دیر سمعان

لغت نامه دهخدا

دیر سمعان. [ دَ رِ س َ ] ( اِخ ) در اسوان مصر واقع است و آن را دیر پدر روحانی «هدرا» نیز گویند و تاریخ بنای آن قبل از قرن ششم میلادی است. ( از الموسوعة العربیة المیسرة ).

دیر سمعان. [ دَ رِ س َ / س ِ ] ( اِخ ) دیری است در نواحی دمشق در جای بسیار خوش آب و هوائی قرار دارد. و در نزدیکی آن قبر عمربن عبدالعزیز واقع است و اما آن دیری که در جبل لبنان است دیر دیگری است و این سمعان که دیر به او منسوب است یکی از بزرگان نصاری است و میگویند او شمعون الصفا است دیرهای دیگری به شمعون نسبت داده اند. ( از معجم البلدان ).

دیر سمعان. [ دَ رِ س َ ] ( اِخ ) نام چند محل در سوریه که با موقع ومحل بعضی از دیرهای مسیحی مطابقت دارد. این دیرها در قرون اولیه اسلام هم رونق داشته است. معروفترین آنها در چهل کیلومتری شمال غربی حلب بود و بمناسبت سمعان یهودی که در آنجا میزیست شهرت یافت. در قرن چهارم هَ. ق. در جنگهای بین دولت روم شرقی و اعراب آسیب بسیار دید. احتمالاً در عهد ایوبیان متروک بود. ( از دایرة المعارف فارسی ). صاحب تاج العروس سه دیر را بنام دیر سمعان در انطاکیه و المعرة و حلب نام میبرد.

دیر سمعان. [ دَ رِ س َ ] ( اِخ ) دیری در شمال سوریه نزدیک معرة النعمان که گویند مقبره عمربن عبدالعزیز در آن بود. ( از تاج العروس ) ( از دائرة المعارف فارسی ).

دانشنامه آزاد فارسی

دیرِ سَمْعان
نام چند محل مختلف در سوریه، که بعضاً با دیرهای مسیحی منطبق اند. در قرن اول هجری دیرها در سوریه همچنان رونق داشتند. دیر مُرّان در نزدیکی دمشق و بناهای بیزنطی را، که بر فراز ارتفاعات ساخته شده بود، به غلط دیر سمعان گفته اند. این ارتفاعات را جبل سمعان نیز می نامیدند. مهم ترین دیر مشهور به سمعان در ناحیۀ انطاکیه، در ۴۰ کیلومتری شمال غربی حلب بود که در قرن ۴ق، در جنگ روم شرقی و اعراب و سپس در جنگ های فاطمیان و حمدانیان، آسیب دید و ظاهراً در زمان ایوبیان یکسره متروک شد. شهرت این دیر به مناسبت زیستن قدیس سمعان عمودی در آن جا بوده است. در قرون میانه، مسلمانان ساکن در اطراف این دیر، کلیسای جامع و تالار اجتماعاتش را به دژی موسوم به قلعةالسمعان مبدل کردند.

پیشنهاد کاربران

بپرس