دستگاه ادراری

دانشنامه عمومی

دستگاه ادراری یا دستگاه میزش ( به انگلیسی: Urinary system ) یکی از دستگاه های کالبد انسان و حیوانات است که برای دفع ادرار ( میز ) به کار می رود. این دستگاه از کلیه، میزنای، مثانه و پیشابراه تشکیل شده است. بخش انتهایی میزراه ها ( مجاری ادرار ) در خانم ها و اقایان متفاوت است.
این دستگاه شامل کلیه، میزنای و مثانه می باشد ازجمله کارهای این دستگاه را می توان گفت دفع مواد زائد بدن تنظیم آب بدن و تنظیم نمک بدن است
در هر ساعت کلیه های بدن انسان حدود ۷ لیتر مایع را از خون جدا می کنند این مایع را تصفیه کرده و مواد مفید و سودمند آن را به خون بازمی گردانند و مواد مضر آن را از راه میزنای به مثانه می فرستد تا دفع شوند
ادرار مایعی است که ۹۵ درصد آن را آب تشکیل می دهد و ۵ درصد باقی مانده را مواد محلول و ماده ای به نام اوره که حاوی نیتروژن است تشکیل می دهد. ادرار توسط کلیه ها تولید می شود و حجم ادرار تولیدشده توسط هورمون ها تنظیم می شود اگر خون بیش از اندازه غلیظ شود غدهٔ هیپوفیز ( تولیدکننده هورمون های کاهش ادرار ( اختصاری  ADH ) ) این عمل باعث کم شدن حجم ادرار می شود و در دفع آب صرفه جویی می شود اگر خون رقیق باشد میزان تولید ( ADH ) کاهش و میزان تولید ادرار افزایش می یابد. [ نیازمند منبع]
میختن ( میزیدن ) و گُمیختن در زبان فارسی دری به معنای ادرار کردن است و میز نیز به معنای ادرار می باشد. [ ۱]
دستگاه فوقانی شامل کلیه و حالب می باشد
هر دو کلیه وقتی به طور مناسب و کافی هیدراته می شوند ادرار تولید و این ادرار از دو کلیه به سیستم جمع کننده ادرار می ریزد و از طریق حالبها دفع می شود.
حالبها به عنوان کانال های انبساط پذیر کم فشاری با حرکات دودی عمل می کنند و ادرار را از کلیه ها به مثانه انتقال می دهند.
عمل دستگاه ادراری تحتانی می تواند به دو مرحله مجزا تقسیم شود.
• عمل ذخیره سازی ادرار ( پر شدن ) .
• مرحله تخلیه ادرار.
در جریان فاز ذخیره، مثانه از طریق حالب ها با ادرار پر می شود. وقتی حجم مثانه در اثر پر شدن ادرار افزایش می یابد افزایش محسوس در فشار داخل مثانه ایجاد نمی شود این انطباق توسط مثانه انجام می شود.
فاکتورهایی که در میزان تطابق مثانه دخالت دارند: ویژگی الاستیک و گذرا در بافتهای دیواره مثانه، توانایی ذاتی عضله صاف مثانه در حفظ کشش ثابت در یک محدوده وسیع از فشار، رفلکسهای عصبی که کشش عضله دترسور را در هنگام پرشدن مثانه کنترل می کنند.
عکس دستگاه ادراری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دستگاه ادراری (urinary system)
دستگاهی برای دفع مواد زاید نیتروژن دار و آب اضافی از بدن جانوران. در مهره داران، این دستگاه متشکل از یک جفت کلیه برای تولید ادرار و میزنای ها برای تخلیۀ کلیه است. در ماهی های استخوانی، دوزیستان، برخی از خزندگان، و پستانداران، این دستگاه همچنین شامل مثانهای است که ادرار را قبل از تخلیه در خود نگه می دارد. در پستانداران، ادرار از طریق مجرای ادرار (پیشاب راه) تخلیه می شود. در سایر مهره داران، ادرار به حفرۀ دفعی مشترکی با نام کلواک تخلیه می شود و بنابراین، جداگانه از بدن خارج نمی شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس