در جستجوی قائم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] در جستجوی قائم (عج). در جستجوی قائم(عج) اثر سید مجید پور طباطبائی به زبان فارسی و در برگیرنده تمام آثاری است که مستقلا و یا ضمنا درباره حضرت مهدی(عج) بحث کرده اند.
کتاب حاضر در شش بخش سامان یافته است: بخش اول، کتاب هایی که یکسره به مسائل مربوط به امام زمان(ع) پرداخته اند. بخش دوّم، کتاب هایی که قسمتی از آن ها مربوط به این موضوع است. بخش سوّم، کتاب های متفرقه ای که به گونه جنبی به مسأله امام زمان(ع) پرداخته اند. در این بخش، آثار منکران، مخالفان و صاحبان آراء مختلف نیز فهرست شده است. در بخش چهارم از جزوه ها و رساله های مربوط به موضوع سخن رفته و در بخش پنجم با عنوان مهدی(عج) در آینه شعر و ادبیات، مجموعه های ادبی و اشعار سروده شده درباره امام(ع) فهرست شده است. بخش ششم تکمله و استدراک بخش های پیشین است.
مؤلف محترم در ضمن مقدمه ای به تفصیل از شیوه تدوین این کتاب سخن گفته است. این کتاب، بر روی هم، اثری است، سودمند. فهرست های فنّی پایان کتاب هم بجا و کارگشاست. اکنون نکاتی را برای بهتر و کامل تر و منقح تر شدن این اثر ارجمند، یادآوری می کنیم.
هوشمندی مؤلف درباره «جزیره خضراء»، ستودنی است. بی پایگی این ماجرا با توجه به محتوای آن، روشن است.
مجله آینه پژوهش، بهمن و اسفند 1370 شماره11، عنوان مقاله: معرفی های اجمالی، نویسنده: محمدعلی مهدوی راد و علیرضا ذکاوتی قراگزلو.

[ویکی فقه] در جستجوی قائم (کتاب). در جستجوی قائم عجّل الله فرجه الشریف اثر سید مجید پور طباطبائی به زبان فارسی و در برگیرنده تمام آثاری است که مستقلا و یا ضمنا درباره حضرت مهدی عجّل الله فرجه الشریف بحث کرده اند.
کتاب حاضر در شش بخش سامان یافته است: بخش اول، کتاب هایی که یکسره به مسائل مربوط به امام زمان علیه السّلام پرداخته اند. بخش دوم، کتاب هایی که قسمتی از آن ها مربوط به این موضوع است. بخش سوم، کتاب های متفرقه ای که به گونه جنبی به مساله امام زمان علیه السّلام پرداخته اند. در این بخش، آثار منکران، مخالفان و صاحبان آراء مختلف نیز فهرست شده است. در بخش چهارم از جزوه ها و رساله های مربوط به موضوع سخن رفته و در بخش پنجم با عنوان مهدی عجّل الله فرجه الشریف در آینه شعر و ادبیات، مجموعه های ادبی و اشعار سروده شده درباره امام علیه السّلام فهرست شده است. بخش ششم تکمله و استدراک بخش های پیشین است.
گزارش محتوا
مؤلف محترم در ضمن مقدمه ای به تفصیل از شیوه تدوین این کتاب سخن گفته است. این کتاب، بر روی هم، اثری است، سودمند. فهرست های فنی پایان کتاب هم بجا و کارگشاست. اکنون نکاتی را برای بهتر و کامل تر و منقح تر شدن این اثر ارجمند، یادآوری می کنیم. ۱. در بخش دوم، کتاب هایی فهرست شده است که بخشی از آن مربوط به امام زمان علیه السّلام است؛ اما مشخص نشده که کدام بخش کتاب مربوط به این موضوع است. مثلا مقاتل الطالبین، نهج البلاغه، خصال صدوق، شناخت اسلام و... مثلا وسائل الشیعه در این بخش آمده بدون هیچ اشاره به موضع بحث. این نوع ارائه منبع چه سودی دارد؟ یا وفیات الاعیان و... ۲. ناهمگونی در یاد کرد کتاب ها نیز از اشکالات کتاب است. در برخی، تنها به موضوع اشاره شده و در برخی، عناوین فصول به تفصیل آمده و در برخی به اجمال. ۳. در بخش سوم، افزون بر اشکالی که در بخش دوم یاد کردیم، گاه به جای نشان دادن موضع دقیق این بحث فهرست مفصل مطالب کتاب آمده است که قطعا بی مورد است. ص۲۵۰، شماره ۱۵۱۱ و... در همین بخش، معلوم نیست هدایة العارفین اسماعیل پاشا چرا یاد شده است؟ مؤلف محترم به دلایلی لازم دیده اند که یادداشت هایی درباره برخی کتاب ها به این فهرست بیفزایند. در لزوم و عدم لزوم این یادداشت ها چیزی نمی گویم؛ اما برخی از آن ها هیچ ربطی به موضوع نداشته و به کلی زاید است. مانند یادداشت ۷۴۲ با پاورقی آن. و برخی با داوری های سطحی است؛ مانند یادداشت ۱۵۸ و ۶۴۴ و... با این همه بسیاری از این یادداشت ها، سودمند است و خواندنی. هوشمندی مؤلف درباره «جزیره خضراء»، ستودنی است. بی پایگی این ماجرا با توجه به محتوای آن، روشن است.

پیشنهاد کاربران

بپرس