دامپروری

/dAmparvari/

معنی انگلیسی:
animal husbandry, breeding, animal husbandry

لغت نامه دهخدا

دام پروری. [ پ َ وَ ] ( حامص مرکب ) عمل دام پرور. تربیت دام. نگهداری دام. پرورش حیوانات اهلی. || ( اِ مرکب ) آنجا که اهتمام بتربیت دام کنند. آنجا که نظارت بر پرورش دام کنند: بنگاه دام پروری ؛ مؤسسه ناظر بر تربیت و پرورش حیوانات اهلی.

فرهنگ فارسی

پرورش دادن و تکثیر نسل جانوران اهلی

فرهنگ معین

(پَ وَ )(حامص . ) پرورش و تکثیر جانوران اهلی .

فرهنگ عمید

۱. شغل و عمل دام پرور.
۲. نگهداری و پرورش حیوانات اهلی.
۳. (اسم ) محل پرورش حیوانات اهلی.

دانشنامه عمومی

دامپروری به دانش علمی و فنی پرورش دام و طیور و آبزیان و حشرات با علم نوین پرورش برای دستیابی به حداکثر تولید و سود اقتصادی بالا مانند: گوسفند، بز، گاو، اسب، شتر، مرغ، شترمرغ، بوقلمون، بلدرچین، غاز، ماهی، میگو، زنبور عسل گفته می شود.
جانوران اهلی عبارت اند از جانورانی است که تولید مثل آن ها تحت کنترل بشر بوده یا می تواند در کنترل بشر باشد. در اهلی کردن جانوران عواملی که در نظر گرفته می شد عبارتند از: تعلیم پذیری، اندازهٔ حیوان، شاخ، رنگ، کیفیت پوشش جانور، تولید گوشت و شیر.
دست آموز و اهلی کردن جانوران به طور اتفاقی صورت گرفته است؛ بدون این که بشر متوجه بشود که چه حادثه ای در شرف وقوع است.
گردآورندگان و شکارچیان، اولین اهلی کنندگان جانوران، هیچ پیش بینی در مورد نحوهٔ استفادهٔ آتی از جانورانی که اهلی می کردند و حالا به صورت های مختلف مورد استفادهٔ بشر قرار می گیرند، نکرده بودند. بشر پس از ساکن شدن در یک محل و کسب تجارت طولانی، به نحوهٔ استفاده از حیوانات برای تولید شیر، پشم، نیروی کار، جنگ و ورزش پی برد و دامپروری هم از این زمان که بشر جهت تهیهٔ غذا و تأمین پوشش برای خود از جانوران اهلی شده حمایت و از آن ها نگه داری کرد، شروع شده است.
با پیشرفت تمدن، افزایش جمعیت و اطلاعات و دانش انسانی، بشر به جانوران و تولید آن ها وابسته تر شده است؛ به طوری که امروزه دامپروری یکی از مهم ترین رشته های کشاورزی و تولیدات دامی یکی از عمده ترین و باارزش ترین فراورده های کشاورزی است و مردم به فراورده های دامی جهت تغذیه و تولید پوشاک بسیار نیازمند هستند. اهلی کردن حیوانات یکی از گام های عمده در پیشرفت زندگی از حالت بدوی به تمدن در بسیاری از طایفه های بشر اولیه است که سبب تبدیل زندگی ایلی و قبیله ای به زندگی شهری و شهرنشینی شده است. قبل از اهلی کردن جانوران، بشر بدوی جانوران را جهت استفاده از گوشت و پوست آن شکار می کرده است؛ پس از اهلی کردن سگ، از این جانور جهت نگه بانی در شب و شکار استفاده نمود.
آغاز دامپروری نشانگر اولین گام های پیشرفت مدنی بسیاری از گروه های بشر اولیه است؛ گله داری شاخص برتری یک طایفه یا گروه نسبت به گروه یا طایفهٔ دیگر بوده است. طایفه یا گروهی که دارای گلهٔ زیادی بودند، خیلی پیشرفته تر و قدرتمندتر از طایفه یا گروه های دیگر به حساب می آمدند. با پیشرفت تمدن، افراد بشر به حیوانات و تولیدات آن ها وابستگی بیشتری احساس می کرد و با شروع زندگی شهرنشینی و شناخت بیشتر از حیوانات و نیازهای روزافزونی که به وجود می آمد، بشر توانست در اثر انتخاب و جفت گیری های کنترل شده، ریخت و شکل ظاهری حیوانات را بهتر بکند و در جهت رفع احتیاجات، تیپ های دلخواه خود را به وجود آورد.
عکس دامپروریعکس دامپروری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دامپروری (pastoral farming)
پرورش یا نگهداری دام، به منظور تولید گوشت یا محصولاتی نظیر شیر، پشم، و پوست. دام را در یک محل نگهداری می کنند یا هر چند وقت یک بار کوچ می دهند.

مترادف ها

animal husbandry (اسم)
دام پروری

پیشنهاد کاربران

دامپروری: [اصطلاح دامپروری] به علم و پرورش ونگهداری دام در زمینه های ابزار و تکنولوژی، مدیریت، تغذیه واصلاح نژادکه درجهت دستیابی به عملکردهای مطلوب تولیدی اعمال می شود، دامپروری گویند.
تربیة الاغنام

بپرس