دندان پزشکی

/dandAnpezeSki/

معنی انگلیسی:
dentistry

لغت نامه دهخدا

دندان پزشکی. [ دَ پ ِ زِ ] ( حامص مرکب ) عمل و شغل دندان پزشک. طبابت دندان. فن و حرفه درمان بیماریهای دندان و بافتهای وابسته به آنها و حفظ سلامت آنها، و سابقه آن بسیار قدیم است. نوشته های مصری از قرن 18 ق. م. مشتمل بر دستوراتی برای درمان دندان درد و تورم لثه است. کشیدن دندان در قرن 7 ق.م. در آسیای صغیر معمول بود. در قرون وسطی ظاهراً ابوالقاسم زهراوی ( قرن 10 م. ) یگانه کسی بوده است که جراحی دندان را مورد توجه قرار داده است و نظریات و اسبابهایی بجا گذاشته که نسبت به زمان وی بسیار مترقی بوده است. از این که بگذریم دندانپزشکی بوسیله دلاکان و بعضی از طراران مدعی این فن اجرا می شد. پدر دندان پزشکی نوین پیر فوشار ( 1678 - 1761 م. ) است. از جراحان و پزشکانی که در پیشرفت این فن مؤثر بوده اند آ. پاره ، ج. هانتر، گ. و. بلک ( 1836 - 1915م. )، و چ. ا. هریس را میتوان نام برد. استفاده از وسایلی مانند اشعه ایکس ، بیحسی موضعی ، ساختن دندانهای مصنوعی ، ماشینهای مته ای ، و طرق پر کردن و پوشاندن دندانها سبب پیشرفت در این فن بوده است. در نتیجه ترقیات حاصله دندانپزشکی فن و حرفه ای جدا از پزشکی شده است و دانشکده ها و مدارسی برای تعلیم آن تأسیس گردیده. نخستین مدرسه مربوط به این فن در جهان در 1845 م. در بالتیمور امریکا تأسیس شد. در ایران تا سال 1290 هَ. ش. که قانون طبابت اشتغال به دندانسازی را موکول به تحصیل اجازه از وزارت معارف کرد دندانسازی تابعقاعده و قانون نبود. در سال تحصیلی 1309 - 1310 هَ. ش. ) مدرسه عالی دندانسازی ، وابسته به مدرسه عالی طب ، در تهران دایر شد. با تأسیس و توسعه دانشگاه ،در دانشکده پزشکی شعبه دندانپزشکی نیز توسعه یافت. در شهریور 1318 هَ. ش. ایجاد دوره دکتری در این رشته به تصویب شورای دانشگاه رسید. از اول مهرماه 1335 هَ. ش. شعبه مذکور بصورت دانشکده ای مستقل ( دانشکده دندانپزشکی ) اداره می شود. ( از دایرةالمعارف فارسی ). || ( اِ مرکب ) جا و محل دندان پزشک. ( یادداشت مؤلف ). محکمه دندان پزشک. مطب طبیب دندان.

فرهنگ فارسی

۱ - عمل و شغل دندان پزشک طبابت دندان . ۲ - ( اسم ) محکمه دندان پزشک .

فرهنگ معین

( ~. ~. ) ۱ - (حامص . ) عمل و شغل دندان پزشک ، طبابت دندان . ۲ - (اِمر. ) مطّب دندان پزشک .

فرهنگ عمید

شغل و عمل دندان پزشک.

دانشنامه عمومی

دندان پزشکی از رشته های پزشکی مرتبط با سلامت دهان و دندان است. دندان پزشک به تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان می پردازد و از همین رو عنوان دهان پزشکی نیز ذکر شده است.
در فرانسه؛ آرایشگران اولین افرادی بودند که به ارائه خدمات مربوط به دهان و دندان پرداختند. آن ها به دو گروه عمده تقسیم می شدند؛ «آرایشگرهای ماهر و متخصص» و «آرایشگرهای عمومی».
گروه اول یا به عبارتی «آرایشگران ماهر» افرادی بودند آموزش دیده که تنوع و خدمات تخصصی شان آن ها را از آرایشگرهای عمومی متمایز می ساخت. دستهٔ دوم اما آرایشگرانی بودند که تنها توانایی تراشیدن ریش و کشیدن دندان را داشتند. شایان ذکر است که فرانسه در سال ۱۴۰۰ فعالیت های دندان پزشکی برای آرایشگران عمومی را ممنوع اعلام کرد و از آن به بعد این دسته از آرایشگرها تنها به خدمات آرایشگری می پرداختند.
در آلمان همانندِ فرانسه از سال های ۱۵۳۰ الی ۱۵۷۵ تنها افرادی می توانستند به ارائه خدمات دهان و دندان بپردازند که تألیفی در این حوزه داشته باشند. «پی یر فوشار» ( Pierre Fauchard ) فرانسوی را بعضاً پدر یا پایه گذار دندان پزشکی می نامند. [ ۱] او کتابش را پیرامون نگهداری و ترمیم دندان منتشر کرد. فوشار آرایشگر و دندان پزشکی بود که در دربار پادشاهی فرانسه خدمت می کرد.
در گذشته، دندان پزشکی را برابر با دندان سازی می دانستند اما امروزه دندان سازی تنها بخشی از دندان پزشکی است.
عدهٔ معدودی از سلمانی ها، شاگرد زرگرها و عطارها را می توان اولین افرادی دانست که با استفاده از روش های گوناگون، مبادرت به کشیدن دندان، گذاشتن روکش، ساختن دندان مصنوعی یا برای تسکین دردها و ورم های دهانی آن هم با وسایل بسیار اولیه مبادرت به انجام امور دندان پزشکی می کردند. [ ۲]
بعدها مسئلهٔ آموزش دندان پزشکی مطرح شد که پیشگامان این حرکت را می توان دکتر فالک کوش میلچارسکی، دکتر محسن سیاح و برخی دیگر از دندان پزشکان آن زمان دانست. دندان پزشکی، که شاخه ای از پزشکی بود، تنها کلاس طب ( پزشکی ) تا سال ۱۲۹۷ خورشیدی در مدرسهٔ دارالفنون بود. در آبان ماه آن سال، کلاس طب به مدرسهٔ طب تغییر کرد و در نتیجه، این مدرسه دارای اتاق و رئیس جداگانه ای گشت که محل آن در حیاط بزرگ دارالفنون قرار داشت.
با گذشت زمان و با جدا شدن مدرسهٔ طب از دارالفنون، چند اتاق در حیاط وزارت معارف به آن اختصاص داده شد. در سال ۱۳۰۰ خورشیدی، که دکتر سیاح تحصیلات خود را در اروپا به پایان رساند، به ایران مراجعت کرد و با افرادی نظیر دکتر میلچارسکی، دکتر اشتومپ و دکتر استپانیان آشنا شد. اکثر آن ها پزشکان ویژهٔ دربار بودند. در آن زمان به پیشنهاد دکتر میلچارسکی و دکتر سیاح و تصویب مسئولان وقت دستور راه اندازی مدرسهٔ دندان سازی داده شد. این مدرسه در سال تحصیلی ۱۳۰۹–۱۳۱۰ خورشیدی وابسته به مدرسهٔ عالی طب و مدیریت آن به عهدهٔ دکتر میلچارسکی و بعد به دکتر سیاح واگذار شد. در آن زمان، مدرسهٔ دندان سازی دو اتاق و یک زیرزمین داشت که امور درمانی، لابراتواری و اداری در آن انجام می گرفت.
عکس دندان پزشکیعکس دندان پزشکی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دندان پزشکی (dentistry)
مراقبت از دندان و لثه ها، و درمان بیماری های آن ها. دندان آرایی ردیف کردن دندان ها بنا به دلایل بالینی یا زیبایی، و پریودنتیک مراقبت از بافت های نگه دارندۀ دندان ها (استخوان و لثه ها) است. در حالت طبیعی، طیف گسترده ای از باکتری ها در دهان زندگی می کنند که باکتری های شروع کنندۀ فرآیند پوسیدگی دندان، گروه غیربیماری زای این باکتری هایند. این باکتری ها گونه ای استرپتوکوکِ دهانیاند که فقط در صورت وجود ساکاروز در قند تصفیه شده به دندان ها آسیب می رسانند. یکی از روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان ها افزودن فلوئوراید به آب نوشیدنی است. در ۱۹۷۹، با نوع تغییریافتۀ استرپتوکوک موتانس، واکسنی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ساخته شد. در ۱۸۳۹، اولین دانشکدۀ دندان پزشکی در بالتیمور، واقع در مریلندِامریکا تأسیس شد. فدراسیونِ جهانی دندان در ۱۹۰۰ پایه گذاری شد.

مترادف ها

dentistry (اسم)
دندان پزشکی، دندانسازی

odontology (اسم)
دندان پزشکی، دندان شناسی، مبحی دندان

پیشنهاد کاربران

بپرس