دوشاب

/duSAb/

معنی انگلیسی:
buttermilk, skim milk, syrup, syrup of grapes

لغت نامه دهخدا

دوشاب. ( اِ مرکب ) شیره انگور. ( ناظم الاطباء ). دبس. ( بحر الجواهر ) ( دهار ) ( نصاب ). شیره انگور و بعضی گفته اند که شیره انگور که آن را یک دو روز نگاهدارند تا ترش شود و به همین سبب آن را دوشاب گویند که آب انگور است و شب بر آن گذشته. ( آنندراج ) ( غیاث ). || قسمی شیره که از آب انگور پزند. عقد عنب ؛ شیره که از انگور ترش و شیرین پزند و طعم آن ترش و شیرین است. ابوالاسود. ( یادداشت مؤلف ). شیره خرمای جوشانیده و به قوام آمده. ( ناظم الاطباء ). شیره خرما. ( آنندراج ) ( انجمن آرا ) ( از شرفنامه منیری ). شیره خرما، سوخته یا نسوخته. ( لغت محلی شوشتر ). شیره. شیره که از خرما و تود و انگور و میوه دیگر و یا گیاهی پزند. ( یادداشت مؤلف ). شیره که از شکر راست کنند مثل جلاب. ( ازشرفنامه منیری ). سقر. صقر. ( منتهی الارب ) : [ و از هری ] کرباس و شیرخشت و دوشاب خیزد. ( حدود العالم ). و از این شهر [ ارغان به ناحیت پارس ] دوشاب نیک خیزد. ( از حدود العالم ). [ شهرک بون قصبه گنج روستا ] جایی بسیارنعمت است و اندر وی آبهای روان است و از وی دوشاب خیزد. ( حدود العالم ). ورز انگور باشد بی اندازه... وآن را بعضی عصیر سازند و بعلاقه کنندو بعضی به دوشاب پزند. ( فارسنامه ابن بلخی ص 139 ). چنانکه بیشترین خرما و دوشاب آن جانب از این دو جای [ پرگر و تارم ] خیزد. ( فارسنامه ابن بلخی ص 130 ). بگیرند تخم بنگ ، افیون ، میعه... همه را بکوبند و به عقیدالعنب یعنی دوشاب بسرشند. ( ذخیره خوارزمشاهی ).
نیرزد عسل جان من زخم ریش
قناعت نکوتر به دوشاب خویش.
سعدی ( بوستان ).
... و در هر حوض دوشاب در همه رساتیق قم دو درهم. ( تاریخ قم ص 112 ). و از هر ده سر از اهل ذمت که ایشان جهودان و ترسایانند دو درهم و به هر سی حوض دوشاب ، یک درهم. ( تاریخ قم ص 108 ).
صحن کاچی چو پر از روغن و دوشاب بود
نرساند به گلو لقمه آن هیچ آزار.
بسحاق اطعمه.
- دوشاب فروشی ؛ فروختن دوشاب و شیره.
- امثال :
چه خوش است دوشاب فروشی
هیچکس نخرد خودت بنوشی.
( یادداشت مؤلف ).
- دوغ و دوشاب یکی بودن ؛ یعنی تمیز از میان نیک و بد و شریف و وضیع برخاسته بودن. ( یادداشت مؤلف ).
|| شیره که از خرمابن روان گردد. سقز. ( یادداشت مؤلف ). || شراب خرما : نبید تمر؛ شراب یعنی خمر خرما. ( یادداشت مؤلف ). || ( ص مرکب ) هر حیوانی که شیر او را بدوشند و هر حیوان شیرده. ( از ناظم الاطباء ). بهیمه شیرآور. ( شرفنامه منیری ). رجوع به دوشا و دوشایی شود.

فرهنگ فارسی

شیره، شیره انگور، شیره خرماکه جوشانده شده باشد

فرهنگ معین

(اِمر. ) ۱ - انگور. ۲ - شیرة انگور.

فرهنگ عمید

۱. شیره.
۲. شیرۀ انگور.
۳. شیرۀ خرما که جوشانده شده باشد.

مترادف ها

douche (اسم)
سرنگ، دوش اب

پیشنهاد کاربران

دبس
دوشاب:ریشه این کلمه اکدی دیشپوdishpu به معنی عسل است به صورت دوشا dusha به معنی عسل وارد زبان آشوری به صورت dushab به معنی شیره انگور وارد زبان فارسی و به صورت doshab به معنی شیره انگور وارد زبان ترکی شده است
دوشاب ( Doşab ) :شیره انگور - یکی از محصولات غذایی آذربایجان است که از قدیم الایام تاکنون توسط مردم تهیه می شود.
✅ روش تهیه دوشاب:
دوشاب اعلا از آب انگور کشمشی خالص تهیه می شود و هیچ گونه انگور دیگری در آن استفاده نمی گردد. ابتدا مقدار کافی انگور از باغات انگور تهیه شده و پس از شستشو، آب آن گرفته می شود. این آب در مرحله آبگیری تا حد ممکن صاف می شود. اما صاف شدن نهایی منوط به مرحله بعدی است.
...
[مشاهده متن کامل]

در مرحله بعدی آب انگور را در بشکه یا دیگ های مسی بزرگ می ریزند و سپس مقدار مشخصی خاک مخصوص دوشاب ( نوعی خاک آهکی مخصوص که از معادن منطقه و به شیوه سنتی استخراج می شود ) با آن مخلوط می کنند. این آب مدت حدود 6 ساعت در محیطی خنک بدون حرکت باقی می ماند. خاک دوشاب، کلیه ناخالصی های آب انگور را ته نشین نموده و تنیجه نهایی، آب انگور خالص و شفاف است.
پس از طی این مرحله، نوبت پخت است. آب انگور صاف شده را در تشت ها مسی بزرگ ریخته و روی آتش قرار می دهند. حرارت باید کنترل شده باشد که محصول نهایی با کیفیت بدست بیاید. در طی مرحله پخت، آب انگور باید بصورت خاصی هم زده شود. پخت تا جایی ادامه پیدا می کند که غلظت آن به حدی باشد که اولا در طول سال کپک نزند و از طرف دیگر بیش از اندازه تیره نشود.
ایچال دوشاب:معمولا در آذربایجان مقداری از دوشاب را بصورت جداگانه می پزند و در داخل آن کدوتنبل یا میوه هایی مانند به می ریزند. این نوع دوشاب مانند مربا می شود و طعم خاصی دارد و بسیار پرطرفدار است و به آن �ایچال دوشاب� می گویند.
البته کدوتنبلی که در این روش استفاده میشود، باید چند ساعت قبل، خرد شده و در داخل آب آهک خوابانده شود تا در هنگام پخته شدن باز نشود و اندکی ترد باشد.
سوت دوشابی:نوع خاصی از دوشاب در آذربایجان که از مخلوط کردن مقدار خاصی شیر با دوشاب در هنگام پخت حاصل می شود
دوشاب در آذربایجان در طول سال برای مصارف خوراکی استفاده می شود و منبعی سرشار از انرژی، ویتامین و مواد معدنی است. از این محصول برای تهیه برخی غذاهای سنتی مانند خاگینه هم استفاده میشود.
در برخی مناطق آذربایجان مغز بادام و گردو و چندین خشکبار دیگر را با دوشاب مخلوط کرده و خوراکی و حلواهای بسیار مقوی و خوشمزه تهیه می کنند.

molasses
شیره ی انگور
مت
زهی
شیره انگور وخرما

بپرس