در انتظار ققنوس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در انتظار ققنوس (کتاب). «در انتظار ققنوس، کاوشی در قلمرو موعودشناسی و مهدی باوری» ترجمه «المهدی المنتظر فی الفکر الاسلامی» اثر سید ثامر هاشم حبیب العمیدی است که توسط مهدی علی زاده، در سال ۱۳۷۹ ش به فارسی ترجمه شده و ضمن افزودن اضافاتی بدان، در قالبی متفاوت، ارائه گردیده است.
کتاب با دو مقدمه از مترجم و مؤلف آغاز شده و مطالب در قالب دو بخش و هر بخش درچندین فصل، به ترتیب ذیل تنظیم شده است: ۱- موعودشناسی. ۲- مهدی باوری. مقدمه و چهار فصل اول، تالیف استاد العمیدی است. تعلیقات بخش اول و مطالب بخش دوم، افزوده های مترجم را تشکیل می دهد که تعلیقات وی، با اعداد داخل کروشه مشخص شده است. سر این که مباحث در قالب این دو بخش سازماندهی شده، این است که به عقیده مترجم، مهدویت به مثابه یک عقیده، شامل دو بعد قابل بررسی است: ۱- عنصر ایمان. ۲- موضوع ایمان.
مهدی باوری
در واژه مرکب «مهدی باوری»، جزء اول بیانگر «موضوع ایمان» و جزء دوم بیانگر خود «عنصر باورمندی» است. مقصود مترجم از «موضوع ایمان» چیزی است که ایمان بدان تعلق می گیرد (که در مهدی باوری موضوع، شخص امام مهدی عجّل الله فرجه الشریف می باشد) و مراد وی از «عنصرباورمندی»، خود اعتقادی است که پس از شناخت امام علیه السّلام ، در شرایط خاصی، برای انسان حاصل می شود. وی معتقد است، بر پایه این دو بعد اساسی است که دو محور کلان مسائل گفتمان مهدویت شکل می گیرد؛ از این دو محور، یکی عهده دار شناسایی «موضوع مهدی باوری» است (بخش اول- مطالب کتاب العمیدی) و محور دیگر، متکفل بررسی خود «عقیده مهدی باوری» به مثابه یک ایمان دینی و درصدد تبیین مسایل ذیل است
اضافات مترجم
۱- مقومات و مؤلفه های مهدی باوری ۲- آثار و نتایج آن ها ۳- گسترش مهدی باوری ۴- وظایف مهدی باروان ۵- راه کارهای تقویت این باورمندی ۶- برخور نظام سلطه و کفر جهانی با باور ۷- ادبیان دینی و مهدی باوری مطالبی که استاد عمیدی در کتاب خود آورده، با کمی تسامح، همگی به بخش اول مربوط می شود، زیرا محورهای کتاب ایشان، در واقع پاسخی است به ابهام آفرینی «احمد الکاتب» درباره مهدویت و چون این بخش، در خود کتاب «المهدی المنتظر...» کتاب شناسی شده است، فقط گزارش محتوای بخش دوم ارائه می گردد. در واقع مباحث بخش اول، بیشتر صبغه کلامی- تاریخی دارد؛ در حالی که محورهای بخش دوم، به حوزه روان شناسی دین، پاره ای به عرصه فلسفه کلام، بعضی به فضای جامعه شناسی معرفت و دسته ای به حوزه الهیات تعلق دارد. کتاب از احادیث و عبارات تقطیع شده معصومین علیه السّلام و مؤلفان سده های پیشین آکنده است.
گزاش محتوا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس