دسوقی شتا ابراهیم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «ابراهیم دسوقی شتا»، ادیب و مترجم و استاد زبان های شرقی دانشگاه قاهره در 1944م، به دنیا آمد و در مصر درگذشت. در 28 سالگی از دانشگاه قاهره دکترای ادبیات شرق گرفت. از 1984 تا 1982 به لیبی رفت و در دانشگاه بنغازی مشغول تدریس شد و به ترجمه مهم ترین آثار ادبیات نو و کهن فارسی پرداخت.
دسوقی شتا، صادق هدایت را با ترجمه «بوف کور» و چهارده داستان کوتاه از او به خوانندگان عرب زبان شناساند. وی همچنین گزیده ای از شعرهای معاصر فارسی را نیز به زبان عربی برگرداند. ترجمه شش دفتر مثنوی معنوی جلال الدین رومی از دیگر فعالیت های اوست.
دسوقی شتا، پیش از مرگ در گفت وگو با هفته نامه مصری «اخبار الادب» گفته بود: «فارسی، دارای عنصری اساسی است که متأسفانه هنگام ترجمه، موسیقی زبانی آن از بین می رود. این هماهنگی، تناسب عجیب بین الفاظ و معانی و حروف چون موج روانی است که تو را در بر می گیرد و با خود می برد. هر وقت یک متن فارسی می خواندم، احساسم این بود که من در ترجمه عربی ام هیچ کاری نمی کنم».
او در باره انقلاب اسلامی می گوید: «بی گمان، انقلاب اسلامی ایران را اگر مهم ترین رویداد تاریخی معاصر ندانیم، باید مهم ترین رخداد سده چهاردهم هجری قمری دانست. پیروزی شگفت این انقلاب بایستی مورد بحث و پژوهش پیگیر پژوهشگران جهان قرار گیرد، زیرا برای نخستین بار در تاریخ، مردمی ستمدیده با دست های خالی و سینه های گشوده با یک سلاح، آن هم ایمان، در برابر حکومت بیدادگر ایستادند و با پایداری و جان فشانی خود، تمام نیروهای سرکش طاغوتی را درهم شکستند و آن را به زباله دان تاریخ انداختند و این رویداد عظیم به نوبه خود نشان داد که سلاح ایمان، شکست ناپذیر است و همچنین اثبات کرد که اسلام تا چه اندازه با بنیادها و اصول انقلابی سرنوشت ساز ملت ها هماهنگی و سازگاری دارد و تا چه اندازه کشورهای اسلامی می توانند، این سلاح را به کار گیرند؛ سلاحی که همچون آتش زیر خاکستر در دل مردم درخشش و حیات دارد».
نفوذ اندیشه های مرحوم دکتر شریعتی در کشورهای عربی قاره افریقا، به ویژه تونس و مصر مشهود است. دکتر دسوقی شتا، در باره انتشار کتاب های مرحوم دکتر شریعتی در مصر می گوید: «شریعتی شاید یکی از مهم ترین متفکران اسلامی معاصر است. او کسی است که از زبان شما حرف می زند؛ به طوری که احساس می کنید درست همان را می گوید که شما می خواهید بگویید. او متفکری بزرگ است که جنبش اسلامی را در جامعیت خود احساس کرده است. طرز برداشت او از اسلام و طرح عظمت و توانایی اسلام و اینکه این دین مبین می تواند تمامی احتیاجات آدمی را در زمینه های شخصی و اجتماعی و طی ادوار مختلف زندگی برآورده کند و همچنین اسلوب و سبک شیرین نگارش او، از جمله عواملی است که آثار و شخصیت شریعتی را جذاب کرده است».
6. دور العثمانی فی حرکة التحرر؛

پیشنهاد کاربران

بپرس