دانش جغرافیایی مسلمانان تاریخچه اراء اثار و نقشه های جغرافیایی در تمدن اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] دانش جغرافیایی مسلمانان تاریخچه آراء آثار و نقشه های جغرافیایی در تمدن اسلامی. دانش جغرافیایی مسلمانان: تاریخچه آراء، مکاتب، آثار و نقشه های جغرافیایی در تمدن اسلامی، اثر فرانتس تشنر و مقبول احمد، با ترجمه فارسی محمدحسن گنجی و عبدالحسین آذرنگ، مجموعه دو مقاله پیرامون تاریخ علم جغرافیا نزد مسلمانان می باشد که در دوران معاصر نوشته شده است.
در کتاب حاضر، دو مقاله بلند در باره دانش جغرافیایی مسلمانان، از قرون اولیه درج شده است. مقاله اول، دارای شش قسمت و مقاله دوم، در دو قسمت خلاصه شده است.
نگارنده مقاله نخست، فرانتس تشنر ، اسلام شناس و خاورشناس آلمانی، به تحول دانش جغرافیا در حوزه فرهنگ و تمدن اسلامی پرداخته و جغرافی دانان بزرگ اسلامی و آرا و اندیشه هایشان را معرفی کرده و از مکتب های معروف جغرافیایی و متون اصلی، پایه و ماندگار یاد می کند .
در این مقاله، نویسنده ابتدا به تعریف اصطلاح جغرافیا و استنباط مسلمانان از آن پرداخته و سپس دوره های پیش از اسلام و اوایل اسلام را بررسی نموده است .
به اعتقاد نویسنده، پیش از اسلام، دانش جغرافیا نزد اعراب به پاره ای تصورات سنتی و قدیمی جغرافیایی یا نام امکنه در عربستان و سرزمین های مجاور محدود بود و مفاهیم یا اطلاعات جغرافیایی که در شعر جاهلیت بر جای مانده، منعکس کننده سطح ادراک اعراب پیش از اسلام از پدیده های جغرافیایی و نیز حدود معلومات آن هاست .

پیشنهاد کاربران

بپرس