، از عهد سلطان عثمان اول تا احمد ثالث بوده و دارای مقدمه و بیست‎وچهار باب است که مقدمه، در مورد قبایل ترکی است که سلاطین آل عثمان از آنها می‎باشند و هریک از ابواب کتاب، به یکی از سلاطین اختصاص یافته که در آن‎، از خلافت، جهاد، غزوات و تلاش‎های عمرانی وی بحث شده و با ترجمه‎ای وافی از علمای دولت او ختم شده است.
نویسنده باب بیست‎وچهارم کتاب مزبور را به محل تولد خود، تونس اختصاص داده و آن را ذیل کتاب مذکور نامیده که دربردارنده تاریخ و شرح حال علمای تونس در عهد عثمانی می‎باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس