درخت کاکائو ( نام علمی: Theobroma cacao ) درختی است همیشه سبز از تیره پنیرکیان با ارتفاع ۴ تا ۸ متر که از دانه های آن پودر کاکائو و محصولات غذایی مانند کره کاکائو و شکلات تهیه می شود. [ ۱] [ ۲]
درخت کاکائو بومی مناطق گرمسیر آمریکای میانی است و در عرض جغرافیایی ۱۰ تا ۲۰ درجه در شمال و جنوب خط استوا به طور طبیعی می روید. امروزه در بسیار از نقاط دنیا درخت کاکائو کشت می شود. کشور ساحل عاج با تولید ۳۷ درصد از مجموع کاکائوی تولیدی در سال ۲۰۱۸، بزرگ ترین تولیدکنندهٔ کاکائو در جهان است. [ ۳]
برگ های این گیاه، ساده و متقابل با طول ۱۰ تا ۴۰ سانتی متر و عرض ۲ تا ۸ سانتی متر هستند. گل ها کوچک به طول ۱ تا ۲ سانتی متر با کاسبرگ های صورتی رنگ هستند که به صورت خوشه ای، مستقیماً بر روی تنه درخت و شاخه های قدیمی می رویند. [ ۴] در بسیاری از گیاهان، عمل گرده افشانی، توسط حشراتی چون زنبور عسل، پروانه ها و بیدها انجام می گیرد اما گرده افشانی کاکائو توسط مگس ریزه، حشراتی از زیرخانوادهٔ پشه های نیش دار انجام می گیرد. [ ۵] [ ۶]
رنگ میوه کاکائو زرد تا نارنجی است. طول آن، ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر، عرض آن، ۸ تا ۱۰ سانتی متر و محتوی ۲۰ تا ۶۰ دانه است که بخش اصلی میوه بوده و از این دانه ها کاکائو تولید می شود. وزن میوه های این گیاه در هنگام چیدن نزدیک به ۵۰۰ گرم است. [ ۷] میوه ها را پس از چیدن انبار می کنند تا بپوسد و پس از آن دانه ها را جمع آوری می کنند و به مصرف می رسانند.
دانه ها حاوی ۴۰ تا ۵۰ درصد چربی، موسوم به کره کاکائو هستند. ماده فعال و محرک موجود در دانه های کاکائو، ترکیبی مشابه کافئین با نام تئوبرومین است. [ ۸]
در سال ۲۰۱۸ حدود ۵۸ میلیون تُن دانهٔ کاکائو تولید شد. کشور ساحل عاج با تولید ۳۷ درصد از مجموع کاکائوی تولیدی در سال ۲۰۱۸، بزرگ ترین تولیدکنندهٔ کاکائو در جهان است. کشورهای غنا با ۱۸ و اندونزی با ۱۱ درصد، در رده های بعدی هستند. [ ۹] نیجریه، برزیل، کامرون، اکوادور، جمهوری دومینیکن و پاپوآ گینه نو، از دیگر تولیدکنندگان عمدهٔ کاکائو در جهان هستند. برخی دیگر از کشورهای تولیدکنندهٔ این محصول در مقیاس کوچک تر عبارت اند از ماداگاسکار، مالزی، مکزیک، برخی از کشورهای جزیره ای حوزه کارائیب مثل گرنادا، کوبا و تعدادی از جزایر اقیانوس آرام مثل ساموآ. [ ۱۰]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفدرخت کاکائو بومی مناطق گرمسیر آمریکای میانی است و در عرض جغرافیایی ۱۰ تا ۲۰ درجه در شمال و جنوب خط استوا به طور طبیعی می روید. امروزه در بسیار از نقاط دنیا درخت کاکائو کشت می شود. کشور ساحل عاج با تولید ۳۷ درصد از مجموع کاکائوی تولیدی در سال ۲۰۱۸، بزرگ ترین تولیدکنندهٔ کاکائو در جهان است. [ ۳]
برگ های این گیاه، ساده و متقابل با طول ۱۰ تا ۴۰ سانتی متر و عرض ۲ تا ۸ سانتی متر هستند. گل ها کوچک به طول ۱ تا ۲ سانتی متر با کاسبرگ های صورتی رنگ هستند که به صورت خوشه ای، مستقیماً بر روی تنه درخت و شاخه های قدیمی می رویند. [ ۴] در بسیاری از گیاهان، عمل گرده افشانی، توسط حشراتی چون زنبور عسل، پروانه ها و بیدها انجام می گیرد اما گرده افشانی کاکائو توسط مگس ریزه، حشراتی از زیرخانوادهٔ پشه های نیش دار انجام می گیرد. [ ۵] [ ۶]
رنگ میوه کاکائو زرد تا نارنجی است. طول آن، ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر، عرض آن، ۸ تا ۱۰ سانتی متر و محتوی ۲۰ تا ۶۰ دانه است که بخش اصلی میوه بوده و از این دانه ها کاکائو تولید می شود. وزن میوه های این گیاه در هنگام چیدن نزدیک به ۵۰۰ گرم است. [ ۷] میوه ها را پس از چیدن انبار می کنند تا بپوسد و پس از آن دانه ها را جمع آوری می کنند و به مصرف می رسانند.
دانه ها حاوی ۴۰ تا ۵۰ درصد چربی، موسوم به کره کاکائو هستند. ماده فعال و محرک موجود در دانه های کاکائو، ترکیبی مشابه کافئین با نام تئوبرومین است. [ ۸]
در سال ۲۰۱۸ حدود ۵۸ میلیون تُن دانهٔ کاکائو تولید شد. کشور ساحل عاج با تولید ۳۷ درصد از مجموع کاکائوی تولیدی در سال ۲۰۱۸، بزرگ ترین تولیدکنندهٔ کاکائو در جهان است. کشورهای غنا با ۱۸ و اندونزی با ۱۱ درصد، در رده های بعدی هستند. [ ۹] نیجریه، برزیل، کامرون، اکوادور، جمهوری دومینیکن و پاپوآ گینه نو، از دیگر تولیدکنندگان عمدهٔ کاکائو در جهان هستند. برخی دیگر از کشورهای تولیدکنندهٔ این محصول در مقیاس کوچک تر عبارت اند از ماداگاسکار، مالزی، مکزیک، برخی از کشورهای جزیره ای حوزه کارائیب مثل گرنادا، کوبا و تعدادی از جزایر اقیانوس آرام مثل ساموآ. [ ۱۰]
wiki: درخت کاکائو