دوایر عروضی

لغت نامه دهخدا

دوایر عروضی. [ دَ ی ِ رِ ع َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) دوایر عروضی. علم عروض از علم موسیقی استخراج و تدوین شده و همانطور که در موسیقی قدیم الحان و نغمات را به ملاحظه تناسب آنها با یکدیگر، به دستگاهها و دسته های گوناگون تقسیم و هردسته را در دایره ای جمع کرده اند در عروض نیز چند بحر متناسب را در جزو یک دستگاه آورده و آن را دایره نامیده و برای هر دایره اسمی مخصوص وضع کرده اند. به این ترتیب که دایره را با ترسیم اقطاری بر چند بخش کرده و بر محیط دایره در هر بخش یکی از ارکان سبب و وتد و فاصله را با حروف «ف ع ل » یا کلماتی که نتیجه همان حروف است نوشته و مبداء انشعاب هر بحری را تعیین کرده اند چنانکه از هر کدام از ارکان آغاز کنی یکی از بحور مربوط به آن دایره استخراج می گردد. عروض فارسی از عروض عربی گرفته شده و در عروض عربی به قول خلیل بن احمد و پیروانش 15 بحر و به عقیده ابوالحسن اخفش و عروضیان متأخر 16 بحر وجود دارد که جمعاً دوایرپنجگانه عروض تازی را به شرح زیر تشکیل داده اند:
1- دایره مختلفه ؛ مرکب از سه بحر طویل ، مدید و بسیط.
2- دایره مؤتلفه ؛ که از دو بحر وافر و کامل تشکیل یافته است.
3- دایره مجتلبه ؛ که از سه بحر هزج ، رجز و رمل تشکیل یافته است.
4- دایره مشتبهه ؛ که از شش بحر سریع، منسرح ، مقتضب ، مضارع ، مجتث و خفیف تشکیل یافته است.
5- دایره متفقه یا متقارب ؛ که به نظر خلیل بن احمد تنها بحر متقارب است و بنا به قول ابوالحسن اخفش دو بحر متقارب و متدارک می باشد.
- دوایر عروض پارسی ؛ از 16 بحر عربی 5 بحر طویل ، مدید، بسیط، وافر و کامل را به علت سنگینی و ناخوش آیندی وزن و آهنگ ، و عدم تطابق با ذوق فارسیان و ایرانیان حذف و سه بحر جدید که به نام بحور مستحدث معروفند؛ یعنی بحرهای غریب ، قریب و مشاکل را به 11 بحر تازی افزوده بحور 14 گانه فارسی را تشکیل داده و آنها را در دوایر چهارگانه زیر گرد آورده اند: 1- دایره مؤتلفه ؛ مرکب از بحور رجز، رمل ، هزج. 2- دایره متفقه ؛ همان دو بحر متقارب و متدارک عربی. 3- دایره مختلفه ؛ مرکب از بحور منسرح ، مقتضب ، مضارع و مجتث. 4 - دایره منتزعه ؛ مرکب از دو بحر سریع و خفیف تازی و سه بحر غریب ، قریب ، و مشاکل مستحدث فارسی. به نوشته معیار الاشعار سه دایره خاص فارسی که در عروض عرب وجود ندارد به شرح زیر است :
دایره اول ، دایره «مجتلبه زائده مزاحفه » که شامل اوزان ذیل است : 1- هزج مکفوف ( مفاعیل چهار بار ). 2- رجز مطوی ( مفتعلن چهاربار ). 3- رمل مخبون ( فعلاتن چهار بار ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

دو اثر عروضی .

پیشنهاد کاربران

بپرس