دسپینا خاتون

دانشنامه آزاد فارسی

دِسْپینا خاتون ( ـ۹۱۲ق)
(نام اصلی: کورا کاترینا) همسر اوزون حسن آق قویونلو. دختر کالوژان (کالویوحنّا)، فرمانروای طرابوزان و از خانوادۀ کومنّن بود و آوازۀ زیبایی اش به ایران نیز رسیده بود. پدر وی با ازدواجش با اوزون حسن به شرط آن که همچنان مسیحی بماند و گروهی از راهبان و ندیمه ها را با خود به دربار ببرد، موافقت کرد. اوزون حسن از وی، صاحب یک پسر و سه دختر شد. یکی از دختران وی، مارتا نام داشت که مادر شاه اسماعیل صفوی است و در متون فارسی با نام عالمشاه یا حلیمه بیگی یاد شده است. دسپینا در سال های آخر عمر از اوزون حسن جدا شد و بنابه گفتۀ چند تن از سیّاحان ونیزی، قبر او در کلیسایی در دیار بَکر، ترکیه، است.

پیشنهاد کاربران

دسپینا خاتون ( ۱۴۳۸ ترابزون - ۱۴۷۸ دیاربکر ) یا دسپینا کاترینا دختر امپراتور ترابوزان ژان چهارم بود. وی در سال ۱۴۵۸ میلادی با اوزون حسن، پادشاه آق قویونلو ازدواج کرد. ازدواج سیاسی رابطهٔ بین اوزون حسن و مسیحیان را تقویت و ضدیت بین ایران و عثمانی را تقویت نمود. شرط ازدواج این بود که دسپینا اجازه داشته باشد به مسیحیت ادامه دهد. وی به همراه گروهی از روحانیون مسیحی به ایران آمد و در در ایران کلیسایی در دیاربکر و کلیسایی در تبریز تأسیس کرد. دسپینا دارای دختری به نام مارتا ( حلیمه ) شد که همسر شیخ حیدر و مادر شاه اسماعیل صفوی بود که در ۱۵۰۱ میلادی عامل تغییر دین رسمی ایران از شافعی به شیعه شد.
...
[مشاهده متن کامل]

کاترینو زنو که در سال ۱۴۷۳ بعنوان سفیر ونیز در دربار اوزون حسن حاضر شد، همسر خواهرزادۀ دسپینا بود.
او به سبب زیبایی و همسری رقیب عثمانی ها، در اروپای قرون وسطی شهرتی اسطوره ای پیدا کرد. اوزون حسن اتحاد ضدعثمانی خود را با این ازدواج تقویت کرد و پشتیبانی یونانیان، ارمنیان و مردمان گرجی بسیاری را به دست آورد.
گفته می شود که اسم او در زمان تولد کاترین بوده است. او دختر همسر دوم ژان چهارم ترابوزان بود. اما بعضی متون دیگر وی را دختر دیوید برادر ژان چهارم خوانده اند. بعضی متون دیگر وی را دختر نامشروع ژان چهارم از همسر دومش خوانده اند. او ابتدا قرار بود با پادشاه قسطنطنیه به نام کنستانتین یازدهم ازدواج کند ولی این ازدواج صورت نگرفت. زیبایی دسپینا در متون مختلف ذکر شده است. به طور مثال جهانگرد ایتالیایی راموسیو در نوشتارهای خود آورده است: «در این زمان در ترابوزان حاکمی به نام کالو ژوئانیس ( ژان چهارم ) حکومت می کرد که او مسیحی بود و دختری به نام دسپینا کاتو داشت، بسیار زیبا، و اعتقاد عمومی بر این بود که در تمامی سرزمین پارس شهرت زیبایی و شخصیت او زبانزد بود. » این داستان ممکن است کمی دارای اغراق باشد، با این وجود علاقهٔ اوزون حسن به ازدواج با این دختر نشان دهندهٔ زیبایی او است. اوزون حسن به پدر او قول داد که نیروهای رزمی خود را برای دفاع از ترابوزان بفرستد و دسپینا اجازه یافت که دین مسیحیت خود را آزادانه در دربار او انجام دهد.
بعد از سقوط قسطنطنیه در سال ۱۴۵۳ توسط سلطان محمد فاتح، ترابوزان آخرین سنگر امپراتوری بیزانس و دین مسیحیت ارتدوکس بود. ترکان عثمانی از زمان فتح قسطنطنیه چندین بار به ترابوزان حمله کردند. از این رو اتحاد با آق قویونلو که با عثمانیان روابط خوبی نداشتند باعث دفع حملات عثمانی می شد. اما این ازدواج برای بسیاری مسیحیان شگفت آور بود زیرا دختری یونانی مسیحی به ازدواج پادشاهی مسلمان درمی آمد. با اینکه این ازدواج در دین مسیحیت ارتدوکس دارای اشکال بود ولی ژان چهارم فواید این اتحاد را مهم تر از مشکلات مذهبی می دانست.

دسپینا خاتوندسپینا خاتوندسپینا خاتوندسپینا خاتون
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/دسپینا_خاتون

بپرس