دهان انسان

دانشنامه عمومی

دَهان نخستین عضو دستگاه گوارش بدن است که غذا و آب برای گوارش، اول وارد این عضو می شوند. دهان شامل حفره دهان، دندان ها، زبان، بزاق، لثه و سقف دهان است.
دهان انسان در اعمال زیادی نظیر حرف زدن خندیدن. چشیدن. گاز گرفتن. جویدن، اعمال جنسی و بلعیدن غذا شرکت دارد. اولین قدم در راه گوارش غذا. خرد کرد و جویدن مواد غذایی است که توسط دندان ها صورت می گیرد. هرکدام از دندان ها با شکل خاص خود به عمل جویدن کمک می کنند. دندان های پیشین برای بریدن. دندان های نیش برای پاره کردن و دندان های آسیا ( دندان های آسیاب کوچک و دندان های آسیای بزرگ ) برای خرد کردن لقمه شکل گرفته است.
فک بالا ثابت است و حرکت نمی کند؛ ولی فک پائین حرکت دارد و عمل باز و بسته شدن دهان را انجام می دهد. در داخل استخوان هر فک حفراتی وجود دارد که ریشه دندان ها در آن قرار می گیرد. در این حفرات دندان ها به وسیلهٔ الیاف دور دندان به استخوان فک متصل می شوند. روی آرواره ها و دور دندان را لثه می پوشاند. به آرواره لثه و الیاف نگهدارنده دور دندان بافت نگهدارنده دندان گفته می شود.
لوله گوارش شامل بخش های مختلفی است که از حفره دهان شروع می شود و تا راست روده امتداد می یابد. دهان اولین بخش دستگاه گوارش است که از لب ها شروع می شود و خود به وسیله قوس های دندانی به دو بخش دهلیز و حفره حقیقی دهان تقسیم می گردد. سقف حفره دهان را کام تشکیل می دهد که خود مرکب از دو بخش کام استخوانی ( سخت کام ) و پرده کامی ( نرم کام ) است. طرفین حفره دهان را گونه محدود می کند و کف دهان یک پرده عضلانی است که زبان روی آن قرار می گیرد. حفره دهان از عقب به ناحیه حلق دهانی منتهی می شود و در هر طرف از حذ خلفی حفره دهان دو چین عمودی پدید آمده است به نام های کامی زبانی و کامی حلقی که حفره لوزه کامی را پدید می آورند. این حفره در هر طرف جایگاه لوزه کامی است. علاوه بر این، در سطح پشتی قاعده زبان و در جدار خلفی اولین بخش از حلق تشکیلات لوزهای پراکنده ای به نام های لوزه زبانی و لوزه حلقی پدید آمده است که همه جزو دستگاه دفاعی بدن هستند. [ ۱] ‎
زبان به صورت یک توده عضلانی به کف دهان چسبیده است و چون ماهیچه های آن در جهات مختلف واقع شده اند می توان از حرکت دادن آن به اشکال گوناگون استفاده کرد. سطح فوقانی زبانی دارای پرزهای فراوانی است که به کار ادراک چشایی می آیند. پوشش مخاطی داخل دهان از نوع پوشش سنگفرشی مطبق است که تا ناحیه حلق و مری نیز به همین شکل است و تا معده ادامه می یابد. [ ۲] ‎
عکس دهان انسانعکس دهان انسانعکس دهان انسانعکس دهان انسانعکس دهان انسانعکس دهان انسان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس