درهم بغلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] درهم بَغْلی (درهم وافی)، نوعی درهم رایج در عصر جاهلی و صدر اسلام است.از عنوان درهم بغلی، به مناسبت در باب طهارت نام برده اند.
درهم بغلی، منسوب به شهری قدیمی نزدیک بابِل (از شهرهای عراق) به نام «بَغْل» است. برخی، آن را منسوب به پادشاهی با نام «رأس البغل» دانسته اند. برخی آن را «بَغَلّی» (به فتح غین و تشدید لام) ضبط کرده اند.

مساحت
در مساحت درهم بغلی سه نظر مطرح است:
۱) نزدیک به وسعت فرورفتگی کف دست
۲) به اندازه ی بند بالای انگشت شصت
۳) به مقدار بند بالای انگشت میانی.
برخی قدما- بنابر آنچه از ایشان نقل شده- مساحت آن را اندازه ی مساحت دینار دانسته اند.

تفاوت درهم بغلی با درهم شرعی
درهم بغلی از نظر حجم و وزن، بزرگ تر و سنگین تر از درهم شرعی است؛ زیرا درهم شرعی شش دانق (معادل ۴۸ دانه ی جو) و در هم بغلی هشت دانق (معادل ۶۴ دانه ی جو) وزن دارد؛ بنابر این، وزن درهم بغلی، به اندازه ی یک و یک سوم درهم شرعی است.

مقدار خون معفو در نماز
...

پیشنهاد کاربران

درهم بَغْلی ؛ درهم شرعی است و آن را بغلی گویند زیرا که رأس البغل نام ضرابی از عجم بود که آن را سکه زد. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ) . درهم بغلی ، چهار دانق بوده است. ( یادداشت مرحوم دهخدا از مقدمه ابن
...
[مشاهده متن کامل]
خلدون ) . از انواع نیکوی درهم در عهد جاهلیت بود به وزن چهار دانق و یا هشت دانق و آن را درهم عبدی نیز می گفتند. ( از النقود العربیه ص 23 و 27 و 107 ) . زری بوده منسوب به رأس یهودی که آن را رأس الفضل می گفتند و آن زر برابر یک کف دستی بوده یعنی آن مقدار که چون دست را پهن سازد و آب بر کف دست بریزند برابر ایستد. ( برهان ) ( آنندراج ) .

بپرس