دشمن زیاری

لغت نامه دهخدا

دشمن زیاری. [ دُ م َ ] ( اِخ ) از شعب طایفه جاکی ، از تیره چهاربنیچه ، از طوایف کوه کیلویه فارس. مرکب از 700 خانوار است و به دو شعبه منقسم میشود، الیاسی و گشتاسبی. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ).

دشمن زیاری. [ دُ م َ ] ( اِخ ) سومین طایفه از طوایف ممسنی فارس است مرکب از 1500 خانوار، و این غیر از دشمن زیاری طوایف کوه کیلویه است. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ).

دشمن زیاری. [ دُ م َ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای پنجگانه بخش فهلیان و ممسنی شهرستان کازرون. این دهستان در جنوب شرقی بخش واقع است ، زمین آن کوهستانی و رودخانه شش پیر یا دشمن زیاری تقریباً از وسط آن جریان دارد. هوای آن در قسمت های شمالی معتدل مایل به سردی و در قسمت های جنوبی و جنوب غربی گرم است به طوری که قسمتی از اهالی قرای جنوبی در تابستان به نواحی شمالی تغییر محل می دهند. آب مشروب و زراعتی از رودخانه ٔدشمن زیاری و چشمه سارهای متعدد تأمین می گردد. محصولات عمده عبارتند از: غلات ، برنج ، حبوب و لبنیات. این دهستان از 45 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل یافته و نفوس آن در حدود 11200 تن می باشد و قرای مهم آن عبارتند ازکلاه سیاه ، درک ده گپ ، سرنجلک ، بابا صالحی ، هرایجان بالا و پائین و قلعه آقاخان. قریه علی آباد مرکز دهستان محسوب میگردد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

دشمن زیاری. [ دُ م َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان بیضا از بخش اردکان شهرستان شیراز. سکنه آن 413 تن. آب آن از چشمه. محصول آنجا غلات ، حبوب ،میوه جات و چغندر. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

دشمن زیاری. [ دُ م َ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش کهکیلویه شهرستان بهبهان است. این دهستان بین دهستان بویراحمد سرحدی و بویراحمد سردسیر و دهستان طیبی سرحدی واقع شده است. اراضی آن کوهستانی و هوای آن سردسیر مالاریائی است. از38 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده ، جمعیت آن در حدود 5000 تن است. قرای مهم آن عبارتند از: ده چل دم عباسی و زیرنا. و مرکز دهستان قلعه کلات است. آب آن از رودخانه و چشمه تأمین میگردد. محصول عمده آن غلات ، برنج ، پشم و لبنیات است. ساکنان آن از تیره های مختلف دشمن زیاری می باشند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

فرهنگ فارسی

سومین طایفه از طوایف ممسنی فارس است .

دانشنامه عمومی

دشمن زیاری (بیضا). دشمن زیاری روستایی در دهستان بانش واقع در بخش بیضای شهرستان بیضا در استان فارس است. این روستا در سرشماری ۱۳۸۵ دارای ۱۵۳۰ نفر جمعیت ( ۳۴۵ خانوار ) بوده است.
عکس دشمن زیاری (بیضا)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دُشمن زیاری
طایفۀ لر، از گروه چهاربنیچه، از ایلات جاکی کهگیلویه، مرکب از دو گروه الیاسی و گشتاسبی. متشکل از تیر ه های باوردیناری، بویری، سلطانعلی، سودیناری، شیرمحمدی، قلندری، میراحمدی، خواجه، رئیس، شیخ عالی، مشتمل بر ۱۸۳۵ خانوار چادرنشین و چند هزار روستایی یک جانشین در ناحیه دشمن زیاری از نواحی بلاد شاپور در شمال شرق بهبهان. ییلاق این مردم در جوکار، دالون، کوه نور، گل اسبید، مور زرد و قشلاق شان در کلات، راک، قلعه گل، قلعه دختر، شیخان، تلخه زار، لیکک، کوشک، رودشور و بعضی نواحی دیگر است. ریاست این مردم همواره در اختیار خوانین الیاسی و گشتاسبی بوده است. گروهی از دشمن زیاری ها ظاهراً در عصر قاجار، یا پیش از آن به طوایف ممسنی پیوسته اند. تیره های معروف آن عبارت اند از سهم الدینی، توکلی، تری تاجی، بهاء الدینی، رودبالی، حسنی، اردشیری، خواجه، محمیدی (محمودی). غالب این مردم در مناطقی نظیر هرایجان، توکل آباد، تری تاج، جلیل آباد، رودبال، دره گرگ، گلگون، قندیل و جز آن ها اسکان یافته اند. طبق آخرین سرشماری ها، تعداد چادرنشینان این طایفه بالغ بر ۵۹ خانوار است. دشمن زیاری های ممسنی در ۱۲۵۷ق در جریان حملۀ فرهادمیرزا معتمدالدوله، حاکم فارس، به طوایف ممسنی آسیب های فراوان دیدند.

پیشنهاد کاربران

دشمن زیاری ها از قرن چهارم هجری مصادف با حکومت دیلمیان بوجود امدند
محمد جعفر دشمن زیاری کاکا یا برادر بی بی خاتون مادر مجدالدوله دیلمی بوده است یعنی همسر فخرالدوله دیلمی خواهر ابوجعفر دشمن زیار معروف به علاالدوله بوده
...
[مشاهده متن کامل]

علاالدوله توسط مجدالدوله دیلمی حاکم اصفهان میشه ( به حکم خواهرزاده اش )
اسپهبد مرزبان بن رستم بن شهریار بن شروین بن رستم بن سرخاب بن قارن از اسپهبدان باوندی مازندران بوده که نویسنده کتاب مرزبان نامه نیز هست. وی در قرن چهارم هجری زندگی می کرده است و اهل منطقه پریم از توابع دودانگه از شهرستان ساری بوده است. پدر علاالدوله ( دشمن زیار ) مرزبان بود.
طایفه آنها در مازندران باوندیان نام داشت که از نوادگان شاهزاده باو فرزند کاووس فرزند قباد ساسانی بودند.
بعد از حمله اعراب مردم طبرستان باوندیان را به پادشاهی طبرستان انتخاب مینمایند.
تا دو قرن با اعراب جنگیدند اما سرانجام عده ای از مردم مازندران علوی شدند و تحت کنترل ناصر کبیر یا داعی دوم قرارگرفتند و باوندیان را شکست دادند و خود حاکم شدند. اما خانواده باوندیان ۳۰ سال بعد با ظهور مرداویج زیار که علویان را شکست داد دوباره قدرت را بدست گرفتند.
بعدها دیلمیان پدیدار شدند و بغداد را تصرف نمودند اما با آل زیار دشمن بودند
پادشاه دیلمی فخرالدوله همسری از باوندیان گرفت تا فرزندش خون شاهان ساسانی را در رگ داشته باشد
برادر زن وی ابوجعفر خود را دشمن آل زیار ( دشمن زیار ) نامید.
وی حاکم اصفهان شد و ابوعلی سینا بعد از فرار از همدان به اصفهان به نزد علاالدوله دشمن زیاری آمد و تا آخر عمر وزیر علاالدوله ( ابوجعفر دشمن زیار، آل کاکویه ( دشمن زیاری ها ) شد، باوندیان برادر را کاکا میگفتند چون ریشه ساسانی ( لری ) داشتند. از اینرو آن خاندان به کاکویه معروف گردید. این خاندان تا زمان صفویه بر کهگیلویه و گچساران و دیلم و گناوه حکومت میکردند. حکومت آنان توسط شاه عباس اول از بین رفت و بعدها مجدد توسط نادر شاه بازگردانده شد در زمان کریم خان زند بنام خود سکه ضرب کردند و از سپاه صادق خان زند هم شکست خوردند اما به احترام خدمات رشیدخان دشمن زیاری به کریم خان زند بخشیده شدند. قسمت اعظمی از جنگجویان این ایل در حمایت از لطفعلی خان زند در کرمان قتل و عام شدند و چون تحت تعقیب حکام محلی حکومت قاجار بودند ساختار ایلی قدرتمند پرجمعیت آنان بطور کامل متلاشی شد و امروزه در مناطقی از گناوه، دیلم، جم، ممسنی، کازرون، سپیدان، بیضا، دهدشت، بهبهان، جهرم و مرودشت و سیرجان کرمان و خوزستان با نام دشمن زیاری وجود دارند.
✍️. . . . ارسلان رزمجویی

دست نخورده ترین ایل لر ( بختیاری ) هاهیستن
دشمنزیاری. اصیلترین ودست نخورده ترین ایل لر میباشد
دشمن زیاری
اکثر توضحیات دوستان در مورد ایل بزرگ و ریشه دار و کاملا تاریخ دار دشمن زیاری اشتباه س ، ، دشمن زیاری ریشه در تاریخ شروع ایران دارد ، ، در بین این ایل همیشه سربلند شاهان و سرداران غیرتمند و بلندآوازه زیاد بود
طایفه دشمن زیاری یکی از طوایف ایل
جا کی لر کهگیلویه است
نیمی از این طایفه در زمان حکومت محمد حسن خان لر به شیراز رفتند و اکنون به
محمد حسنی معروف هستند
محمد حسن خان لر یکی از فرماندهان سپاه نادرشاه افشار بود
مرکز سکونت قدیمی طوایف لر ممسنی سیستان. خراسان است
ممسنی ( پارسی . سکایی )
****
در زمان صفوی
طایفه محمد حسنی لر بزرگ از لرستان به استان فارس آمدند
و ایل لر شول را شکست دادند
متاسفانه نام ممسنی با محمد حسنی اشتباه گرفته شده است
ممسنی ( مه مسن=مهان بزرگان ) زادگاه هخامنشیان و خاستگاه ساسانیان. گلیله جاوید به یاد حاکم بزرگ جاوید گیلویه ساسانی، مهرنگان جاوید ( کورا ) به یاد مهرگان ساسانی دیگر حاکم جاوید قبل از گیلویه، پارسیگان جاوید
...
[مشاهده متن کامل]
یادگار روزگار ساسانی، همایگان ( خمایگان ) جاوید یادگار نام همای ( خمانی ) =چهره آزاد خواهر ساسان حاکم استخر پدر پاپک. دشت شاهان جاوید در پشت اسپید دژ ( دژ سپید شاهنامه ) مقر قلعه های شیرازیس املاک گبریاس پاتیشوری ( بهمن اردشیر ) ، لیدوما ممسنی مرکز اتحادیه طوایف پارسی مشهور به اتحادیه پاتیشوری به نام طایفه پاتیشوری نیرومندترین طایفه پارس به سرکردگی گبریاس نیزه انداز فرمانده ارتش کورش در فتح بابل پدر زن داریوش بزرگ و پدر مردونیه سپهسالار افسانه ای ارتش هخامنشی در فتح آتن در روزگار خشایارشاه. در متون یونانی از مماسن ها به عنوان سواره نظام تیرانداز هخامنشی یاد می شود که از طخارستان تا بین النهرین به صورت هلالی در فلات ایران می نشستند ( نشان هلالی خاندان سورن ) که احتمالا همان گستره تاریخی طایفه مردها بوده که در نقاط مختلف فلات ایران در قدرت بودند. شمال شرقی، سیستان، پارس سرزمین مادری و بین النهرین. سورن آباد جاوید ممسنی زادگاه رستم سورن پهلو فرمانده گارد پارسی جاوید ( مماسن ۱۴ چریک ) در نبرد کاره در حران ترکیه در برابر کراسوس رومی که کراسوس و فرزندش را بر ارابه سوار کرد در شهر چرخاند تا روسپیان شهر به آنها بخندند. سر و دست راست کراسوس را برای اُرد اشکانی فرستاد. رستم سورن پهلو همان رستم خدای نامک ساسانی است که از روی خدای نامک شاهنامه نوشته شده و طایفه رستم ممسنی از نام رستم سورن پهلو گرفته شده. ساسانیان هم از خاندان داریوش۳ ( دارا کیانی ) و از تبار بهمن اردشیر ( گبریاس پاتیشوری=گووبره در کتیبه بیستون ) بودند و از بزرگان جاوید و حاکمان استخر که در داراسپید جاوید در جنوب غربی استخر با کودتا علیه گوچهر بازرنگی دیگر حاکم بزرگ استخر قدرت را اردشیر بابکان در دست گرفت. . . دشمن زیاری هم از دشمنان آل زیار گرفته شده. . . ۴ طایفه امروزی ممسنی به ۴ بنیچه ۱۴ چریک مشهورند و برخی طوایف چون مکوندی کاید کیانی تیره ممسنی ممبینی جاوند جاوید در خوزستان ساکن و شهرکی و سنجابی در کرمانشاه برخی کاید ها در تنگستان برخی طوایف در سیستان و طوایف زیادی هم چون تومانی بادلانی دلاوری ژیلایی کرایی بویر اردشیری بویر عباسی قلندر بویری و دشمن زیاری در کهگیلویه و بویر ساکن هستند مشهور به ممسنی های چرام و چرام ملک وسیع ایل مماسن بود.

طایفه دشمن زیاری فارس ایل لر ممسنی
طایفه دشمن زیاری کهگیلویه ایل لر ممسنی
طایفه مردها ایل لر ممسنی
طایفه کرت ایل لر ممسنی
طایفه سنجابی ایل لر ممسنی
طایفه شهرکی ایل لر ممسنی
طایفه سرابندی ایل لر ممسنی
...
[مشاهده متن کامل]

طایفه بکش ایل لر ممسنی
طایفه رستم ایل لر ممسنی
طایفه براهویی ایل لر ممسنی
طایفه اسماعیل زینی ایل لر ممسنی
طایفه شهرکی کرمانشاه ایل لر ممسنی
طایفه جاوید ایل لر ممسنی
زنده باد لر آریایی
زنده باد ایران بزرگ

بپرس