دختر لر

دانشنامه آزاد فارسی

دختر لُر
صحنه ای از فیلم دختر لُر
این فیلم را عبدالحسین سپنتا و اردشیر ایرانی در ۱۳۱۲ش ساختند. نخستین فیلم ناطق سینمای ایران، که در هندوستان تهیه شد و در عنوان بندی آن نوشته شده است: «در تحت ریاست رژیستور اردشیر ایرانی» و «اشعار و مذاکرات از عبدالحسین سپنتا»؛ فیلمی است تبلیغاتی دربارۀ نخستین سال های حکومت پهلوی اول. سپنتا بازیگر نخست فیلم (در نقش جعفر) بود، و نخستین بار یک زن مسلمان ایرانی، صدیقه سامی نژاد (به نقش گلنار)، قبل از ماجرای کشف حجاب در آن به ایفای نقش پرداخت. فیلم برداری دختر لر هفت ماه طول کشید و نمایش آن با استقبال روبه رو شد. در تهران اولین نمایش فیلم از ۳۰ آبان ۱۳۱۲ به مدت ۳۷ روز در سینما مایاک و ۱۲۰ روز در سینما سپه با استقبال بی نظیری مواجه شد. یگانه نسخۀ این فیلم در فیلم خانۀ ملی ایران موجود است.

پیشنهاد کاربران

دختر لُر نخستین فیلم ناطق به زبان فارسی است. خان بهادر اردشیر ایرانی این فیلم را در سال ۱۳۱۲ خورشیدی، در استودیو امپریال فیلم در بمبئی ساخت. این فیلم در بین مردم با نام «جعفر و گلنار» ( اسمِ کاراکترهای اصلیِ فیلم ) شناخته شد. دخترِ لُر به صورت سیاه و سفید فیلم برداری شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

در این فیلم، عبدالحسین سپنتا در کنار روح انگیز سامی نژاد، هادی شیرازی و سهراب پوری به ایفای نقش پرداختند. فیلم برداری هفت ماه به طول انجامید، و در ۳۰ آبان سال ۱۳۱۲ در سینماهای دیده بان ( مایاک سابق ) و سپه در خیابان لاله زار به روی پرده رفت. در آن زمان که ایرانیان عمدتاً برای تماشای کمدی های کوتاه اروپایی و فیلم های انیمیشن سیاسی به سینما می رفتند، اکران این فیلم موجب شکوفایی صنعت نوپای سینما در ایران شد. البته از جمله تناقضات موجود در فیلمْ لهجهٔ غلیظ کرمانیِ سامی نژاد بود که در تضاد با شخصیت وی در فیلم، که وی را از قوم لر معرفی کرده بود، قرار داشت. با این وجود، به نسبت سایر بازیگرهای فیلم، که فارسی را با لهجهٔ هندی ادا می کردند، تماشاگران شیوهٔ گفتار وی را پذیرفتند و بازیِ او مورد استقبال قرار گرفت.
فیلم داستان گلنار، دختر یک بازرگان ثروتمند است که در کودکی و در حملهٔ قلی خانِ راهزن و ایادی اش در غارت شهرشان اسیر دزدان شده و حالا کار وی به رقاصگی در قهوه خانه ای در لرستان کشیده شده است. با گذشت سال ها و بزرگ شدن گلنار، قلی خان به او علاقه نشان می دهد. در قهوه خانه، گلنار با جوانی به نام جعفر آشنا می شود که از طرف دولت برای حل مسئلهٔ راهزنان به لرستان فرستاده شده است. جعفر و گلنار به تدریج به هم علاقه مند شده و تصمیم به فرار می گیرند. قلی خان از نقشهٔ آن ها مطلع شده و به جعفر پیشنهادِ پیوستن به راهزنان را می دهد. جعفر پیشنهاد او را رد می کند و به دستِ قلی خان زندانی می شود اما به کمک گلنار از چنگ راهزنان رها شده و با گلنار تصمیم به فرار می گیرد. راهزنان به تعقیب شان پرداخته و با آن ها درگیر می شوند که در طیّ آن چند تن از راهزنان، از جمله قلی خان، به دستِ جعفر کشته می شوند. از ترس انتقام باقی راهزنان و بی قانونیِ ایران در آن زمان، جعفر و گلنار به هند فرار و در بمبئی زندگی می کنند.
بعدها که این دو درمی یابند با آمدن دولت تازه در ایران نظم و قانون دوباره بر پا شده است، به ایران بازمی گردند.

دختر لردختر لردختر لردختر لردختر لر
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/دختر_لر
دت. . .

بپرس