در المنثور فی تفسیر الماثور

دانشنامه آزاد فارسی

در المنثور فی تفسیر الماثور (الدر ). دُّرُّ المَنثور فی تَفسیر المَأثور (الدُّرُّ...)
تألیف جلال الدین سیوطی، کتابی به عربی، در تفسیر قرآن. مؤلف پس از تألیف کتابی با نام ترجمان القرآن که در آن تفاسیر پیامبر (ص) از آیات قرآن آمده است، به بسط اثر خود پرداخت وآن را الدُّرُ المنثور نام کرد. او در این تفسیر، نظر شخصی خویش را بیان نکرده و تنها آرای بزرگان تفسیر را گردآوری کرده است. الدرالمنثور در شش جلد و با مقدمه ای از آیت الله مرعشی نجفی به چاپ رسید (۱۳۷۷ق).

پیشنهاد کاربران

برگرفته از ویکی فقه:
سیوطی بر اساس نقل روایات از سلف و با اسانید متصل، تفسیری به نام ترجمان القرآن نوشت؛ سپس به اختصار و نیز حذف اسانید آن پرداخت و تنها به ذکر صاحب کتاب مرجع اکتفا نمود. تفسیر الدر المنثور نتیجه همین کار است و نامی است کاملا متناسب؛ زیرا روایات منقول در ذیل هر آیه، بدون نظم و دسته بندی و اظهار نظر یا جرح و تعدیل است و مانند گوهرهایی از هم پاشیده، در این تفسیر پخش گردیده است؛ و همان وصفی که سعدالدین تفتازانی درباره کتاب های شیخ عبدالقاهر جرجانی کرده است: کانها عقد قد انفصم فتناثرت لئالیه ( همانند گردنبندی از گوهر که از هم بگسلد و دانه های آن پراکنده شود ) درباره این تفسیر نیز صادق است. این تفسیر، انباشته از آثار قدماست و برای مراجعه کنندگان، منبع سرشاری به شمار می آید.
...
[مشاهده متن کامل]

در باب تفسیر ماثور:
بنابر نظر شیعیان، تَفسیرِ رِوایی، مَأثور یا نَقلی گونه ای از تفسیر قرآن، مبتنی بر روایات نقل شده از پیامبر اسلام ( ص ) و امامان شیعه است. اهل سنت، کلام صحابه و تابعین را نیز مبنای استفاده در تفسیر روایی دانسته اند.

بپرس