دادستان دینی

دانشنامه عمومی

کتاب دادِستان دینی ( پهلوی: Dādestān ī Dēnīg ) ، ( آی پی ای: «داوری های دینی» ) یا پرسش نامه ( پهلوی: Pursišn - Nāmag ) ( آی پی ای: «کتابِ پرسش ها» ) از تألیفات منوچهر و از جمله دانشنامه های دینی زرتشتی به زبان پارسی میانه است. دادستان دینی که به معنای احکام دینی است یکی از کتابهای بزرگ و معتبر به زبان پهلوی است که در قرن نهم میلادی تألیف شد. همانگونه که از نام این کتاب پیداست مطالب آن دربارهٔ احکام و امور دینی و همچنین روایت های پیرامون دین زرتشتی است.
این کتاب شامل پاسخ های منوچهر به نود و دو پرسشی است که مهرِخورشید، پسر آذرماه و سایر زرتشتیان از او کرده اند. منوچهر برادر زادسپَرَم و فرزند گُشن جم بود. وی پیشوای زرتشتیان کرمان و فارس بوده است و در نیمه دوم قرن سوم هجری می زیسته است. ضمن این پرسش و پاسخ ها مطالب گوناگونی از قبیل اصول باورهای زرتشتی، اسطوره ها و آیین های دینی آمده است. این کتاب نثر پیچیده ای دارد و از نظر مسائل و دشواری هایی که زرتشتیان در سده سوم هجری در برخورد با مسلمانان داشته اند، دارای اهمیت است.
عکس دادستان دینی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دادِسْتانِ دینی
(یا: داتستان دینیک) تألیف منوچهر پسر گُشْنْ جَم، کتابی به فارسی میانه، مشتمل بر پاسخ های مؤلف به ۹۲ پرسشی که مهرخورشید پسر آذرماه و دیگر بهدینان، دربارۀ مسائلی نظیر اصول عقاید، علم اخلاق، قوانین و حقوق، آیین های دینی، آفرینش، بهشت و دوزخ و رستاخیز، کارهای نیک و گناهان و اندرزها و غیره از او پرسیده اند. این کتاب از نظر پرداختن به مسائل مربوط به زردشتیان در جامعۀ مسلمانان قرون نخستین اسلامی اهمیت دارد. نثر کتاب سنگین و پیچیده است. مؤلف کتاب، برادر زادسپرم، هیربد و رئیس طبقۀ روحانیان پارس و کرمان در نیمۀ دوم قرن ۳ق/۹م بوده است. اصل پهلوی متن در بمبئی به چاپ رسیده است (۱۸۸۲). ترجمۀ انگلیسی آن در سلسلۀ کتب مقدس شرق منتشر شده است (۱۸۹۷).

پیشنهاد کاربران

بپرس