ذهنی تهرانی محمدجواد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آیت الله سید محمدجواد ذهنی تهرانی، روز هشتم اسفند سال 1326ش در یکی از محله های قدیمی تهران (میدان خراسان) به دنیا آمد.
پدرش، مرحوم سید علی ذکی، شغل اداری داشت. پدر بزرگش مرحوم سید حبیب الله در بازار سید اسماعیل تهران به کسب و کار مشغول بود. او مردی نیکو نهاد، پیشگام در کارهای خیر و معتمد بازار و اهل محل به شمار می رفت. مادر ایشان، حاجیه خانم رفیعی، فرزند مرحوم حسینعلی رفیعی (از عابدان و زاهدان روزگار) بود که عمر پربرکت خویش را به آموزش قرآن و برگزاری جلسات مذهبی برای بانوان می گذراند.
وی دوره ابتدایی را در دبستان عاصمی به پایان رساند و برای ادامه تحصیل، به دبیرستان بهبهانی رفت. او در دبیرستان نیز دانش آموزی ممتاز به شمار می رفت و از نظر اخلاقی نیز نمونه و برجسته بود، به طوری که در آغاز جوانی، به دلیل علاقه اش به مسائل مذهبی، در مجالس و مواعظ مرحوم «حاجی شیخ مهدی معزالدوله» که در مسجد معزالدوله برگزار می شد شرکت می نمود. وی به شوق تحصیل علوم دینی، در سال آخر دبیرستان، درس را رها کرد و دروس حوزوی را در مدارس علمیه تهران، زیر نظر استادانی بزرگ آغاز نمود و پس از به پایان رساندن دروس سطح، در سال 1351ش وارد حوزه علمیه قم گردید.
تخصص ایشان در تألیف و تدریس در زمینه فقه، اصول، علوم غریبه و ادبیات عرب بود. آن بزرگوار همزمان با تحصیل و تألیف، تدریس را نیز آغاز نمود و در مدت بیش از 35 سال در زمینه های مختلف، شاگردان بسیاری تربیت نمود. طلاب علوم دینی بیش از 15 سال، از درس خارج فقه و اصول ایشان استفاده نمودند. وی در برخی از فصول تحصیلی، روزانه 14 درس از مقدمات تا سطوح عالیه تدریس می کرد.
ایشان به واسطه استعداد سرشار، از ابتدای طلبگی، شروع به تألیف و تقریر نمود و در طی عمر کوتاه، ولی پربرکت خود، بیش از 170 جلد کتاب در 44 عنوان از خود به یادگار نهاد. اولین تألیف ایشان کتاب درة الثمینه (شرح عربی بر صمدیه) و اولین تقریر وی کتاب صلاة الجمعه به عربی (تقریر درس آیت الله شیخ محمدتقی مجلسی) است.

پیشنهاد کاربران

بپرس