دشت ناامید

دانشنامه آزاد فارسی

دشت نسبتاً همواری در استان خراسان جنوبی، شهرستان های بیرجند و سربیشه. در مرز ایران و افغانستان قرار دارد. طول این دشت از شمال به جنوب حدود ۱۱۰ کیلومتر و عرض آن از کوهپایه های غربی تا رودخانۀ ناامید (در خاک افغانستان) و دغ توندی در کشور مزبور ادامه دارد. مساحت آن در خاک ایران حدود ۳۵۰ کیلومتر مربع است.

پیشنهاد کاربران

دشت نااُمید که دَغ نَمَدی هم نامیده می شود بیابانی است که در امتداد مرز افغانستان و ایران قرار دارد و ادامه ای از دشت کویر، کویر بزرگ واقع در ایران به شمار می آید. این بیابان زمینی پست در شرق کوهستان های شرق ایران است.
...
[مشاهده متن کامل]

دشت ناامید منطقه نسبتاً گسترده ای است که سطح آن به طور کل هموار یا دارای کمی تپه ماهور است ولی بی نظمی های سطحی در آن کم دیده می شود. این دشت در میان چند منطقهٔ پرارتفاع تر واقع شده است.
بخشی از دشت ناامید به وسیله رودخانه فراه و شاخه های فرعی آن آبیاری می شود. سطح آن از خاک های رسی و شوره زارها ( سولونچاک ) پوشیده شده و پوشش گیاهی آن کویری است. افسنتین و علف شور از گیاهان غالب در منطقه است و در برخی قسمت ها هم دسته های کم پشت از گیاه تاغ سیاه می روید. در دشت ناامید در کنار کوه های شرق ایران نواری از استپ قرار گرفته است. کوچ نشینان در منطقه به پرورش گوسفند و شتر می پردازند.
بادهای ۱۲۰ روزهٔ سیستان معروف به بادهای لوار، که دنبالهٔ بادهای موسمی هندوستان است و به ویژه در بیابان تار این کشور قدرت می گیرد با عبور از دشت ناامید و دیگر نواحی کم ارتفاع افغانستان وارد ایران می شود. این باد بر اثر اختلاف فشار بین ارتفاعات شمالی افغانستان و دشت ناامید تقویت می گردد.
مرز میان ایران و افغانستان را دو ژنرال انگلیسی ماکلین و ماکماهون در دوره قاجار ترسیم کرده بودند. که بر اساس سندی از مرکز پژوهش های اسلامی مجلس در سال ۱۳۱۴ رضا شاه تن به حکمیت ترکیه داد تا کل مرز ایران با همسایه ی شرقی اش را ترکیه بازبینی و قطعی کنند. در این باره در ابتدای سند حکمیت آمده: «سرحد بین ایران و افغانستان از ۳۷/۳۵ تا ۵۰/۲۹ درجه از شمال به جنوب تقریبا به طول ۸۱۵ کیلومتر امتداد یافته است - یک قسمت از آن که تقریباً ۱۶۵ کیلومتر است در شمال چهل و پنج سال قبل از طرف ژنرال انگلیسی موسوم به ماکلین و بعد یک قسمت دیگر آن که بیش از ۲۷۵ کیلومتر در انتهای جنوبی طرف سیستان واقع است به توسط کلنل ماکماهون انگلیسی تحدید گردید. سرحدی که از طرف ماکلین تحدید گردیده به علامت نمره ۳۹ واقع در درجه ۲۰/۳۴ و سرحدی که به توسط کلنل ماکماهون در سیاه کوه واقعه در درجه ۳۰/۳۱ تحدید گردیده عمل می شود. قسمتی که تقریبا ۳۷۵ کیلومتر می شود و در بین این دو منطقه واقع است تحدید نگردیده و راجع به تعیین و تحدید قسمت مزبور می باشد که به ما ماموریت داده شده است. »

دشت ناامید
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/دشت_ناامید
دشت ناامید ؛ دشتی است در مشرق ایران که خط سرحد شرقی ایران از این دشت عبور می کند. ( از یادداشت مؤلف ) .

بپرس